piątek, 7 października 2016

Gofry z olejem

Dzisiaj spróbowaliśmy znowu i bingo. Robiłam z mąki pszennej tortowej 4(szklanki) do tego dodałam mąkę krupczatkę (szklanki) - bo niestety nie miałam więcej pszennej tortowej, ale i tak wyszły idealnie. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry.


Gofry z olejem

Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Przepis na gofry jest bardzo prosty. Gofry domowe są smaczne i zdrowe. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser.


Jaki jest przepis na gofry? Wytrawne gofry i mus truskawkowy z olejem. Jak to się mówi, potrzeba matką wynalazków i tak właśnie było w tym przypadku.


Zabrakło chleba, a w takich chwilach sklep daleko, albo brak chęci do wyjścia z domu, brak gotówki, a dziecko kartą nie z Zobacz więcej. Szybkie gofry z olejem rzepakowym - przepis. Po urlopie trochę ciężko zmobilizować się do codziennego gotowania, ale powoli wraca mi zapał. Szybko zostały zjedzone, wszystkie jeszcze na ciepło, bo lubi je nie tylko moja córcia, ale i mąż.


Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry.


Gofry z olejem

To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (na rumiano: 2-minuty) i podawać z ulubionymi dodatkami. Ponieważ dzieciaki uwielbiają gofry i dżem, są więc one naturalnie dobrym połączeniem na wesołe, letnie, niebanalne i smaczne śniadania.


Oto jedno z nich – przepis na PUSZYSTE GOFRY NA OLEJU KOKOSOWYM. Nagrodą w konkursie są dwu dniowe warsztaty z finalistką Master Chefa Samar Khanafer prowadzącą bloga Samar o jedzeniu Już sam udział w konkursie, to dla mnie wielkie wyróżnienie, dlatego bardzo, bardzo się cieszę. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry z olejem kokosowym. Jako że gofry podaję najczęściej na słodko, np.


Komu nie kojarzą się z wakacyjnym wyjazdem? Na szczęście przygotowanie ich w domu, w nieco zdrowszej wersji, okazuje się bardzo proste. Możesz je zrobić praktycznie z każdej mąki a dzięki ubiciu piany z białek nie potrzebujesz dodawać do ciasta proszku do pieczenia. Gofrownicę przed nagrzaniem wysmaruj olejem od wewnątrz.


Podłącz ją, by się nagrzała. Nakładaj łyżką porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy). Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry?


Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki.


Przesianą mąką umieścić w misce, podsypać solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Ciasto na gofry, jak zrobić? Do drugiej miski wsypać szklanki mąki i proszek do pieczenia, wrzucić żółtka i wlać szklanki mleka. Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką.


Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na minut. Potem smażyć na posmarowanej olejem gofrownicy. Alternatywą dla tradycyjnych gofrów mogą być też takie pieczone w piekarniku. Do żółtek dodawać stopniowo cukier, olej, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i ubijać do połączenia się składników. Przekładać do gofrownicy chochelką i piec kilka minut, do zbrązowienia.


Gdy stygną, robią się gumowate. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–minut, aż ciasto się przyrumieni. Chrupiące i lekkie gofry bez wyrzutów sumienia :-) Beglutenowe, bezmleczne (bez laktozy), z dodatkiem roślinnego mleka kokosowego.


Moje dzieci bardzo je lubią, a ja lubię je dla nich przyrządzać :) Mąkę ryżową dostaniecie w większości supermarketów, nie tylko w sklepach ekologicznych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty