poniedziałek, 10 października 2016

Gofry belgijskie przepis

Gofry belgijskie przepis

Najbardziej popularne są gofry brukselskie (gaufres de Bruxelles) oraz gofry z Liège (gaufres de Liège). Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam #128578; Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego ;)). Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku.


Gofry belgijskie przepis

Dziś przepis na pyszne gofry „belgijskie” – nie do końca są one takie jak te prawdziwe belgijskie, ale smakują wspaniale i zapewne nie raz będziemy do nich wracać. Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami. Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni. Drożdże rozkruszamy i mieszamy aż się nieco rozpuszczą.


Do miski lub dzieży miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier waniliowy, wbijamy jajko i dodajemy żółtko. Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej – gofry belgijskie. Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego. Zacznij od przygotowania ciasta na gofry. Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru.


Następnie wsyp pozostała mąkę. Gęste drożdżowe ciasto z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając gofry chrupiące, mocno słodkie, o smaku karmelu. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.


Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Przepis na gofry belgijskie nie odbiega zbytnio od receptury na ich popularną w Polsce odmianę.


Wykonanie jest równie proste, należy jednak dysponować odpowiednim urządzeniem. Niezbędna do przyrządzenia gofrów będzie gofrownica, dzięki której możliwe jest upieczenie smacznych i kształtnych gofrów. Te gofry belgijskie są super chrupiące na zewnątrz i delikatne wewnątrz - przepyszne!


Unikajcie wyjmowania ich zbyt wcześnie z gofrownicy - powinny być złotego koloru. Podaję je tylko z owocami, ale moja rodzinka dodaje jeszcze bitą śmietanę. Biją na głowę te w Mikołajkach, których należy spróbować po zejściu z łódki.


Chociaż tęsknie muszę przyznać, że łódka plus gofry jest lepsza niż gofry belgijskie:)) Zrobiłam sztuk i okazało się, że cztery osoby potrzebują przynajmniej półtorej porcji a najlepiej dwóch. Choć u mnie usmażone na małej gofrownicy, klasycznie powinny być większe, prostokątne. Koniecznie z większymi dziurkami. Dawniej ciasto przyrządzano na bazie drożdży.


Dziś wyrasta na proszku do pieczenia. Ponieważ trafiła mi się znakomita ku temu okazja, postanowiłam odświeżyć bardzo dobry przepis na gofry belgijskie. Był to jeden z pierwszych przepisów, jakie zamieściłam na blogu, w związku z tym rzadko odwiedzany, a szkoda, bo wychodzą z niego znakomite gofry.


Przepisów na nie znaleźć można mnóstwo – zwłaszcza, że w każdym regionie Belgii przyrządza się je, podobno, również w trochę inny sposób. GOFRY BELGIJSKIE (GOFRY NA DROŻDŻACH) cytując mojego synka „są przepyszne” #128578; Do przygotowania tych gofrów najlepiej jest użyć grubego cukru perlistego, ale wychodzą równie smaczne z użyciem zwykłego cukru kryształu (przeważnie robię je z takim cukrem). Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie.


Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Gofry z jagodami i bitą śmietaną. Unsubscribe from Sweet corner? Dzięki niemu gofry zyskują wyjątkowy smak i karmelową barwę.


Jeśli nie uda Ci się znaleźć perłowego cukru w sklepie, możesz bez problemu kupić go przez internet. Naprawdę warto, ponieważ bez niego prawdziwy przepis na gofry belgijskie nie istnieje. Te, na które podaję dziś przepis, pochodzą ze strony King Arthur Flour.


Autor proponuje, by wyrośnięte ciasto wstawić na noc do lodówki, gdyż dzięki temu gofry będą smaczniejsze. Dzisiaj chcę przedstawić kolejny przepis, który u mnie w domu się sprawdził i bardzo nam posmakował. Ponieważ dzieciaki uwielbiają gofry i dżem, są więc one naturalnie dobrym połączeniem na wesołe, letnie, niebanalne i smaczne śniadania. Nic trudnego, wypróbuj któryś idealny przepis na gofry, a w domu będziesz się zajadać wspaniałymi goframi, jak podczas wakacji! Poznaj czekoladowe gofry z serkiem i truskawkami czy gofry belgijskie.


Jajka ubić do białości z cukrem i wlać rozpuszczone przestudzone masło. Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie przesianą mąkę i mleko z drożdżami. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30min.


CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty