Zobacz odpowiedzi na pytanie: Chciałabym zrobić naleśniki. Jaki jest przepis, składniki i proporcje? Przy przygotowywaniu ciasta na naleśniki wielkiej filozofii nie ma – najpierw umieszczasz w wysokim i pojemnym naczyniu wszystkie płyny, wbijasz jaja, wsypujesz sól. Potem trzepaczką albo blenderem rozbełtujesz całość. Jak zrobić ciasto na naleśniki?
Idealne ciasto na naleśniki, proste.
Dobry sprawdzony przepis. Przepis na cienkie ciasto naleśnikowe. Pyszne cienkie naleśniki bez miksera, z mikserem. Składniki dla 1-osób łatwe. Jak smażyć naleśniki, żeby były cienkie chrupiące i nie pękały?
Powinny być cienkie, złociste i lekko chrupiące na brzegu. Jeśli wolicie naleśniki cienkie dodajcie więcej wody, jeśli jesteście fanami tych grubszych, nie szczędźcie mąki. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne.
Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Olej możesz też zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem lub olejem kokosowym (również roztopionym i przestudzonym). Jeśli szykujesz naleśniki na słono, to zamiast wody możesz użyć piwa (tylko dla dorosłych).
Na samym początku należy ubić jajka, dodając do nich odrobinę soli. Następnie należy dodać mąkę, wlać odmierzoną ilość wody i mleka. Gotowe ciasto wlewaj chochlą na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Smażyć do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, obrócić placek energicznym ruchem na drugą stronę.
Nasza rodzina uwielbia naleśniki. Jemy je bardzo często na śniadanie, ale i na obiad lub jako dodatek do zup, wtedy robię z nich. Dzisiejszy przepis jest typowo śniadaniowy. Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki.
Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów. Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomoc y drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego z arumienienia. Ciasto na krokiety – żeby placki podczas zawijania i panierowania nie pękały, ciasto warto przygotować z dodatkiem oleju, by nabrało elastyczności. Powinno być ono też nieco rzadsze niż na naleśniki na słodko, a więc wystarczy do przepisu podstawowego dodać trochę więcej mleka lub wody.
Zobacz, w jak łatwy sposób możesz przygotować ciasto na naleśniki. Ciasto na naleśniki słodkie 2g mąki 2ml mleka 1ml wody jajko łyżka cukru.
I tu pojawia się kolejny problem - nie da się. Ciasto jakby przykleja się do patelki, gdy próbuje je podważyć szpatułką, rozrywa się. Nie mam pojęcia, co może być przyczyną.
Chyba pozostanę przy swoich naleśnikach na oko, chociaż po tylu pochlebnych komentarzach tak strasznie miałam ochotę spróbować tych, ach. CIAsto na nalesniki zepsuje sie jak posiedzi dwa dni w lodówce? Ja też robię ciasto na naleśniki i odstawiam na jakiś czas,ale jest to godzinka,góra półtorej. Dziś mamy dla was małą odmianę, czyli naleśniki z mąki ryżowej, które możesz wykonać w prosty i szybki sposób w zaledwie kilkanaście minut! Można je podać na słodko, lub wytrawnie.
Gotowy naleśnik przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem z warzywami. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ¼ odcedzonej i zblendowanej cieciorki i zalewamy ¼ gotowego ciasta - smażymy z obu stron. Olej można zastąpić masłem wtedy będą miały maślany smak i aromat. Fajnie jeśli w swojej kuchni masz patelnię do naleśników i specjalną szpatułkę do rozprowadzania.
Na patelnię zawszę wylewam ok. Chochelką nalać ciasto na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż naleśnik od spodu się przyrumieni. W ten sam sposób usmażyć wszystkie naleśniki.
Naleśniki posmarować masą serową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.