piątek, 21 października 2016

Ciasto kruche przepis na sernik

Zapewne młode gospodynie nie wiedzą że dawniej kostka masła to było 2dag, teraz najczęściej 2ale i 2się zdarza, więc mam zawsze dylemat ile tego tłuszczu dodać, różnica 3gramów. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale ciasto kruche jest kapryśne, wolałabym jednak dokładne dane. Za przepis oczywiście dziękuję. KRUCHE CIASTO – PRZEPIS – pytacie mnie jak przygotować idealne ciasto kruche, dlatego przygotowałam wpis wraz z przepisem w formie filmu (żeby każdy mógł zobaczyć krok po kroku jak przygotowuje się takie ciasto). Przygotowanie kruchego ciasta jest bardzo łatwe.


Swój przepis na taki sernik ma niemal każda gospodyni.

Takiego ciasta nie może zabraknąć z okazji Świąt, imienin lub rodzinnych spotkań. Idealne sernik na kruchym spodzie powinien być aksamitny i wilgotny. Ja przygotowuję kruche ciasto wcześniej, ale go nie piekę tylko dziele na równe porcje i zamrażam surowe. Każde ciasto piecze się w zależności z czym jest robione , bo same ciasto kruche jest tylko spodem lub w zależności od wykończenia np.


Klasyczne kruche ciasto według najpowszechniejszych źródeł to stosunek mąki do tłuszczu i cukru 3:2: czyli na przykładowe 3g mąki pszennej przypada 2g masła i 1g cukru. Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Z obu części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Przed pieczeniem ( po wylepieniu formy ) nakłuwamy ciasto widelcem – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta w trakcie pieczenia.

Jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik czy inne ciasto z masą to podpiekamy je wcześniej ok. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Blach i foremek pod kruche ciasto nie smaruje się tłuszczem, wystarczy wyłożyć je pergaminem. W takim przypadku ciasto kruche należy nakłuć widelcem przed wstawieniem do piekarnika.


Może być serwowany jako dodatek do kawy lub występować w roli głównej jako słodka przekąska po obiedzie. Na pyszny sernik składają się dwa istotne elementy – kruchy spód oraz odpowiednio przyrządzona masa serowa. Dzięki nim otrzymasz ciasto, które z pewnością zadowoli podniebienia smakoszy słodyczy. Spód placka będzie złocisty, jeśli do masy wykorzystasz jedynie żółtka.


Utrzyj je dokładnie z kostką do pieczenia. Upieczony na kwaśnej śmietanie! Kruche ciasto, dużo wiśni i piankowa masa śmietankowa. Sernik z jagodami i kratką. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta.


Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Zobacz już dziś ten łatwy przepis na sernik, upiecz go na święta lub rodzinne przyjęcie i zaskocz gości wyjątkowym smakiem tradycyjnego sernika. Tradycyjny sernik królewski to sernik na spodzie z kakaowego ciasta kruchego i kakaową kruszonką na wierzchu.


Ten przepis w Waszym wykonaniuDodaj swoje zdjęcie.

Pokazuję, jak zrobić kruche ciasto, co poradzić na kruszenie, a czego dodać, by ułatwić sobie wałkowanie. Szybkie dobre ciasto kruche Z podanych składników zagnieść ciasto. Można podzielić na części i do jednej można dodać kakao. Ale nie pisze jak długo trzeba je piec ciekawe jak wyjdom musimy spróbować.


Przepis jest dość ciekawy i dość tani. Sezon na śliwki trwa w Polsce mniej więcej od sierpnia do października. W tym czasie zawsze mamy pod dostatkiem tych owoców, które świetnie nadają się nie tylko do zrobienia przepisu na ciasto kruche ze śliwkami, ale również możemy wykorzystać je w przetworach, zrobić z nich knedle lub wykorzystać do nalewki.


Teraz należy wyrobić ciasto kruche z podanych składników. Gotowym ciastem wyłożyć blaszkę na ciasto pomalutku wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 2stopni. Po włożeniu ciasta obniżyć temperaturę do 1stopni i piec około godziny. Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem.


Pyszne ciasto kruche na lato! Z malinami, budyniem oraz kruszonką posypaną na koniec cukrem pudrem. Kruche, maślane i bardzo proste do zrobienia.


Na pewno uda się każdemu, można je jeść od razu po upieczeniu. Proste, kruche ciasto z malinami w środku i delikatnie kokosową kruszonką. Kwaskowate, malinowe nadzienie w połączeniu z kruchym, słodkim ciastem idealnie się komponuje. Jedną połowę rozwałkować, wylać ciasto serowe. Drugą połowę ciasta kruchego przekroić jeszcze raz na.


Wyszedł naprawdę świetny, przepis sprawdzony, przekazuję dalej. Ciasta kruche wymagają solidnego wyrobienia masy. Idealna baza dla szarlotek, do sezonowych owoców czy babeczek z kremem.


Sprawdzone przepisy na delektujemy to niepowtarzalność smaku oraz zapewnienie kruchej struktury produktu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty