W taki pochmurny, jesienny dzień jak dzisiaj szczególnie nie może jej zabraknąć. Zupę pieczarkową lubią dorośli i dzieci. Oprócz jędrnych pieczarek znajdziemy w niej pokrojoną w kosteczkę marchewkę i ziemniaki. Pieczarkową zabielam delikatnie śmietanką i posypuję obficie natką pietruszki, czasami szczypiorkiem. Zupa pieczarkowa jest zupą szczególnie lubianą przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak.
Można ją przygotować w sposób tradycyjny – z pokrojonymi lub startymi na tarce pieczarkami, a także w formie zmiksowanego kremu. Najczęściej pieczarkową podaje się z ugotowanym makaronem (np. łazankami) lub ziemniakami. ZUPA PIECZARKOWA - pyszny, domowy, tradycyjny przepis.
PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Sprawdzony przepis na zupa pieczarkowa najlepsza na świecie (także w wersji fit) od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.
Całość zalej bulionem (przepis na bulion znajdziesz tutaj). Gotuj około minut, po tym czasie dodaj pieczarki i gotuj około minut. Odlej część bulionu, wymieszaj ze śmietaną i dolej do zupy.
Podawaj z natką pietruszki, a jeśli lubisz dodaj też makaron. Przepisy na dania tradycyjne, niezmiennie cieszą się dużą popularnością na naszej stronie. Do grona tych receptur dołącza właśnie zupa pieczarkowa. Idealna na trochę chłodniejsze dni, które powoli nadciągają.
Polska jest królową zup. Uduszone pieczarki przekładam do garnka, zalewam gorącym rosołem i gotuję ok. Po tym czasie odlewam do miseczki trochę gorącej zupy, dodaję obydwie śmietany i po wymieszaniu dodaję do garnka z zupą. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Trzeba zacząć od warzyw. Obraną cebulę kroimy w kostkę, umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Przepis na zupę pieczarkową z makaronem to jeden z prostszych przepisów na zupy grzybowe z dodatkami. Podstawą dobrej zupy z pieczarkami jest wywar z jarzyn, połączony z podsmażonymi na patelni warzywami. Ważne jest doprawienie pieczarkowej zupy drobniutko pokrojonym ząbkiem czosnku oraz poszatkowaną natką pietruszki.
Nie wiem czy kombinujecie czasem i eksperymentujecie z jakimiś dodatkami, bo ja przyznaję, że jednak najczęściej wracam do takiej klasycznej wersji z ziemniakami i marchewką. Czasem skuszę się na popularną na blogu zupę krem pieczarkową z grzankami. Sprawdźcie jednak, jak ugotować zupę pieczarkową, by wyszła wyjątkowo smaczna. Tym razem taki tam niby zwykły przepis na zupę. Niby zwykły, ale zupa była pyszna.
Czyli przepis niezwykły :) Ja w ogóle uwielbiam zupy. Mógłbym tylko zupy jeść i też byłbym szczęśliwy. A pieczarkowej już dość dawno nie jadłem. Zacząłem pisać ten post i już uciekam, dokończę za parę godzin.
Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać na cebulę i dusić przez około minut. Przełożyć do bulionu i zagotować. Zupę możesz ugotować od podstaw na bazie bulionu, a możesz też sięgnąć po Kremową zupę pieczarkową Knorr. Tajemnica idealnej kremowości tego dania tkwi w kilku składnikach, które połączone w jednym garnku i zmiksowane, zamieniają się w delikatny krem.
Pomysł na łatwą i szybką w przygotowaniu zupę pieczarkową z ziemniakami, która jest nie tylko aromatyczna, ale i rozgrzewająca. Pieczarki podsmażamy na maśle z cebulką, doprawiamy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie całość zalewamy bulionem przyrządzonym z Rosołu drobiowego WINIARY i gotujemy. Odłożyć średnie kapelusze.
Resztę pieczarek pokroić w miarę drobno ( w zasadzie jak kto lubi – jedni wolą zupę z drobno usiekanych grzybów, inni wolą by były pokrojone w plasterki). Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła i wsypać pieczarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.