czwartek, 29 stycznia 2015

Chleb polski

Raczej łatwy do przygotowania, dobrze się go wyrabia i nie wymaga długiego oczekiwania. Można dodać do ciasta ½ łyżeczki suchych drożdży, ale nie jest to koniecznie – rośnie naprawdę szybko bez wspomagania. Jestem z niego bardzo zadowolona. Kilka dni temu rozpoczęłam przygodę z zakwasem i chlebem.


Na pierwszy ogień poszedł właśnie ten- chleb polski.

Wykorzystując młody dniowy zakwas dodałam wczoraj nieco drożdży i chlebek wyszedł chyba całkiem znośnie- choć nieco go przypaliłam i dziurki były chyba ciut za duże- ponadto popękał. W misce wymieszać drożdże z mąką. Kiedy nieco zmiękną, dodawać pozostałe składniki. Chleb polski Polish bread.


Ciasto wyrobione, ułożone w bochenek, a drugi w foremce, oba powędrowały do 50st. Kupuj w sklepie lub zamawiaj online. Dostawa dni w tygodniu. Zbieraj punkty Clubcard podczas zakupów.

Powszedni chleb w naszym domu. Dlatego właśnie, że zakwas żytni zawsze mam w domu. Dlatego, że nie kupujemy bułkowatego chleba tostowego, który chyba w żadnym kraju nie doczekał się tylu wydań, co na półkach sklepów w. Wedle innej wersji chleb jest zapożyczeniem z języka starogermańskiego – hlaiba, starogockie hlaifs, staroislandzkie hleifr. W sobotę po 20-tej bedzie publikacja niezwykłego chleba u wielu blogerek , u mnie również,zachecam Cie do upieczenia, bo jest wyjatkowy.


Zdecydowałam się na upieczenie chleba polskiego, bo chleb na zakwasie ma u mnie zawsze pierwszeństwo. I w końcu przełamałam swój strach przed skorzystaniem z zakwasu innego niż o 1 hydracji. Dania główne Tradycyjny polski bigos. Przepis znaleziony u Tatter, jednak u mnie z zakwasem o hydracji 1, a nie 1 - najpierw dokarmiłam zakwas, a potem dopiero wybrałam chleb ;). Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj.


To właśnie jest główną przyczyną , że chleb który niejednokrotnie dziś wygląda całkiem podobnie do tego z lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych zwanego wtedy baltonowskim , polskim szefa itd. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pyszny chleb polski. Te słowa w tym roku słyszę bardzo często - zjadany w takim tempie, że nie nadążam za nimi z aparatem ;) Piszę w liczbie mnogiej, bo piekę od 4-chlebów na jeden raz, za każdym razem z 2-rodzaje - żeby dalej się uczyć, żeby urozmaicać, żeby pysznie zaskakiwać. Małgorzata Stefaniak, „Absztyfikant założył ancug”, czyli o niemieckich zapożyczeniach we współczesnej polszczyźnie potocznej. Niestety niezbyt zdrowy z uwagi na diglicerydy.


W składzie znalazła się nawet mąka sojowa.

Przepis na chleb tradycyjny przypomina mi ten najprawdziwszy chleb wiejski. Taki, jaki piekła moja babcia w prawdziwym piecu chlebowym. Zapach pieczonego chleba roznosił się po całym podwórzu, a ja z niecierpliwością czekałam na moment, kiedy babcia odkroi z ciepłego chleba piętkę i będę mogła polać śmietaną, posypać cukrem i zjeść ze smakiem. Był już jeden chleb polski na moim blogu, teraz wersja od mojej mistrzyni domowego wypieku chleba - Tatter.


Pachnie przepięknie, dlatego lepiej upiec go w nocy, by oprzeć się zjedzeniu go na ciepło i by cieszył akurat na śniadanie. Kolejny smaczny chlebek , tym razem z Piekarni Tatter. Równolegle ze Sztandarami i realizacjami monumentalnymi tworzył kameralne rzeźby. Wypiekamy chleby bezglutenowe na naturalnym zakwasie jaglanym oraz dobranych przez nas niepowtarzalnych mieszankach mąk, które powstały w trakcie naszej pracy przy produkcji pieczywa.


Są fachowcy umiejący piec chleb bardzo podobny do polskiego ale to są wyjątki i utalentowane „złote rączki”. Gdy na dworze zimno, zawsze przychodzi ochota na rozgrzewający bigos. Dziś przepis na typowo domowy, tradycyjny bigos! Jest pyszny, ma sprężysty miąższ, chrupiącą skórkę i wystarczy posmarować tylko masłem, by cieszyć się rewelacyjnym smakiem.


Ale jak to czasami bywa, nie od razu Rzym zbudowano, pierwsze pieczenie nie zakończyło się sukcesem, chleb był płaski, chociaż smaczny. Nasz polski chleb to nie mrożone kawałki ciasta podpiekane w pobliskim sklepie, które kuszą Ciebie wprawdzie zapachem, ale już nie smakiem i trwałością. Evenko, cieszę się, że upiekłaś ten chleb. Ostatnio kilka razy piekłam chleb na miodzie, który bardzo smakuje moim dzieciom, nam zresztą też Zupełnie bezproblemowy, a naprawdę pyszny Przepis wyślę Ci mailem, bo nie wiem kiedy wstawię go na bloga. Chciałam, żeby ten pierwszy chleb przypominał jak najbardziej zwykły polski chleb i znalazłam taki przepis, jak dla mnie perfekcja.


Ciasto rosło jak szalone, ja popełniłam mały błą z braku papieru do pieczenia, który zawsze podkładam pod chleb przerzucając go do piekarnika, zrobiłam to prosto z omączonej deski, chleb mi się. Klasyczny polski chleb razowy wykonuje się na żytnim zakwasie (w odróżnieniu od wypieków drożdżowych). Taka technologia wymusza na początku znaczne wydłużenie procesu przygotowania zaczynu, bowiem kiszenie zakwasu wymaga około 3–dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty