piątek, 16 stycznia 2015

Chleb wieloziarnisty skład

Swoją nazwę zawdzięcza bogatej zawartości węglowodanów, które sprawiają, że chleb drwala jest idealną propozycją pieczywa dla osób podejmujących wzmożony wysiłek fizyczny i umysłowy. Piekłam ten chleb regularnie co 3-dni przez lata, zawsze z mąki tego samego producenta, wychodził pyszny, wszyscy się zajadali. Po dwóch latach stwierdziłam, że trochę mi się znudził i przerzuciłam się na chleb orkiszowy. Po jakimś czasie wróciłam do tego.


Mąka ta sama, piekarnik ten sam, a chleb nie wychodzi już tak pyszny. A czym się różni chleb razowy od pełnoziarnistego?

Taki rodzaj mąki charakteryzuje się tym, że z ziaren zawartych w mące nie usunięto wierzchniej okrywy, która ma najwięcej witamin i bardzo dużo błonnika. Najczęściej do produkcji chleba pełnoziarnistego używa się ziaren żyta. Ciemniejszą barwę nadaje słód jęczmienny i pszenny, mąka z prażonego słodu pszennego oraz mąka pszenna słodowa. Pozytywna jest posypka chleba, czyli płatki owsiane, siemię lniane oraz słonecznik. Należy wybierać chleby pełnoziarniste, czyli takie, które wypiekane są są całego ziarna, a więc razowe z mąki ciemnej.


Nie jest bardzo ciężki, chociaż oczywiście przez tak dużą ilość ziaren nie tak puszysty jak tradycyjne pszenne bochenki. Robiłam go już wielokrotnie, za każdym razem nieco modyfikując skład. Bardzo prosty przepis na chleb wieloziarnisty.

Najważniejsze, oprócz walorów smakowych, jest w nim to że błyskawicznie się go przygotowuje! Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem. Zanim kupisz chleb, przeczytaj skład. Między chlebem wieloziarnistym a pełnoziarnistym występuje jedna znacząca różnica. Ze względu na swoją oryginalność, walory zdrowotne i odżywcze znajduje uznanie wśród klientów dbających o prawidłowe odżywianie.


Wypiekany tradycyjnymi metodami. Ciemne, wieloziarniste, najwyższej jakości bezglutenowe pieczywo Maestro Vital. Wyprodukowane na zakwasie ryżowym z dodatkiem mąki z kasztanów! Zawiera wysoką ilość ziaren słonecznika, siemienia lnianego oraz błonnika. Zdarza się jednak, że produkty żywnościowe zmieniają skła tak więc wartości odżywcze i alergeny mogą się zmieniać.


Zalecamy każdorazowe sprawdzenie etykiety produktowej na fizycznym produkcie przed jego spożyciem. Od momentu zrobienia ciasta na zakwasie i upieczenia chleba mija godzin,ale wart Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarne przygody Gatity. Pokruszone świeże drożdże wymieszać z cukrem, a po chwili jak zrobią się płynne dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody.


Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kliknij tutaj, aby otworzyć powiększenie obrazu. Wieczorem, poprzedniego dnia przed pieczeniem należy z zakwasu i mąki zrobić zaczyn na ciasto, to łatwe.

Nie znam autora tego przepisu , ale piekę go już od dwóch lat. CHLEB WIELOZIARNISTY Dzisiaj piekłam chleb jeden z wielu. Ten przepis ma takie zalety, że jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie trzeba robić rozczynu drożdżowego.


Jak się za wiele nie ma czasu, a nie chcemy jeść chleba ze sklepu to jest to przepis idealny. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii.


Znakomity chleb o bogatych walorach odżywczych dla osób ceniących wartość błonnika, soli mineralnych i mikroelementów zawartej w mące graham. W skład wchodzą: mąka graham, mąka pszenna, naturalny zakwas chlebowy z mąki żytniej ukwaszonej na drodze wielofazowej fermentacji, drożdże, sól, ziarna. Potrzebujemy kg mąki pszennej typ 65 g drożdży, ~szkl. Na zakwasie żytnim, orkiszowym, pszennym, a może na drożdżach? Oferujemy Państwu wyjątkowo bogaty wybór pieczywa różnego rodzaju, w tym niepowtarzalne chleby wypiekane według tradycyjnych receptur ze starannie wyselekcjonowanych, naturalnych składników pochodzących od sprawdzonych dostawców.


Aż 3 chleba składa się z krojonego ziarna żyta, natomiast stanowi mąka żytnia razowa. Ciemne pieczywo kojarzy nam się z czymś zdrowym. Pełne ziarno, wiele składników mineralnych, dłuższa sytość, błonnik, mniej kalorii….


Chleby mieszane pszenno-żytnie. Niestety fakt ten wykorzystują producenci i oszukują nas na każdym kroku. Aby mieć pewność jaki chleb kupujemy, powinniśmy czytać etykiety, ponieważ często okazuje się, że ciemne pieczywo to wyrób ze zwykłej maki pszennej zabarwiony.


Choć jest upieczony z mąki pszennej to do złudzenia przypomina chleb razowy. Niezbyt puszysty, ale i niezbyt zbity. No i co najważniejsze -zawiera mnóstwo ziaren. Tajemna wiedza nadchodzi wielkimi krokami! Kupujemy nie tylko oczami!


Zapomnij o zasadzie „ciemny chleb jest lepszy od białego„. Wybierając pieczywo zwróć uwagę na skła skórę, kolor i strukturę miąższu, cenę, datę ważności oraz opakowanie. Każda z tych cech ma wpływ na jakość pieczywa. Wybierałam chleb z Biedronki z ziarnami słonecznika - jest bardzo ciemny, wilgotny i nie kruszy się łatwo, a przy tym bardzo mi smakuje.


Ale nie mogę znaleźć informacji, czy to pieczywo razowe, czyli skład jest nadal zagadką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty