piątek, 16 stycznia 2015

Chleb razowy żytni na drożdżach

Chleb żytni razowy na drożdżach z czarnuszką 424. Pierwszy raz piekłam chlebek razowy i bardzo jestem z niego zadowolona. Dotychczas robiłam tylko pszenno-żytni, który cieszy się sporym powodzeniem w blogowej wyszukiwarce, teraz zrobiłam kolejny krok Zobacz więcej.


Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez. Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu.

Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Dzisiejszy przepis na chleb żytni na bazie drożdży jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Już wkrótce na stronie pojawi się także przepis na chleb żytni na zakwasie.


Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia.


Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku. Z bardzo chruuupiącą skórką :-).

Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). I jeszcze prośba- czy można prosić o przepis na chleb w 1 na mące razowej żytniej na drożdżach? Chleb razowy o niskim IG upieczony według tej samej technologii co ten wyżej. Woda co najmniej 4g – przy mąkach razowych trzeba więcej niż przy mąkach lekkich.


Polecasz jakiś prosty przepis na chleb na drożdżach z mąką żytnią? Długo poszukiwałam chleba, który mimo że przygotowany na drożdżach – ma odpowiedni smak, konsystencję, a przede wszystkim długo zachowuje świeżość, nie krusząc się. W końcu metodą prób i błędów opracowałam poniższy przepis, który spełnia moje oczekiwania :). Szybki chleb bez zagniatania!


I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych. Ja ten chleb pszenno-żytni robię dość często ostatnio, bo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni. W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego.


Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb żytni na drożdżach. Chleb pełnoziarnisty przepis na domowy chleb z piekarnika. Chce się więcej i więcej.


Dodane przez Pistacja w: Tylko o kuchni. W takiej maszynie można zastosować każdy przepis na ciasto wymagające wyrabiania. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.

Pieczony w foremkach w piecach opalanych drewnem. Polecany dla osób które nie tolerują glutenu w dużej ilości. Ciemny z dużą ilością otrąb żytnich. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!


BIO CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 900G BASZPOL. YTNI, na zakwasie bez drożdży EKO 450. Certyfikat Rolnictwo Ekologiczne, Ekologiczny. Dzisiejszy chleb razowy – żytni przygotowany jest na mocnym żytnim zakwasie, co to oznacza “mocny zakwas”? Często zdarza się, że zapominamy o naszym zakwasie spokojnie drzemiącym w lodówce, który potrzebuje regularnego dokarmiania, aby miał moc unoszenia chleba, ale bywa, że niestety zapominamy o tym, a wtedy zakwas słabnie.


Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Przepis na chleb żytni razowy znalazłam na opakowaniu mąki. Opis przygotowania pieczywa był co prawda w oparci o taki sprzęt jak Thermomix, którego nie mam. Ale mimo to postanowiłam go wypróbować, używając miksera i byłam bardzo mile zaskoczona.


Do misy wsypujemy najpierw mąkę ( przesiałam najpierw). Ciasto na chleb robi się bardzo szybko. Dodajemy drożdże instant i mieszamy.


Wsypujemy łyżeczkę soli , wlewamy letnią wodę miód i słonecznik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty