wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasto na chleb przepis

Pyszny i banalny przepis, trzeba tylko pamiętać o porządnym wymieszaniu masy. Na koniec dodajemy do naszego chleba pszennego olej lub roztopione masło. Pozostawiamy ciasto na chleb pszenny do wyrośnięcia na 50–minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Przykryć ponownie, pozostawić na minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką. Tu znajdziesz tylko takie przepisy jak upiec szybkie i łatwe ciasto. Takie ciasto sprawdzi się na niedzielny podwieczorek lub w czasie niezapowiedzianej wizyty przyjaciół. Możesz wybierać spośród wielu przepisów na szybkie ciasta ucierane albo ciasta kruche.


No i te ciasta z owocami - najlepsze na każdą okazję. Domowy chleb prosto z pieca nie ma porównania z tym kupnym. Wcale nie musisz posiadać urządzenia do wypieku.

W zupełności wystarczy piekarnik, bo to odpowiedni przepis jest podstawą sukcesu. To mój ulubiony, super prosty przepis na chleb na drożdżach instant. Piekę go według przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe na pizzę.


Ten niezastąpiony przepis wykorzystuję tez do innych wypieków na słono. Nietolerancja glutenu dopadła i mnie, dlatego znajdziesz na blogu także przepisy bezglutenowe - np. Kasza jaglana pojawia się często, bo lubię dania z kaszy jaglanej. Tak przygotowane ciasto przykrywam ściereczką lub folią i odstawiam do wyrośnięcia na ok.


Wyrabiamy ciasto tak jak zaprezentowano w przepisie na ciasto na pizzę , z tym że składniki bierzemy razy dwa, będą z tego dwa bochenki. Odstawiamy na 3-godzinki, przykryte ściereczką bawełnianą, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia lub wersja dla lenia, odstawiamy do lodówki na noc, przykryte folią, niech sobie czeka do jutra. W niektórych przepisach zalecane jest składanie ciasta w pojemniku, w którym wyrasta (np. metodą tartine bread).


We wszystkich innych odbywa się to na blacie. Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę. Zagniatać (ręką albo mikserem z końcówkami haki) aż uzyskamy klejące ale nielejące się ciasto. Teraz przyjrzymy się bliżej zasadom przygotowywania ciasta na chleb żytni, pszenny i mieszany. Dowiemy się, ile zakwasu potrzeba dla każdego z rodzajów chleba, a także co zrobić, jeśli chcemy do chleba dodać słonecznik, ziarna lnu czy dyni.


Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb.

Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek. Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły. Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb.


Chleb pszenny jak z piekarni. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach. Zobacz na blogu Olgi Smile! Ciasta, chleby i desery. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA DROŻDŻACH – ŁATWY PRZEPIS jest wilgotny, miękki i świetnie smakuje nawet dwa dni po upieczeniu (myślę, że wytrzyma dużej, ale nie dane mi było jeszcze się przekonać, bo szybko go zjadamy). Przepisy z kategorii ciasto-na-chleb. PIECZYWO – CHLEB – BUŁKI – NAJLEPSZY PRZEPIS – w tym dziale znajdziecie moje najlepsze przepisy na domowe pieczywo.


Piec w nagrzanym piekarniku ok. C (grzałka góra- dół), do go patyczka. DOMOWY CHLEBEK WIELOZIARNISTY – PRZEPIS – Lubię kiedy mój dom wypełnia zapach pieczonego chleba. W tym video przepisie możecie zobaczyć jak ja robię moje domowe chlebki.


Jedyny problem z takimi wypiekami jest taki, że trudno się powstrzymać przed zjedzeniem ich do ostatniego okruszka. Dmichu - wszystkie maszyny do pieczenia chleba sa przeznaczone glownie do wypiekow na zwyklych drozdzach. Nie znaczy to,ze nie mozesz upiec w niej chleba na zakwasie. Musialbys poprostu wylanczac ja z pradu,a po wyrosnieciu ciasta wlanczac. Porady i sprawdzone przepisy na chleb na zakwasie, bezglutenowy, razowy i chleb żytni.


Zapisz się Świeżo wypieczone wpisy ZE SMAKOWITEGO bloga. Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty