wtorek, 27 stycznia 2015

Faworki na piwie przepis

Pyszne, delikatne i kruche. W kształcie tradycyjnych faworków lub róży karnawałowych. Swój chrust zrobiłam na piwie pszenicznym, ale jeśli macie problem z jego zakupem możecie użyć dowolnego. Najlepszy przepis na faworki domowe.


Polecam te pyszne faworki z piwem. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.

Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Zrób faworki na piwie, jest przepis na blogu ( robiłam faworki sa pyszne) dobre i dla dzieci. Te na piwie mają bable, ale to nijak nie podobne smakowo do chrustu.


Mniej kruche i takie kluczowe. Lepiej zrobić raz, a dobre. Te powyżej są wspaniałe i łatwe. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta.


Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione.

Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ewa wachowicz przepisy faworki na piwie. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.


Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki.


Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche. Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków. Słodycz faworków uzyskuje się przez oprószenie ciastek cukrem pudrem po ich usmażeniu. Dodane przez domatorka1w: Tylko o kuchni. Wczoraj był ten przepis na smakerze a dzisiaj już nie mogę go znaleźć.


Do ciasta, jakie wyrabiasz na ulubione faworki, dolej wybranego piwa (może być również smakowe). Uważaj – nie dolej zbyt dużo piwa, ponieważ wtedy ciasto może stać się twarde. Wyrabiac ciasto az sie przestanie kleic (dobrze jest zaczac od wsypania szkl. maki a potem dodawac w miare potrzeby).


Jednak nieustannie piekłam faworki z przepisu mojej Babci, bo przed wypróbowaniem „piwnego” przepisu powstrzymywała mnie obawa przed drożdżowym posmakiem faworków. Przepis na faworki z dodatkiem piwa mam od dawna. W końcu zebrałam się na odwagę i usmażyłam faworki z ciasta z dodatkiem piwa.


Jeden przepis na faworki jest już na blogu ale dzisiaj Tłusty Czwartek więc nie może u mnie zabraknąć takich słodkości.

Dzisiaj faworki na piwie, które są chrupiące, delikatne i smakują wybornie posypane cukrem pudrem. Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY.


Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI.


Przepisów na faworki jest wiele, ale Dziennik Zachodni prezentuje najprostszy i sprawdzony przepis na domowe faworki. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach.


Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Widzę, że ostatnio faworki na piwie robią furorę, w ten weekend chciałabym je zrobić. Kształt kokardek wygląda rewelacyjnie :D Chyba podzielę sobie ciasto na trzy, zrobię klasyczne faworki, róże karnawałowe i spróbuję zrobić kokardki, zauroczyły mnie :D. Domowe faworki – przepis. PYSZNE, CHRUPIACE FAWORKI NA PIWIE.


NAJLEPSZY PROSTY PRZEPIS. SUBSKRYBUJ JESLI JESTES NOWYM WIDZEM ABY. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde.


Można kupić gotowe w brzydkim plastikowym, jednorazowym opakowaniu. Ale gdzie ta frajda, gdzie ten zapach smażonego oleju w całym domu? Cóż, jestem w stanie znieść ten zapach przez jeden dzień w roku. Różnica w smaku i zabawa podczas robienia faworków jest nie do kupienia.


Pamiętam jak 1lat temu robiłam faworki z babcią :) Na piwie? O takich nie słyszałam- muszę spróbować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty