Jak zrobić gofry w gofrownicy? Podaje z dżemem truskawkowym albo kremem miodowym Hobee - najbardziej lubimy ten malinowy. Lepszego przepisu na gofry chyba nie sposob znalezc :). W mojej gofrownicy o mocy 7W gofry wyszly po prostu rewelacyjne. Zostawiam je na dodatkowe pol minuty niz zalecany czas, gofry wychodza bardzo delikatne i chrupiace.
Tak, tak z piekarnika, przygotowane w foremkach, jak na ciasto.
Fajna alternatywa dla tych, którzy nie chcą kupować gofrownicy za kilkadziesiąt złotych, ale mogą pozwolić sobie na nabycie formy za kilkanaście. Forma ma taką zaletę, że można robić w niej ciasta w kształcie gofrów, ale ze składem, który w gofrownicy nie wyjdzie. Dlatego przyznajmy: choć pieczenie w nowoczesnej gofrownicy jest o wiele łatwiejsze niż w jej dawnym, żeliwnym odpowiedniku, to jednak również wymaga pewnego doświadczenia i wprawy! Tu warto wspomnieć, że najczęstszą przyczyną nieudanych gofrów są zbyt słabo rozgrzane płytki lub zbyt mała ilość dodanego tłuszczu. Samej gofrownicy sobie nie kupię, bo nie mam miejsca na przechowywanie tylu sprzętów, a poza tym nie robię gofrów na tyle często by to był niezbędnik, także pozostaje mi się męczyć z. Nie wiem jednak ile prętów grzewczych przechodzi w płytkach.
Gofrownica, której używam posiada dwie kieszonki na prostokątne gofry. Każda porcja gofrów jest u mnie gotowa po minutach pieczenia.
Bardzo ważne jest, by nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów. Do ubitej białkowej masy dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę do gofrów i wypiekamy złote, chrupiące gofry.
Gofry piec przez około - minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np.
Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (na rumiano: 2-minuty) i podawać z ulubionymi dodatkami. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem.
Napisaliśmy wcześniej, że pieczenie gofrów w gofrownicy na kuchenkę gazową wymaga wprawy. Jednak – nie oszukujmy się – wymaga jej także pieczenie w gofrownicy elektrycznej. Przepis na ciasto na gofry może być doskonały i sprawdzać się latami u jednej osoby.
Dlaczego w takim razie nam się nie udaje? O tej firmie nie słyszałam. Mam od niedawna polską gofrownicę firmy Dezal i muszę przyznać, że ma moc!
Zupełnie inne gofry wychodzą i nie robią się miękkie zaraz po wystygnięciu, co niestety zdarzało się jak piekłam je w zwykłej, marketowej gofrownicy. Fani gofrów powinni zdecydowanie zainwestować w dobrej jakości sprzęt. Raz sobie zaserwowałam wersję Barman: bita śmietana, rodzaje owoców (malina, jabłko w żelu, arbuz), sos tiramisu, posypka (pałeczki kolorowe)- niebo w gębie! Od dłuższego czasu przymierzam się do kupna własnej gofrownicy i na pewno robiąc gofry wezmę ten przepis pod uwagę. Zobacz też, ile gofrów jest w stanie przygotować urządzenie, szczególnie, jeśli będziesz je przyrządzać dla większej rodziny.
Większość gofrownic przygotowuje lub sztuk jednocześnie, ale są też gofrownice dwuczęściowe, które mieszczą a nawet gofrów podczas jednego cyklu pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do mąki dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zmiksuj na jednolite ciasto.
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Porcje ciasta nakładaj do gofrownicy i piecz 3-minuty na złoty kolor. Wychodzi bardzo dużo gofrów, więc można z połowy porcji, przy pieczeniu czuć amoniak, ale po wyjęciu z gofrownicy i odparowaniu juz nie, wtedy robia sie chrupiące i pyszne. Staraj się nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia.
Jeśli jednak po otwarciu okaże się, że wafle są zbyt jasne – przykryj je ponownie bardzo dokładnie i piecz do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu wyjmij gofry z gofrownicy. Używaj do tego celu specjalnych łopatek, gofry nie będą się łamać, a ty unikniesz poparzeń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.