środa, 6 lutego 2019

Najpyszniejsze naleśniki

Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.


Najpyszniejsze zdrowe naleśniki Kocham naleśniki! Ubóstwiam je od dziecka :) Pamiętam naleśniki mojej mamy, oczywiście z białej mąki i muszę powiedzieć, że te które ja teraz przyrządzam są o niebo lepsze od tych, które pamiętam z dzieciństwa.

Jeśli nie masz ochoty na słodką wersję, przygotuj sobie naleśniki na ostro. Niewiele jest osób, które nie lubią tej potrawy, możesz więc śmiało podać ją podczas romantycznej kolacji. Jaki powinien być ser do naleśników? Każdy wie, bo ma w pamięci naleśniki, które robiła babcia czy mama. Były chrupiące na zewnątrz, pachniały masłem, kremowe w środku.


Ser był lekko tylko słodki, by zrównoważyć kwaskowatość twarogu, wydzielał przyjemny aromat wanilii i cynamonu. Akurat gotowałam w parowarze zielone szparagi, więc na „gorąco” zawijałam szparaga i „rąbałam”. Ja, która nie przepadam za naleśnikami zjadłam w ten sposób szt.


Teraz nie mogę się ruszyć.

Aha, chyba mam mniejszą patelnię, bo wyszło 21szt. Mąż jeszcze nie wrócił z pracy, więc jak dostanie naleśniki będzie w szoku. Nareszcie przepis, z którego ZAWSZE wyjdą naleśniki. Nigdy nie wiedziałam, czy to już taka konsystencja o jaką chodziło, czy nie - naleśniki wychodziły gumowate lub zbyt sztywne.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na najpyszniejsze zdrowe naleśniki. Suzette, czyli najpyszniejsze naleśniki pod słońcem. Podobno przyszła już wiosna, jednak pogoda i zawartość lodówki mówi mi, że wciąż mamy zimę. Ale nie ma co płakać, sytuacja ta ma swoje plusy: można.


Tym razem usmażyłam „Puszyste naleśniki”, ale można zrobić również cienkie naleśniki np. Najsmaczniejsze na ciepło. Jedno z ulubionych dań dzieci.


Aby przygotować idealne ciasto na naleśniki wystarczy zaledwie kilka składników. Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Najprostsze, najzdrowsze i najpyszniejsze naleśniki ever! Nie wierzę, że żyją na świecie osoby, które nie potrafią ich robić. Ja naleśniki uwielbiam i mogłabym je jeść codziennie.


Prawdę powiedziawszy, bardzo się dziwię, jak to się stało, że jeszcze nigdy nie pisałam o tych naleśnikach…? Pomysł zaczerpnięty jest z książki Nigelli Lawson „Nigella Express”, jak zwykle jednak jest nieco zmieniony.

Zasadnicza zmiana dotyczy ciasta na naleśniki. Po prostu niebo w gębie! Zapraszam na naleśniki z twarogiem mojej babci Reni. Danie jedyne w swoim rodzaju. Takie, które nam smakuje ze względu na miłość w nich zawartą, a osobom postronnym – ze względu na to, jakie jest pyszne!


U nas w domu danie to nazywało się naleśniki z białym serem. Jakoś nikt nie mówił twaróg. Dania główne Faszerowane naleśniki. Kojarzą się z beztroskim czasem dzieciństwa, kiedy mama lub babcia serwowały nam naleśniki z dżemem lub serem, polane śmietaną i posypane cukrem.


Dzisiaj często unikamy naleśników na słodko z obawy przed dużą ilością kalorii. Super przepis na najpyszniejsze naleśniki z pieczarkami i żółtym serem. Do tego naleśniki te podpiekam razem w piekarniku z dodatkiem śmietanki oraz świeżych pomidorów.


Do tego żółty ser lub ser mozzarella, by farsz tworzył całość i smacznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty