Pesto włoskie z bazylii, orzeszków piniowych (lub pestek dynii), czosnku i oliwy. Makaron z pesto To zaskakujące jak zwykły makaron z pesto potrafi być pyszny! Zwłaszcza, gdy pesto przygotowuję sama.
Wydawało mi się, że pesto z bazylii jest na tyle prostym i uniwersalnym przepisem, że nie muszę go publikować na blogu. Sprawdzony przepis na pesto od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Początkowo wyrabiano go z bazylii oraz orzeszków pinii, dolewano oliwy, dożucano parmezan i szczyptę soli.
Tak przygotowanym sosem pesto alla gevovese (nazwa pochodzi od Genui, w której wymyślono skład tej potrawy) polewano jak zwykle wspaniały w tej części Europy makaron. Pesto, czyli sos rodem z Włoch, możemy przyrządzać na wiele sposobów, by delektować się jego smakiem o każdej porze roku. Przepis na pesto z rukoli ma podstawową zaletę – jest wyjątkowo prosty.
Możemy przygotowywać słoiczki z zapasem smakołyku, mrozić je lub pasteryzować. Pesto doskonale sprawdzi się jako dodatek do makaronów lub w zestawieniu z innymi daniami. Tylko kilka kroków dzieli Cię od przygotowania doskonałego pesto!
Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzeszki piniowe i podpraż je przez kilka minut, aż delikatnie się. Pesto to tradycyjny włoski sos - tradycyjnie przygotowywany ze świeżej bazylii (choć nie tylko!). Wystarczy polać nim makaron ugotowany al dente. Można go również dodawać jako dressing do sałat. W sklepach znajdziemy różne rodzaje gotowego pesto do makaronu.
Od czasu do czasu sięgam po tego typu produkty, jeśli ich skład mi odpowiada. W dzisiejszym tekście chciałabym jednak pokazać Wam, że przygotowanie domowego pesto jest niezwykle proste. Do robienia domowego pesto podchodziłam już nie raz i zdarzało się, że zaliczałam porażki. Gotowe pesto doprawić do smaku solą i wymieszać z parmezanem. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dodać łyżeczkę oliwy (by nie traciło koloru i nie zasychało) szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce kilka dni.
Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Pesto spaghetti. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Moda na pesto z bazylii dotarła znad Adriatyku nad Wisłę już na dobre. Jest to sprawdzony i bardzo smaczny sposób na szybkie przyrządzenie obiadu w środku tygodnia. Bardzo często zabieram właśnie tak przygotowany makaron na lunch do pracy.
Zdarza się, że jeszcze pół godziny przed wyjściem z domu nie wiem, co zjem na obiad. Jak zrobić zielone pesto? Pesto bazyliowe, zwane również ’zielonym’ lub po włosku ’Pesto alla Genovese’ to włoski sos wywodzący się z Genewy. Niech to cudownie zielone pesto z natki pietruszki będzie dla was namiastka lata. PESTO Z NATKI PIETRUSZKI.
Cudowne w smaku pesto z natki pietruszki, nerkowców lub prażonych pestek słonecznika, z dodatkiem soku z cytryny jest wspaniałą alternatywą dla klasycznego i chyba najbardziej znanego pesto z bazylii. Króluje jako dodatek do makaronu, kiedy czasu mało, a chciałoby się zjeść coś aromatycznego. Ten włoski sos występuje w wielu wariantach smakowych i kolorystycznych, ale my skupimy się na tym najpopularniejszym - bazyliowym pesto.
Jest smaczne, efektowne i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Podstawowa receptura, pochodząca z Genui zakłada, że pesto robi się w marmurowym moździerzu ze świeżej bazylii, oliwy, parmezanu, orzeszków piniowych oraz soli. Pesto jest najbardziej znanym sosem we Włoszech. Natka pietruszki o tej porze roku powinna pojawiać się na naszych stołach codziennie, aby wzmocnić nasze organizmy przez nastaniem chłodów.
Pesto to zimny sos, który podaje się do makaronów - wywodzi się z Włoch. Zielone pesto w podstawowej wersji składa się ze zmiksowanych liści świeżej bazylii, orzeszków piniowych (inaczej: pinioli), oliwy z oliwek, czosnku i sera parmezan (lub pecorino). Na rozgrzanej uprzednio patelni praż orzeszki pinii do momentu, aż lekko się zarumienią.
Czerwone pesto alla Siciliana - przepis. Jeśli chcesz się poczuć, jak na południu Włoch, przygotuj to pyszne pesto w nieco innym, sycylijskim wydaniu. Każdy region we Włoszech przy produkcji pesto wykorzystuje to, co ma “pod ręką”. Zatem prawdziwe pesto, jaka sama nazwa na to wskazuje, nie powinno być mielone przez maszynę, lecz robione ręcznie.
Gdy miksujemy składniki w robocie kuchennym powstaje rzadka papka, w której nie da się odróżnić poszczególnych ingrediencji. Pesto bez problemu kupicie w sklepie, w słoiczkach (polecam poniższy poradnik o kupowaniu pesto), ale możecie też zrobić. Zrobienie pesto w domu jest proste, wymaga kilku minut, a powiem szczerze, że jest lepsze i ma piękniejszy, zielony.
Pesto z rukoli można zrobić bardzo łatwo, a do tego modyfikować wedle własnego gustu. Można dodać migdały, dowolne orzechy, parmezan, słonecznik i smakowe oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.