Oczywiście dietetyczny pasztet domowy bardzo różni się w smaku od tradycyjnego. To głównie z względu na małą ilość wątróbki i tłustego mięsa. Ale jest to naprawdę ciekawe danie i świetnie nadaje się jako wysokobiałkowy dodatek do kanapek. Pasztet warzywny to danie o wielu atutach – jest lekki i dietetyczny, jednocześnie dobrze zaspokaja głód.
Jest uniwersalny w zastosowaniu, nadaje się zarówno na posiłek główny, jak i na małą przekąskę.
Nie brakuje mu również walorów smakowych. Codziennik kuchenny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Codziennik Kuchenny. Dietetyczny pasztet drobiowy, bez maszynki do mięsa.
Gdybym jeszcze tylko miała kiszone ogórki, nie zawahałabym się ich użyć. Póki co, wystarczą mi pomidory i cebulka. W planach mieliśmy z Panem Mężem przedłużoną wizytację Rodziny i tym samym wyjazd poza domowe pielesze na dobrych kilka dni. Lodówkę przed wyjazdem wyczyściliśmy ze wszelkich szybko psujących się produktów.
Ostała się jedynie samotna cukinia, nie grzesząca już.
Mięso należy ugotować do miękkości, w tym celu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Do wrzącej wody włożyć udka i pierś kurczaka oraz marchewki, pietruszki i selera - gotować na wolnym ogniu do miękkości. Durszlak - pasztet z cukinii przepis dietetyczny. Lekka i zdrowa przekąska!
Pasztet drobiowy Doskonała alternatywa dla tradycyjnego, kalorycznego pasztetu, który gości na wielu świątecznych stołach. Ta dietetyczna wersja tego przysmaku jest nie dość, że zdrowa, to i smaczna. Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Propozycja śniadania lub kolacji podczas diety niskowęglowodanowej.
Pomysł na pasztet przyszedł po tym, jak po długich poszukiwaniach idealnego przepisu czyli niskokalorycznego, lekkiego i delikatnego w smaku, ale jednocześnie równie smacznego jak tłuste tradycyjne domowe pasztety nie znalazłam nigdzie dobrego przepisu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pasztet dietetyczny. W swoim mailach często prosicie o przepisy na dietetyczne dania wegetariańskie.
Przyznaję, mamy ich na razie niewiele na blogu ale postaramy się to zmienić. Dziś specjalnie dla naszych wegetariańskich czytelników ale i dla całej reszty, pasztet z soczewicy. Bardzo prosty w przygotowaniu, pasujący do obiadu jako substytut mięsa lub jako dodatek do razowego pieczywa.
Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Mięso, kaszę jaglaną i usmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa.
Jeśli używacie mięsa mielonego czynność można wykonać raz, a gdy mięso jest w kawałkach, to mielenie trzeba powtórzyć 2-razy. Najsmaczniejsze dietetyczne dania w internecie! Poznaj przepisy dietetyczne, które mają 10 2lub 3kcal i ułóż swój jadłospis diety odchudzającej. Pasztet z soczewicy jest nie tylko delikatny i smaczny, ale również zdrowy i dietetyczny.
Soczewica odznacza się wysoką wartością odżywczą i niską kalorycznością. W jej składzie występują liczne związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, które zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, anemii i miażdżycy. Instynktownie zaczynamy się rozglądać za lżejszym jedzeniem.
Dziś pyszna propozycja i alternatywa dla ciężkiego, mięsnego pasztetu. Pasztet a może pieczeń z warzyw świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale również jako propozycja zdrowa na co dzień. Podsumowując i odpowiadając na pytanie postawione w tytule: pasztet z kurczaka przygotowywany własnoręcznie można spokojnie uznać za dietetyczny i zdrowy, jeśli nie ma w nim wątróbek pochodzących z kurcząt chowanych klatkowo.
Jeśli natomiast chodzi o pasztety kupowane w sklepie, to jak widać podstawą jest dokładne czytanie. Nie wiesz co i jak przygotować? Mamy dla ciebie prostych przepisów! Te niskokaloryczne dania urozmaicą twój jadłospis. Spróbuj pieczonego łososia, wegetariańskiego chili czy sałatki nicejskiej.
WEGETARIAŃSKI PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY! Prosty, bardzo smaczny i pożywny pasztet z czerwonej soczewicy. Tych, którzy jeszcze nie próbowali zaskoczy smakiem i będziecie często wracać do tego przepisu. Pasztet podałam na pełnoziarnistej bagietce, z rukolą, ogórkiem zielonym.
Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :) Smacznego! Na drugi dzień wszystkie składniki rosołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.