Na razie zrobiłam naleśniki z mąki orkiszowej, białka jajek i wody. Tłuszcz z kokosa rafinowany. Powstały bowiem krążki o średnicy ok. Farsze (kilka) położyliśmy sobie obok chrupiących krążków.
Dzisiaj przygotowałam naleśniki z jajkiem a właściwie takim farszem jajecznym na bazie jajek i ziemniaków. Naleśniki Pyszny sposób na jajka! Kiedy zostaje nam mnóstwo białek, nie koniecznie trzeba robić bezy :) min łatwe tanie. Desery Perfekcyjne ciasto na naleśniki.
Przygotowujemy ciasto : roztrzepujemy jajko z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier i wodę mineralną oraz olej, smażymy naleśniki. W osobnej misce mikserem mieszamy biały ser z cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami i śmietaną, musimy otrzymać gęstą puszysta masę. Normalnie do ciasta naleśnikowego dodaje się jajka, które wpływają na elastyczność naleśników. Tutaj ich nie ma, więc ciasto musi być gęstsze. W przepisie pisałam również, że ostatecznie dałam więcej wody, aby naleśniki były cieńsze.
Nie można tylko przesadzić z ilością dodawanych płynów, bo naleśniki będą się rwać. Przyznaję się, że naleśniki jakie smażyłam do tej pory nie były idealne, zwykle wychodziły za , ciężkie i niezbyt smaczne. Aż wreszcie spróbowałam nieco innej metody ich przygotowania.
A mianowicie dodałam o połowę mniej mąki niż zazwyczaj i pozwoliłam ciast u naleśnikowe mu odpocząć. Bardzo smaczne, sycące naleśniki z mięsnym farszem. Podane z ulubionym sosem i sałatką idealnie pasują na danie obiadowe. Zmiksować jajka z wodą, wlać mleko i posolić. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Ugotowane jajka drobno posiekać. Wymieszać wszystko razecebulę, posiekane jajka, parmezan, natkę, śmietanę. Jajko jest w naleśnikach potrzebne, aby ciasto się skleiło i było sprężyste.
Z powodzeniem jednak można: pominąć je – naleśnik będzie wtedy bardziej kruchy. Ubić jajka z odrobiną soli. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.
Ziemniaki, grzyby i jajka uważam za zestaw idealny, a naleśnik z ziemniaków to po prostu duży płaski placek ziemniaczany, usmażony na patelni. Do ziemniaczanych naleśników nie dodaję jajek ani mąki. Wystarczy połączyć surowe ziemniaki, świeżo starty parmezan, zioła i przyprawy.
W tym czasie przygotować mase serową. Do czystego naczynia miksujacego założyc motylek. Włożyć jajko,cukier i cukier waniliowy. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupiąco, osączyć z tłuszczu.
Jajka rozkłócić ze śmietaną, mieszając dodać boczek, posiekaną dymkę i przyprawy. Wylać na patelnię i usmażyć jajecznicę. Pod koniec smażenia dodać ser. Jajecznicę zdjąć z ognia, rozłożyć na przygotowane naleśniki i zawinąć je w rulon.
Ciasto jest bardzo delikatne i należy delikatnie się z nim obchodzić:). Smażyć około minuty z jednej strony, następnie szpatułką odwrócić je na drugą stronę. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Mąkę przesiać, zmiksować z jajkami, mlekiem, wodą i szczyptą soli na gładkie ciasto. Odstawić na 20minut, by ciasto odpoczęło następnie na odrobinie oleju usmażyć cienkie, duże naleśniki.
Cebule i pomidory również drobno pokroić, dodać do mięsa. Najlepiej coś słodkiego ? Oczywiście ma takżę make, cukier, olej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.