wtorek, 5 grudnia 2017

Ciasto na gofry do słabej gofrownicy

Dzisiaj przepis na gofry, który wyjdą w każdym tego typu urządzeniu, ciasto jest świetne a gofry wychodzą takie jak lubię: chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Gofry piec przez około - minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.


Wlewać do nagrzanej gofrownicy, piec aż nabiorą złotego koloru. Uwaga: Po upieczeniu warto ustawić gofry pionowo (np. między dwiema szklankami) i dać im odparować - będą bardziej kruche i chrupiące.

Podstawowe ciasto na gofry samo w sobie jest tak słodkie i smaczne, że może stanowić pyszny deser. Wystarczy jednak słoiczek. Gofry wyszły pyszne, chrupiące jak nigdy. Każdy jednak chciałby zrobić w domu takie gofry, które są sztywne, chrupiące i nie uginają się pod ciężarem dodatków.


Jednak na zwykłych, domowych gofrownicach o słabej mocy, taki efekt jest ciężki do osiągnięcia. Gofry - puszyste i chrupiące, przepis z kategorii Desery. Pianę delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy kopystki.

Nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia. Aby gofry były chrupiące należy po upieczniu układać je na kratce do przestygnięcia. Pomimo słabej gofrownicy dawno. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy (można posmarować odrobiną oleju przed pieczeniem pierwszej partii) przez kilka minut, w zależności od używanego sprzętu. Im dłużej gofry będą pieczone, tym będą bardziej chrupiące.


Upieczone już gorące gofry kładziemy na kratkę (nigdy jeden na drugi). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na placki z gofrownicy. Gofry do słabej gofrownicy Przepis jest nieprzetestowany. Skomentuj przepis Dodaj do moich kolekcji Wyślij do wydruku Wyślij do wydruku. Ten przepis został stworzony przez.


Proste,smaczne gofry pyszny i sprawdzony przepis. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i rozgrzać gofrownic. Na rozgrzaną taflę gofrownicy wlać ciasto i jak się zarumienią - będą miały brązową twardą. Na słabej gofrownicy raczej nie wyjdą Wam chrupiące gofry – one muszą się porządnie w niej wygrzać.


I jeszcze jedno – nigdy nie układajcie gorących gofrów jeden na drugim – zmiękną Wam od razu – muszą leżeć pojedynczo i to najlepiej na kratce – np. Chrupiące gofry (przepis na słabą gofrownicę) Chrupiące gofry (przepis na słabą gofrownicę).

Cook And Look posiada też inne przepisy. Jedyny punkt, w którym popełniłam błąd to to, że lekko ubiłam całość mikserem, ale moim zdaniem nie zrobiło to znacznej różnicy, błąd musi być w przepisie :) Do tego gofry nie chciały odkleić się od gofrownicy (piekłam w piekarniku, w metalowych formach). Lista przepisów na pizza z gofrownicy z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ciasto na babeczki jest wilgotne.


Jaja, mleko, mąkę, cukier waniliowy, cynamon i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Pyszne i sprawdzone gofry! Doprowadzić do rozgrzania gofrownicy posmarować gofrownicę ol.


W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę. Nie ma konieczności przed wylaniem ciasta smarować gofrownicę olejem. W samym cieście jest go sporo, gofry w ogóle nie przywierają do powierzchni (no chyba, że Wasza gofrownica jest słabej jakości- wtedy można ją delikatnie natłuścić dla bezpieczeństwa). Kliknij, aby zobaczyć przepis. Przepis zmodyfikowany z myślą o osobach z insulinoopornością które również mogą pokusić się o zjedzenie odrobiny słodkości.


Rodzinka stwierdziła że tak dobrych domowych gofrów jeszcze nie jadła. Nawet osoby cierpiące na cukrzycę zjadając takiego gofra nie odnotują niebezpiecznego wzrostu cukru. Na nagrzaną płytę gofrownicy nakładać odpowiednią ilość ciasta (wcześniej można natrzeć ją odrobiną oleju, żeby ciasto nie przywierało) i smażyć gofry na rumiano. Gotowe gofry studzić na kratce, dzięki temu nie staną się gumowe.


Przy słabej gofrownicy (ja mam 700W) polecam gofrownicę obrócić i nalewać ciasto na górną pokrywę, po czym gofrownicę zamknąć i obrócić do normalnej pozycji. Wyciągamy, gdy gofry są chrupiące (u mnie gofry pieką się szybko, mam mocną gofrownicę, przy słabej polecam dobrze ją rozgrzać). Gofry (u mnie małe) kroimy na pół tworząc wygodne trójkąty, idealne do maczania w sosie czekoladowym. Ten Pin został odkryty przez użytkownika Kitek. Odkrywaj (i zapisuj) na Pintereście również własne Piny.


Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Białka ubić na sztywną pianę i deikatnie wmieszać w ciasto. Piec gofry na złoty kolor (w zależności od rodzaju gofrownicy zajmie to 3-minuty lub dłużej).


Upieczone gofry przykryć ściereczką, by nie ostygły i jak najszybciej podawać. Owsiane ciacha z gofrownicy w wersji jabłkowej z rodzynkami i cynamonem. Tylko płatki owsiane, woda i dodatki. Na śniadanie, do szkoły, na deser. Gofry to szybka słodka przekąska, w której wykonanie możemy zaangażować nasze dzieci.


A i dorośli na pewno jej nie odmówią. Jeśli tak jak ja macie problem z gofrownicą o małej mocy i wychodzą Wam bardziej naleśniki niż gofry to mam dla Was przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty