Warto wypróbować przepis na fantastyczne, puchate i lekkie oponki drożdżowe, pachnące pomarańczami, z pomarańczowym lukrem. Moja babcia przygotowuje je co roku z okazji kończącego się Karnawału. Usmażone na Tłusty Czwartek, razem z pączkami, stoją na stole w spiżarni i kuszą lukrem oraz charakterystycznym zapachem ciasta smażonego na smalcu. Ciężko nie zakraść się do kuchni, żeby uchylić spiżarniane drzwi i wykraść jedną. Ale smakują równie wybornie także w zwykły dzień.
Z wierzchu lekko chrupiące, w środku miękkie.
Do tego oponki drożdżowe smakują tak aromatycznie! Mamy dla ciebie także przepis na oponki serowe i te najpyszniejsze - z przepisu. Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Przygotowanie: Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Drożdże kruszymy, dodajemy do ciepłego mleka z mąką i cukrem. Dodane przez: Gosia Kowalczyk. Z przepisu ze starej niemieckiej książki, z której usmażyłam pyszne pączki, zrobiłam oponki.
Zapraszam dziś na przepyszne, mięciuchne i puchate oponki drożdżowe - inne od tradycyjnych z serem, ale równie smaczne.
Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam.
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, powinno być go tyle aby oponki swobodnie pływały. Na rozgrzany tłuszcz kłaść oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Ich przyrządzenie nie zajmie Ci wiele czasu, a smak z pewnością przypadnie do gustu. Na początek do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodając też m. Wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto i. This feature is not available right now. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło, żółtka, jajko, śmietanę i ocet połączyć z mąką, dodać drożdże i zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować na grubość mm i wycinać szklanką krążki, a w ich środku dziurki kieliszkiem. Układać na posypanej mąką tacce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Jednym ze sprawdzonych sposobów na zrobienie małego przysmaku jest przepis na oponki. Zobacz, w jaki sposób możesz zrobić te.
Nie trzeba ich odstawiać do wyrośnięcia tak jak oponki drożdżowe, gdyż rosną one same podczas smażenia. Zamiast drożdży w tym przypadku używamy sody oczyszczonej.
W Tłusty Czwartek nie liczymy kalorii, a na naszych stołach goszczą tradycyjnie pączki, faworki, róże karnawałowe i wciąż niezmiennie popularne oponki drożdżowe – czyli obcojęzyczne donuty, inna wersja pączków. Podpowiadamy, jak je zrobić, i podajemy sprawdzony przepis na oponki drożdżowe. Są puszyste a ich grubość również zależy od grubości placka na jaki rozwałkujemy ciasto. Nie są w smaku bardzo słodkie, gdyż to cukier puder na wierzchu nadaje im słodkiego smaku, jeśli więc nie lubicie bardzo słodkich wypieków, nie sypcie go za dużo.
Witam serdecznie Chciałabym zaproponować super przepis na oponki drożdżowe bez sera, oponki są bardzo puszyste, smaczne i delikatne. Polecam wypróbować przepis. Oponki mają klasyczny smak. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Fantazje kulinarne Magdy K. Najlepsze mini pączki z serem oraz serkiem waniliowym.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Są to oponki bez sera, nie tak mocno puszyste jak. W otrzymanych kołach szklanką o mniejszej średnicy wyciąć kolejne koła, tak aby powstały równe oponki. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
Mają jednak podstawową zaletę: bardzo szybko się je robi. Jeśli ma się spory zapas tłuszczu do smażenia, to można je zrobić nawet jak goście są już w drodze do nas! Tłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Takie oponki są bardzo proste w przygotowaniu i ich zrobienie (razem z pieczeniem) zajmuje tylko minut!
Robienie takich oponek to sama przyjemność, a jedzenie jeszcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.