Jagody opłukać i osuszyć. Do miski wlać roztopiony olej kokosowy lub masło, dodać mleko, wymieszać, następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i znów wymieszać. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok.
Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mój hit to sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki, muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do dzisiejszych babeczek, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad.
Dzięki dokładnemu zmiksowaniu masła na tzw. Użyłam 250g zwykłej mąki i 50g pełnoziarnistej, mrożone jagody zebrane własnoręcznie w zeszłym roku :) Mieszkam w Norwegii i nie ma tu niestety maślanki, a jogurtu nie miałam akurat pod ręką. Przeczytałam w internecie, że można użyć szklanki mleka z łyżką soku z cytryny (po zmieszaniu i odstawieniu na minut). Niestety zamiast świeżych boroeek musiałam zadowolić się jagodami w stropów ale nie zepsuło to smaku. Delikatne w smaku, pyszne, muffinki z jagodami i chrupiącą kruszonką.
Do ich przygotowania użyłam mrożonych owoców, które za legały w zamrażarce od lata. W sezon ie można oczywiście zastosować świeże owoce :) Do tych muffinek będą także pasować mal iny, poziomki czy pokrojone na m niejsze ka wałki truskawki. Tastefully Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Tasty Blog.
W jednym naczyniu mieszany wszystkie składniki czyli: mąkę, proszek, cukier.
W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: roztopione masło, jajko, mleko. Do przygotowanego ciasta dodajemy jagodyi lekko mieszamy. Proste muffinki z jagodami i białą czekoladą to jeden z moich ulubionych przepisów na słodkie małe co nieco. Ich naprawdę nie da się zepsuć! Wszystkie składniki mieszasz tylko w misce za pomocą łyżki (nie musisz nawet korzystać z miksera!) i gotowe.
Upieczone na jogurcie są delikatne i mięciutkie. Stanowią wspaniałą, niesamowicie aromatyczną przekąskę. Propozycja, którą mam dla Was dzisiaj, czyli puszyste muffiny z jagodami jest idealna na lato, kiedy nie mamy czasu ani ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Poza tym jagody są jednym ze smaków lata, a muffiny z ich dodatkiem smakują naprawdę pysznie.
Jakis czas temu robilam muffiny z dodatkiem jagod i zupelnie zapomnialam o tym, zeby podzielic sie z Wami przepisem. No ale spokojnie, kolejny wakacyjny weekend zaraz sie zaczyna, jagodki jeszcze sa, wiec mozna dzialac. W kazdym razie moje dziecko bylo zachwycone tymi babeczkami, a to chyba najlepsz. Jakiś czas temu robiłam muffiny z dodatkiem jagód i zupełnie zapomniałam o tym, żeby podzielić się z Wami przepisem. W każdym razie moje dziecko było zachwycone tymi babeczkami, a to chyba najlepsza.
Do jednej miski przesiać mąkę razem z sodą, solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Połączyć obydwie masy razem z nasączonymi w mleku otrębami i jagodami, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Do drugiej - wbić jajka, wsypać cukier, wlać olej i wymieszać widelcem.
Przepis na czekoladowe muffinki z jagodami.
Składniki: mąka pszenna typ 50 proszek do pieczenia, cukier, mleko, masło, jajko, jagody Maślane muffinki z jagodami. Zapas mrożonych owoców z ubiegłego lata zmusił mnie do zrobienia czegoś. I tak powstały muffinki #128578;. Piekliście już muffinki z jagodami w tym sezonie?
Jeśli nie, zachęcam do nadrobienia zaległości i wspólne pieczenie ze smakinatalerzu. Nie wykorzystałam jej całej, bo wyszło jej więcej niż przypuszczałam…. Serowe muffinki z kremem i jagodami. Wilgotne dzięki dodatkowi sera, z aromatycznymi jagodami i słodkim kremem. Same w sobie są już bardzo dobre, więc w zasadzie dodatek kremu jest opcjonalny, ale to właśnie on sprawia, że całość przypomina bardziej ciastko tortowe niż muffinkę.
Miękkie, delikatne babeczki, muffinki z jagodami Nastawić piekarnik na 1st. C z grzaniem góra-dół, bez termoobiegu. Zmieszać ze sobą sypkie składniki, po czym połączyć ze sobą składniki mokre.
Następnie wszystkie je razem krótko zmiksować – wystarczy miksować przez ok. W jednej misce wymieszać składniki. Do składników suchych dodać mokre i wymieszać niedbale, tylko do nawilżenia składników suchych. Dwie łyżki jagód odłożyć. Uwielbiam muffinki, a najbardziej te z owocami!
Na blogu były już z malinami, truskawkami, rabarbarem oraz z gruszką, zatem najwyższy czas na jagodowe babeczki. Są lekkie, nie za słodkie, takie powiedziałabym w sam raz. Ciastka świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wypieki można przyrządzić ze świeżych i mrożonych owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.