czwartek, 28 grudnia 2017

Leczo z mięsem

Pyszne leczo z mielonym mięsem. Leczo z cukinii z mielonym mięsem. W Polsce często dodaje się cukinie oraz bakłażany. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.


Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.

Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni. Chcę zrobić paszteciki z męsem, ale bez wątróbki. Czy powinnam bardzo drobno pomielic mięso, żeby masa była gładka? Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Gdy doskwiera głó a brak czasu na szykowanie wykwintnych potraw, doskonale sprawdzi się leczo.


Na Węgrzech leczo najczęściej podawane jest jako dodatek do potraw mięsnych. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżki oleju, wkładamy mięso i smażymy ok.


Następnie wkładamy cebulę i razem z mięsem smażymy ok.

Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy kolejne min. Przepisy z kategorii leczo z cukinii z mięsem. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. To jedno z naszych ulubionych sierpniowych dań.


Warto zrobić więcej, żeby wystarczyło na dwa, a nawet trzy dni - z każdym dniem leczo smakuje coraz lepiej. Nie no, naprawdę już wracam. Przez ten weekend trochę posiedzę w kuchni i nadrobię. Od razu mi lepiej, jak sobie o tym pomyślę.


Szczególnie właśnie uwielbiam leczo z cukinią. Jakoś ta potrawa wypadła u mnie z menu, ale z pewnością trzeba będzie do tego wrócić i przypomnieć sobie te wszystkie zimowe popołuidnia z dodatkiem tej potrawy. Przygotowanie dania leczo z mięsem wieprzowym Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym smalcu.


Przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele, dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli chcemy wekować leczo z mięsem , to trzeba je pasteryzować dwa razy (a nawet trzy). Między pasteryzacją należy trzymać słoiki w temperaturze pokojowej, żeby ‚wykiełkowały’ przetrwalniki bakterii, które ubijemy przy kolejnej pasteryzacji. To tak przeciw zatruciu jadem kiełbasianym.


Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić.

Z mielonego mięsa zrobić małe kuleczki, przełożyć do cebuli i razem smażyć. Ze świeżymi pomidorami i bazylią. Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem. U nas leczo z makaronem występuje zazwyczaj w formie wege obiadowej, takiej prostej, bez nadpęcia i spięcia. Ponieważ u nas chętnych na kiełbasę nie ma, no ale na warzywa wszyscy bez wyjątku, to jedyne właściwe powstało wegetariańskie leczo z makaronem.


W proponowanej wersji leczo jarzyn nie jest mniej, za to zdecydowanie więcej. Piekarnik nastaw na 2stopni. Przygotuj kawałki folii aluminiowej, w które zawiniesz każdą paprykę.


Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. To samo zrób z kiełbasą lub mięsem.


Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę i dodaj do niej kiełbasę. Całość duś przez kilka minut. W tym czasie oczyść marchew i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Tak samo postąp z cukinią – pamiętaj, by nie obierać jej ze skórki.


Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i czosnek i szklimy, dodajemy następnie kostkę bulionową, całość dokładnie mieszamy i podduszamy, następnie dodajemy mięso. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty