Powinny być cienkie, złociste i lekko chrupiące na brzegu. Jeśli wolicie naleśniki cienkie dodajcie więcej wody, jeśli jesteście fanami tych grubszych, nie szczędźcie mąki. Ulubiony przepis czytelników!
Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne.
Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju w lewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte ci enką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomoc y drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego z arumienienia. Na patelnię wlewam odrobinę ol eju po usmażeniu jedne go czy dwóc h naleśników.
Składniki wszystkie na raz zmiksować. Patelnię rozgrzać mocno, dodać KROPLĘ(!) oleju - jeżeli patelnia będzie wystarczająco dobrze rozgrzana, olej rozmnoży się i dobrze rozejdzie się po patelni. Przepis na cienkie ciasto naleśnikowe. Idealne ciasto na naleśniki, proste.
Dobry sprawdzony przepis. Pyszne cienkie naleśniki bez miksera, z mikserem. Jak smażyć naleśniki, żeby były cienkie chrupiące i nie pękały? Smażenie na drugiej stronie trwa krócej niż na pierwszej.
Czekoladowy wzorek – jak to zrobić? Przygotowane wcześniej czekoladowe ciasto wyciskamy na patelnię bezpośrednio z woreczka. Ja zdecydowałam się na prosty wzór buzi misia.
Nie wiem jak Wy, ale ja nie przepadałam za smarowaniem patelni za każdym razem, kiedy miałam wlać na nią ciasto na naleśniki (tak, tak – „starożytna” sztuka smażenia naleśników nakazuje tak czynić). Zbawieniem był dla mnie pomysł z dodawaniem do ciasta oleju. Cienkie, delikatne ciasto naleśnikowe min łatwe tanie.
Dodane przez Sklep-Rafa_pl w: Tylko o kuchni. Racja,tylko weź też pod uwagę,że nie każdy ma na tyle doświadczenia aby robić to na oko i dlatego proporcje nie wychodzą odpowiednie,a w efekcie samo ciasto. Jeśli tylko masz ochotę na odrobinę grubsze naleśniki to wystarczy, że wlejesz na patelnię więcej ciasta. Ten przepis na ciasto na naleśniki możesz zatem wykorzystać nawet do zrobienia krokietów.
Większość robi na oko i zawsze wychodzą, inni mówią że nie potrafią zrobić dobrego bo zawsze przywiera do patelni. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na naleśniki proporcje. Robimy ciasto na naleśniki.
Kulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarnie. Nie tylko dla dukających, bo też mój mąż zjadł kilka. Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Znalazłam idealne proporcje, którymi chętnie się z Wami podzielę. Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki.
Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Jeśli nie macie akurat takiej wody w domu, możecie zastąpić ją mlekiem lub zwykłą wodą. Niestety, nie udały się.
Naprawdę nie wiem, co zrobiłam źle. Posmarowałam patelnię ziemniakiem, wylałam na nie chochlą ciasto, po czym ono zaczęło spływać w jedną stronę (a zapewniam, że moja patelnia nie jest krzywa). Aby uniknąć nudy, nieraz warto coś zmienić w tradycyjnych przepisach. Dziś proponuję warzywny farsz do naleśników. Podane proporcje wystarczą na dziesięć naleśników i tak też jest wyliczone nadzienie.
Artykuły na temat: naleśniki proporcje. Szykowanie zapiekanych naleśników z pieczarkami zacznij oczywiście od zrobienia ciasta na naleśniki. Wszystkie składniki pod ciasto naleśnikowe zmiksuj razem w jednej misce.
Skorzystałam z przepisu na naleśniki - to dokładnie te same proporcje. Lubią je dzieci i dorośli. Do najbardziej klasycznej formy naleśników należy zaliczyć te z dżemem, cukrem lub białym serkiem. Prosty przepis na naleśniki - sposób wykonania: Wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli, mieszamy, następnie dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy wodę.
Aby ciasto nie przywierało do patelni, należy dodać do masy około łyżek oleju. Ten kto wie jak je przygotować, składniki dobiera na oko i wszystkie przygotowania zajmują jedynie kilka. Właśnie zrobiłam, naleśniki wyszły niesamowicie pyszne. Na początku obawiałam się, że ciasto ma zbyt wodnistą konsystencję, ale spróbowałam mimo to i właśnie takie proporcje są idealne.
Te robione z mocniejszej mąki ( białka) nie są bardziej gumowate niż te robione ze słabszej ( białka). Na teksturę ma za to wpływ jej ilość w stosunku do płynu i liczba jajek, a konkretniej białko – im go więcej, tym twardsze i mocniejsze naleśniki. Poza tym również zbyt gęste.
Ciasto numer było najbardziej gumowate.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.