czwartek, 7 grudnia 2017

Jak zrobić ser na sernik

Bardzo smaczny z dodatkiem mandarynek i. To delikatne ciasto doskonałe na świąteczny stół. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY. Koniecznie świeży, by nie był kwaskowaty.


Sernik gotowany to idealna propozycja dla osób, które nie chcą spędzić połowy dnia w kuchni na pieczeniu. Nie musimy się martwić, że ciasto nam się przypali lub opadnie – ekspresowy przepis na sernik gotowany to alternatywa dla ciast z piekarnika.

Poniżej przedstawiam przepis na tradycyjny sernik z białego sera. Ciasta możesz również dodać rodzynki. Podczas pieczenia sernik bardzo urośnie, jednak opadnie nieco w trakcie chłodzenia - jest to normalnie i nie ma się czym przejmować. Ważne, aby podczas chłodzenia uchylić jedynie odrobinę drzwiczki piekarnika a nie otwierać ich całkiem. Sernik ricotta Dzięki aksamitnej konsystencji sera ricotta, deser taki jak sernik to idealny sposób na jego wykorzystanie.


Do wykonania ciasta z serkiem ricotta można użyć gotowego spodu lub wykonać tradycyjny, półkruchy spód. Upiekłem ten sernik już po raz kolejny czy raz. Praktycznie za każdym razem z innego sera i przekonuję się, że jednak ser ma kluczowe znaczenie.

W poprzednich wypiekach sernik miał problem się zrumienić od góry, tym razem bez problemu ładnie się zarumienił. Co zrobić, by sernik nie opada. To on nadaje smak i konsystencję przyszłego deseru. Najlepszy sernik wychodzi na domowym twarogu, nie ma co się oszukiwać. Potem można szukać serów w kubełku, tych twardszych, a najlepsze są takie w tubach.


A potem zostają miękkie, jak. Chcesz zrobić sernik na zimno? Wystarczy ser twarogowy z wiaderka lub twaróg w kawałku. Zrób wersję sernika na zimno z truskawkami lub z galaretkami. Wykorzystaj też serki homogenizowane lub jogurt grecki!


Sprawdź najlepsze przepisy na Polki. Czy zastanawialiście się jak zrobić domowy ser biały albo jak zrobić twaróg? Jak zrobić ser biały twaróg. Który przepis jest najlepszy?


Na twaróg w niektórych regionach polski mówi się również ser biały. Co ciekawe, oba te produkty mleczne powstają z mleka i są zaliczane do serów świeżych. Masę serową na sernik szykuje się super szybko, więc możesz zacząć nagrzewać piekarnik.


Przepis na prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka.

Sernik mojej Babci był zawsze dla mnie niedoścignionym ideałem, okazało się jednak, że… cóż, nie potrafię go zrobić. Trzeba było więc wymyślić własną wersję czyli Prosty Sernik, tak po prostu, nie-do-popsucia :) Dzisiejszy przepis wymaga niewiele pracy. Sernik tradycyjny to deser, którego podstawowym składnikiem jest ser – biały twaróg. To właśnie od tego produktu zależy w głównej mierze struktura sernika, a w ostateczności i smak deseru.


Ser na tradycyjny sernik. Sernik w kąpieli wodnej, czyli co zrobić aby sernik nie pękał. Najlepszy przepis na sernik ze złotą rosą jaki do tej pory udało mi się skomponować.


Jestem z niego bardzo zadowolona, dlatego też uważam, że jest to wersja ostateczna. Cudowny, idealnie kruchy spó który fantastycznie się komponuje z miękką, wręcz budyniową masą serową oraz delikatną, bezową pianką. Nie szkodzi, masę można wymieszać trzepaczką. Do jeszcze gorącej dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na minut. Po tym czasie mieszamy ponownie, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.


Co jeszcze należy zrobić, aby sernik nie opadł? Po pierwsze - dobry ser. Nie może on jednak być kwaśny. Na sernik wybieraj zawsze twaróg tłusty.


Dlatego najlepiej poprosić w zaufanym sklepie o wskazanie najlepszego sera na sernik. Na ogół wystarczy przetrzeć go przez gęste sito lub dwukrotnie zemleć w maszynce. Owiń ser w lnianą ściereczkę, połóż na drewnianej lub bambusowej desce i umieść w miejscu, gdzie temperatura wynosi 12–st. C, a wilgotność powietrza 65–proc. Może to być piwnica lub półka w lodówce położona najdalej od zamrażalnika.


Przemywaj ser codziennie solanką w której się moczył i odwracaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty