piątek, 11 marca 2016

Ja zrobić naleśniki

Pytanie o to jak zrobić naleśniki i jak zrobić najlepsze ciasto naleśnikowe pojawia się często w mojej korespondencji z czytelnikami. Ponadto zapraszam do odwiedzenia moich innych przepisów na naleśniki. Wlej do miski mleko i jedną ręką wsypuj powoli do niego mąkę, a drugą energicznie mieszaj łyżką lub trzepaczką lub mikserem. Dodaj do masy jajko, olej i szczyptę soli.


Rozgrzej patelnię z olejem na kuchence na wolnym ogniu. Musisz tego dopilnować, ponieważ naleśniki mogą przywierać do powierzchni.

Można je podawać na wiele sposobów, latem najlepiej smakują z owocami. Poniżej znajdziesz przepis jak zrobić naleśniki. Wbrew pozorom usmażenie idealnie maślanych, pysznych naleśników wcale nie jest proste.


Klucz tkwi w dobrej jakości składnikach i specjalnej patelni – z niskimi. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe.


We Francji popularne są naleśniki z dodatkiem dżemów, konfitur, kremu z kasztanów czy kremu czekoladowego. Ja bardzo lubię połączenie twarożku z owocami, szczególnie teraz, gdy trwa sezon na owoce jagodowe.

Cały sekret tkwi w grubości ciasta oraz jego elastyczności. Im ciasto cieńsze i bardziej podatne na wygięcia, tym dla niego lepiej. Pomimo tego warunku, przygotowanie ciasta naleśnikowego to czynność o tyle banalna, co posmarowanie bułki masłem. Wystarczy dopilnować tylko odpowiedniej konsystencji zmieszanej. Jeśli tylko masz ochotę na odrobinę grubsze naleśniki to wystarczy, że wlejesz na patelnię więcej ciasta.


Ten przepis na ciasto na naleśniki możesz zatem wykorzystać nawet do zrobienia krokietów. ALEEE mam dość sporo opieniek i chcę zrobić naleśniki z farszem grzybowym, może takie krokiety… mam nadzieję, że naleśniorki wyjdą bo fajnie Pan je opisał. Przepis na naleśniki zna każda Mama i Babcia. Dość długo zbierałam się do tego postu. Ale czytając fora internetowe czy komentarze na innych blogach – to wiele osób ma problem z usmażeniem naleśników, zwłaszcza kiedy jest początkującym kucharzem.


Niby to takie proste… ale? Prosty przepis na naleśniki. Sekret idealnego przepisu na naleśniki tkwi w… wodzie mineralnej. Dzięki niej naleśniki stają się one puszyste i aksamitne. Aby zrobić ciasto na naleśniki.


Ja lubię papierowo cienkie, delikatnie przyrumienione. Naleśnik naleśnikowi nierówny. Jedni twierdzą, że to danie banalne i proste w przygotowaniu.

Inni, w tym ja, uważają, że zrobienie tych naprawdę dobrych zahacza o sztukę i wymaga sporej wprawy i wyczucia. W między czsie powinnyśmy rozgrzać patelnię. Dla pewności jednak, kiedy patelnia będzie się nagrzewać, nalejmy na nią troszeczkę oleju. Przyznaję się, że naleśniki jakie smażyłam do tej pory nie były idealne, zwykle wychodziły za , ciężkie i niezbyt smaczne.


Aż wreszcie spróbowałam nieco innej metody ich przygotowania. A mianowicie dodałam o połowę mniej mąki niż zazwyczaj i pozwoliłam ciast u naleśnikowe mu odpocząć. Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne.


Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej. Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki.


Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów. Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty