Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ułóż w naczyniu do zapiekania. W połowie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę. Wyjąć kaczkę z garnka i podzielić, można polać wytopionym tłuszczem wedle uznania.
Jadłam kaczkę kilka razy i nie było to smaczne …do dnia kiedy postanowiłam upiec ptaka wg Pani przepisu! Od tamtej pory kaczka gości na naszym stole minimum razy w miesiącu. Dzieci upominaja się o kaczkę na obiad.
Dziękuję za przepis i za bloga. Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny. Od środka i na zewnątrz natrzyj solą, pieprzem i połową majeranku.
Natrzec kaczkę masłem i przyprawami, włożyc do brytfanny i zalac winem. Zetrzec skórkę z cytryny i pomarańczy, posypac kaczkę. W garnku zrobic karmel z sherry.
Dolac sok pomarańczowy, cytrynowy i brandy. Gotowac na małym ogniu ok. Jak upiec kaczkę z jabłkami po polsku, by wyszła idealnie soczysta i aromatyczna?
Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na kaczkę nadziewaną jabłkami. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest dość prosta do zrobienia. Oto przepis na kaczkę faszerowaną jabłkami według przepisu z programu Ewa gotuje. Oryginalny, chiński przepis na kaczkę po pekińsku liczy około tysięcy słów i ciężko go zrealizować w domowych warunkach.
Można jednak skorzystać w uproszczonej receptury, z którą poradzi sobie każdy kucharz-amator. Pookrawaj widoczny tłuszcz, a potem opuszkami palców dobrze wygnieć piersi - rozbijesz w ten sposób tłuszcz znajdujący się w mięśniach (łatwiej się wtedy stopi podczas pieczenia). Ostatnie minut piec kaczkę ponownie w temp.
W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. To rodzinny przepis na kaczkę pieczoną, który pozwoli na osiągnięcie spektakularnego sukcesu nawet osobie debiutującej w kuchni. Należy tylko zwrócić uwagę na fakt, że podany czas pieczenia dotyczy kaczki o wadze około kg. Czas pieczenia musi być dostosowany do wielkości i wagi kaczki.
Przepis na pieczoną kaczkę z jabłkami jest łatwy, a efekt końcowy efektowny i przepyszny :) Pieczona kaczka z jabłkami smakuje wybornie. Zobacz przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami! Natrzyj solą i majerankiem, odstaw na godziny w chłodne miejsce. Do środka kaczki włóż cząstki jabłek. Dno żeliwnej brytfanny (gęsiarki) wyłóż plastrami boczku o grubości ok.
Połóż na nie kaczkę, przykryj. Mięso trzeba potem porcjować przy stole i podawać bezpośrednio na talerze – co może stanowić nie lada atrakcję. Kaczkę rozmroź, opłucz i osusz. Zanim włożysz kaczkę do piekarnika, natrzyj ją przygotowaną wcześniej marynatą. Pierś z kaczki przepis przygotowanie: Piersi umyć i wytrzeć do sucha.
Ponacinać skórę nożem (można na skos w kratkę). Oprószyć kaczkę solidnie solą i pieprzem. W tym czasie włączyć piekarnik na 1stopni – musi się rozgrzać. Jeśli pieczemy kaczkę bez farszu, włóżmy do środka pokrojone na części jabłko lub cebulę – nie musimy ich jeść, za to kaczka będzie znacznie soczystsza i aromatyczniejsza. Przed pieczeniem na dno brytfanki wlewamy wodę lub bulion – płyn parując będzie nawilżał mięso.
Warto podlewać nim dodatkowo kaczkę w trakcie pieczenia. Usuń nadmiar tłuszczu z jej wnętrza, a następnie ostrym nożem odkrój skrzydła i połam je w stawach na mniejsze kawałki. Umieść kaczkę na blasze razem z połamanymi skrzydłami.
Możesz je wykorzystać do sosu lub bulionu. Mięso z kaczki charakteryzuje się kruchością oraz ciemną barwą. Dobrze komponuje się ze słodkimi, jak i kwaśnymi dodatkami. Można więc przygotować je na kilka różnych sposobów.
Danie to zyska lekko słodki lub cierpki posmak, w zależności od wybranego rodzaju jabłek. Pomarańcze myje i kroję w ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.