Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, pozostawić ciasto na minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka.
Ciasto na naleśniki - Przepisy.
Może za mało rozgrzewam patelnię. Rzeczywiście najlepszy sposób, to patelnię smarować słoninką. Ja zawsze robię na wodzie naleśniki.
Gotowe ciasto odstawiłam na minut, żeby odpoczęło. Nie wiem jak Wy, ale ja nie przepadałam za smarowaniem patelni za każdym razem, kiedy miałam wlać na nią ciasto na naleśniki (tak, tak – „starożytna” sztuka smażenia naleśników nakazuje tak czynić). Zbawieniem był dla mnie pomysł z dodawaniem do ciasta oleju. Najlepszy przepis podstawowy na naleśniki to taki, który składa się z kilku idealnie dobranych składników.
Mój uniwersalny przepis na naleśniki możesz wykorzystać do naleśników na słodko i naleśników na słono.
Uwielbiam to ciasto naleśnikowe, ponieważ ma idealną konsystencję oraz najlepiej dobrane składniki. Rodzaj i gatunek mąki, a także innych dodatków wpływa na to, czy ciasto na naleśniki jest dobre, czy też nie. Moje ciasto na naleśniki od lat jest takie samo. Któż z nas nie kocha naleśników.
Jedni lubią na słodko, inni preferują wytrawne. Wszyscy z pewnością zgodzą się z tym, że najsmaczniejsze są te cieniutkie i delikatne. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Tylko trzeba oddzielić jajko na białko i żółtko,potem białko wymieszać mikserem na zbitą pianę i dodać na końcu do masy który opis znajduje się powyżej. Naleśniki wyszły zajebiście.
Wychodzi wtedy naleśników grubiutkich jak babcia :). Na samym początku należy ubić jajka, dodając do nich odrobinę soli. Następnie należy dodać mąkę, wlać odmierzoną ilość wody i mleka. Jednak aby odpowiedzieć na to proste pytanie musimy wrócić do czasów starożytnej Grecji, a następnie spojrzeć na odmiany naleśników które ewoluowały zmieniając się na w różnych kulturach na przestrzeni wieków.
Pierwsze wzmianki o cieście przypominającym dzisiejsze naleśniki pochodzą od greckiego komediopisarza Kratinosa. W odpowiedniej ilości ciasta na porcję możecie zorientować się już podczas pierwszego przygotowania – podana w przepisie ilość wystarcza idealnie na naleśników z klasycznej patelni naleśnikowej. Jeśli wyjdzie Wam mniej sztuk, to znaczy, że mogliście śmiało dawać mniej ciasta na porcję.
Bardzo polecam ten przepis! Dodać - łyżek oleju i wymieszać. Patelnię rozgrzać z małą ilością oleju i smażyć naleśniki z obu ston na złoty kolor. Z podanej porcji wychodzi dużych naleśników.
Pieczarki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj.
Dodane przez andzikw: Tylko o kuchni. Robiłam je i były pyszne, ale zapomniałam je wziąć do ulubionych. Cienkie i delikatne naleśniki to pomysł na obia który będzie smakował każdemu!
Ich sekret tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w tym, aby ciasto na naleśniki było idealne. Farsz do naleśników na słono. Zacznijmy od farszy warzywnych, które wzbogacone o dodatek skrobi lub roślinnych białek zamieniają się w pożywne danie na ciepło dla całej rodziny. Zobacz, w jak łatwy sposób możesz przygotować ciasto na naleśniki.
Z użyciem robota kuchennego - wówczas wszystkie składniki wystarczy umieścić w misce i dokładnie wymieszać na bardzo gładkie ciasto. Ważna kolejność w przygotowaniu ciasta Wiele osób wykonanie ciasta na naleśniki rozpoczyna od wlania do miski mleka. Nie jest to najlepszym rozwiązaniem.
A cóż to za przepis, kto by nie umiał robić naleśników! Tort z klasycznych i kakaowych naleśników. Przepis na tort naleśnikowy z kremem z mascarpone. Przełożony jest lekkim kremem z serka mascarpone i śmietany.
Obłożony czekoladową polewą i udekorowany świeżymi owocami i startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.