czwartek, 31 marca 2016

Bardzo dobry sernik

Masa serowa jest zwarta, bardzo konkretna, gęsta, przygotowana jak w sernikach nowojorskich. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mi też nie ale jest bardzo dobry #128513;.


Wspaniałe kruche ciasto na spó oraz piana na górę wspaniale uzupełnia sernik: CIASTO KRUCHE (3-2-1) - 3g. I tak, jakiś czas temu z bloga zniknął ten sernik - teraz wraca w wersji poprawionej, ulepszonej. Jest niesamowicie smaczny i taki inny niż wszystkie.

I lubię go na równi z tymi ciężkimi i intensywnymi. Dziś przedstawiamy najprostszy chyba przepis na ten popularny w wypiek. Sernik nie musi być skomplikowany. Jak dysponujecie mikserem to samo przygotowanie zajmuje jakieś minut a resztę to. Uwielbiam zajadać się serniczkiem (chociaż chwilowo nie jest mi to dane), ale bardzo lubię je także piec.


Mam swietny przepis na sernik od mamy, ktory jest wlasciwie bardzo podobny do tego. Dobry sernik to naprawdę nic trudnego, taki sernik nie potrzebuje zbyt wielu dodatków.

Jedyna roznica to, ze zamiast smietany kremowki, daje sie wiecej masla. Moj sernik piecze sie w tradycyjny sposob, redukujac temperature w trakcie pieczenia. Pieknie wyrasta dzieki ubitym bialkom, ale niestety peka, po czym nierowno opada.


SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Przepis otrzymalam od mojej kuzynki.


Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Jest pyszny i czesto kroluje na moim stole. Goraco zachecam do skorzystania z tego przepisu. Stopień trudności Łatwy Składniki: CIASTO: szkl. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG!


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Apetyczny. Wygląda fantastycznie i nie można mu się oprzeć. W przygotowaniu jest prosty i szybki.

Jest bardzo kremowy, delikatnie cytrynowy i waniliowy, z dużą ilością jagód. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Poza tym, mimo, że oryginalny przepis nie przewiduje spodu, sernik wiedeński można upiec na herbatnikach. Istnieje również receptura na sernik wiedeński na kruchym spodzie. Dodane przez mufinka w: Tylko o kuchni.


Kiedyś często piekłam ten sernik ( wg podobnego przepisu ). Faktycznie, złota rosa to rodzaj sernika, który raczej nie opada. W dobrym serniku nie może również zabraknąć masła. Sprawia ono, że masa serowa jest przede wszystkim bardziej kremowa i nie kruszy się. Z nim, faktycznie, nie ma problemu. Zwykle większą jego ilość trzeba zastosować, gdy korzystamy z mniej tłustych twarogów lub serków.


Największe plusy sernika to smak - nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy, druga sprawa to łatwość i szybkość wykonania sernika - każdy jest w stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury w piekarniku zachowa jednak puszystą strukturę i lekkość. Super przepis, sprawdza sie znakomicie. Najlepszy sernik na świecie – podano do stołu!


Poczatkowo mialam obawy gdyz nigdy nie spotkalam sie z takim sposobem pieczenia sernika choc juz wiele razy pieklam serniki i zawsze mi wychodzily choc faktycznie czasem opadaly (ale nie zawsze wiec nie wiem od czego to zalezy moze od wilgotnosci sera;))ten nie opada i jest puszysty a zamiast ciasta na spod ukladam herbatniki - tak. To bardzo dobra konsystencja całej masy. Jeśli są w niej grudki jeszcze przed upieczeniem, można całość ujednolicić w blenderze lub przetrzeć przez sito i dopiero tak przygotowaną masę wlewać do tortownicy. Bardzo puszysty, delikatny i wilgotny sernik. Dla mnie jest wręcz idealny.


Uprzedzam, że sernik należy piec w wysokim naczyniu, a nie zwykłej blasze. Domowy sernik wiedeński czy królewski powinien być odpowiednio puszysty i mokry. Jak zatem upiec pyszny sernik, żeby nie opadł, nie popękał, miał odpowiednią konsystencję i smak? Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, a nasze porady pozwolą przygotować doskonały sernik, nawet taki pieczony w kąpieli wodnej! Dodać zmielony ser i roztopiona margarynę.


Ten sernik tradycyjny bez spodu możesz piec w dużej prostokątnej blaszce. Dodawać wymieszaną mąkę z cukrem wanilinowym. Następnie ubić pianę z białek na sztywno i dodać do masy serowej. Wymieszać bardzo dobrze. Wlać do brytfanny wysmarowanej masłem lub margaryną oraz obsypanej bułką tartą.


Wszystkie najlepsze przepisy na serniki w jednym miejscu. Upiecz wyśmienity sernik z rosą, z kratką, wiedeński, migdałowy, z jabłkami lub jagodami. Zawsze piekę z tego samego przepisu i to jedna z niewielu potraw, w których nie mam najmniejszej ochoty nic zmieniać.


Zobacz sprawdzone przepisy na pyszne serniki na kruchym spodzie, na herbatnikach lub bez ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty