Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie. Jest to danie, które zna i lubi chyba każdy. Jedni uwielbiają je na słodko, inni wolą z dodatkami wytrawnymi. Smażymy na rumiano z obu stron.
Gdy naleśniki będą smarowane słodkimi nadzieniami, dobrze jest dodać do ciasta łyżeczki cukru. Miksujemy jaja na puch z cukrem waniliowym.
Masa podwoi się , wtedy dodamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Teraz wstawiamy patelnie ( gorącą nacieram słoninką , wtedy się nie przypali naleśnik ). Starając się urozmaicać naleśniki przygotowuję je - a to klasyczne na mące pszennej, z różnych mieszanek mąk, a to bezglutenowe, na mleku czy tak ja dzisiaj z dodatkiem wody gazowanej.
Polecam też przepis na naleśniki bez mleka i jajek. Przeważnie robimy naleśniki z mlekiem i wodą. Ale czasami, gdy w domu zabraknie mleka to przygotowuję ciasto naleśnikowe na wodzie.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia Doroty.
Odstaw ciasto na minut. Niewielkie porcje ciasta nalewaj na patelnię. Możesz użyć do tego chochli do zupy. Podana ilość składników wystarcza na około naleśników. Dobry przepis dla kogoś komu nie wychodzą naleśniki.
Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć. Parę razy użyłem też wody gazowanej wtedy ciasto było bardziej … pulchne, choć nie aż tak bardzo. Najczęściej, a właściwie zawsze smażę je na mleku, tłustym (), lub chudym ().
Naleśniki, tradycyjne, klasyczne i bardzo lubiane. Często słyszałam opowieści o tym , że tradycyjne francuskie creps robi się na wodzie gazowanej i dlatego są takie miękkie i delikatne. To nie są zwykłe naleśniki - są w kształcie serca , mam taką patelnie :) 1. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Ciekawostką jest zrobienie naleśników na Piwie Żateckie , które zastępuje wodę gazowaną i mleko.
Wyrabiamy jak normalne naleśniki na końcu dodajemy olej kujawski. Dzięki dodaniu wody gazowanej do naleśników są one bardziej delikatne i puszyste, więc na pewno sprawdzą się jako naleśniki do krokietów (są elastyczne i nie łamią się przy zawijaniu). Tak więc przy najbliższej okazji zachęcamy do wypróbowania przepisu na naleśniki Magdy Gessler! Uwierzcie nam na słowo, że są naprawdę super!
Jakie naleśniki nie można znaleźć w kuchni!
A na wodzie, mleku i mleku zsiadłym, jogurcie, serwatce. Często z niego korzystam bo naleśniki wychodzą bardzo puszyste, miękkie i lekkie. Można je także zrobić bez dodatku cukru i wypełnić słonym nadzieniem. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Na dobrze rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem wylewamy chochelką małe porcje ciasta.
Tak aby naleśniki nie były zbyt grube. Ciasto na naleśniki będzie o wiele delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go, zamiast zwykłej wody, użyjecie mineralnej wody gazowanej. Na samym początku należy ubić jajka, dodając do nich odrobinę soli. Następnie należy dodać mąkę, wlać odmierzoną ilość wody i mleka. Jajko, mleko, sól oraz olej wymieszać ze sobą po czym dodać mąkę i nie przerywając mieszania wlewać stopniowo wodę gazowaną.
Słoninę nabić na widelcem i posmarować nią patelnię. Z ciasta smażyć naleśniki. Przed podaniem posmarować je powidłami i zawinąć w rulon.
Patrząc na te wszystkie mąki jakoś nie mogłam się zdecydować jakie, więc wzięłam kukurydzianą i na oko machnęłam. CIASTO NA NALEŚNIKI – NAJLEPSZY PRZEPIS – przepis na idealne naleśniki,. Tym razem zamiast mleka roślinnego i proszku do pieczenia wzięłam wodę gazowaną, bo im.
Mąkę miksujemy z mlekiem i jajkami, dodajemy cukier i szczyptę soli, na końcu zaś - wodę mineralna gazowaną. Ponownie miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto. Ciasto odstawiamy na pół godziny, po czym chochelka wylewamy na patelnie porcje ciasta, smażąc w ten sposób naleśniki. Patelnie przed wylaniem na nią ciasta smarujemy masłem.
Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki. Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów. Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.