Bardzo lubiany przez moją rodzinę chleb gryczany bezglutenowy jest pyszny i aż warto sięgnąć po przepis na niego. Od kiedy poznałam smak mąki gryczanej miałam wielką ochotę na chleb gryczany. Szukałam przepisu, który przemówiłby do mnie: „jestem tym którego szukasz”, ale nie znalazłam. Zmodyfikowanie przepisu na chleb drożdżowy w taki sposób, aby był chlebem na zakwasie byłoby kłopotliwe, bo zmieniłoby się w tym wypieku wszystko, a szczególnie sposób przygotowania. Nigdy nie piekłam chleba z samej mąki gryczanej na zakwasie, ale myślę, że można spróbować taki upiec.
Wkładam do NIENAGRZANEGO piekarnika i nastawiam na 1stopni. Studzę na kratce, żeby nie zaparował. Sama piekłam chleby żytnie na domowym zakwasie ale odkąd dowiedziałam się że mam hashimoto i musiałam odstawić gluten piekłam chleb gryczany na drożdżach,które nie do końca mi służą. Ale etap pieczenia chleba w każdym przypadku zachowałam taki sam,stary sposób piekarnicze.
Mianowicie piekarnik nagrzewa do maksimum góra dół. To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub jak kto woli białej), który nie tylko się nazywa chlebem, ale również smakuje i wygląda jak chleb. Dla miłośników pulchnego białego chlebka ten będzie porażką, ale jeśli np.
Gdyby nie fakt, że robię naleśniki z samej kaszy gryczanej i wody, nie odważyłabym się upiec chleba z samej kaszy. Szczerze się do tego przyznaję :) Jednak jak zobaczyłam ten przepis i przypomniałam sobie o naleśnikach, od razu w myślach krzyknęłam „robię! I zrobiłam, wprowadzając zmiany (uwzględniające zawartość moich szafek kuchennych) :) Pyszny, wilgotny chleb. Na blogu od bardzo dawna jest chleb z kaszy gryczanej, który cieszy się wśród Was ogromną popularnością. Nie ma jednak przepisów idealnych.
O ile, jeśli mamy rękę do chleba, to wychodzi on pulchny i „suchy”, to są niestety czytelnicy tego zacnego bloga, którym za entym razem nie chce on wyjść. W wersji bezglutenowej możecie zastąpić ją mąką np. Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami. Razowy i szybki chleb z mąki gryczanej.
Zdrowy chleb wieloziarnist, pełnoziarniste pieczywo. Dlatego decydując się na ten chlebek warto się zastanowić, czy taki smak będzie Wam odpowiadał. Ja dodatkowo dodałam do niego miód gryczany, który wpasował się idealnie. Oprócz ciekawych walorów smakowych, chleb gryczany ma także inną zaletę.
Upieczony na bazie mąki gryczanej świetnie się sprawdza w diecie bezglutenowej. Mąka gryczana zawiera cenne aminokwasy (m in. lizynę, metioninę i tryptofan) oraz minerały (magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, cynk, miedź i mangan). Przepis jest ekspresowy, nie wymaga miksera ani wyrastania ciasta. Czasem pytacie mnie jak najlepiej przechowywać. Dodane przez oliwia_winna w: Tylko o kuchni.
Postanowiłam przerobić mój sprawdzony przepis na najprostszy chleb i skorzystać z porad znalezionych w Internecie. Był zwarty, z chrupiącą skórką i mnóstwem ziarenek. Miąższ przypominał mi trochę chleb na zakwasie, bo podobnie jak on, był zbity i wilgotny. Przepis na chleb gdzie składnikami jest praktycznie tylko kasza, woda i sól wydawał mi się bardzo dziwny. Nie sądziłam iż to w ogóle może się udać a tym bardziej, że to może smakować.
Chleb się udał wyśmienicie! Zatem oddaję w Twoje ręce skarb – prosty, sprawdzony przepis na przepyszny chleb gryczany na zakwasie. Dodam, że chleb smakuje wszystkim osobom, które deklarują, że nie lubią kaszy gryczanej. Niech Cię tylko nie przerazi wyhodowanie i pielęgnowanie zakwasu, bo naprawdę warto. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb gryczany.
To jest absolutnie nadzwyczajny przepis na SUPER-ZDROWY i wyjątkowy chleb. Wyjątkowy bo praktycznie tylko z dwóch składników - kaszy gryczanej niepalonej i wody - a dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ma fajną konsystencję i sprężystość, całkiem jak zwyczajne chleby. Cały sekret polega na odpowiednio długim namoczeniu kaszy, później jej zmiksowaniu, odczekaniu i gotowe.
Od dawna chciałam zrobić domowy chleb bezglutenowy, zależało mi by choć trochę przypominał ten „normalny” z klasycznych mąk. Zainspirowałam się przepisem z bloga Dorotuś i wyszedł naprawdę fajny chleb zupełnie nie przypominający bezglutenowych „gąbek” sprzedawanych w sklapach ze zdrową żywnością. Bochenek, który wyjęłam z piekanika okazał się być mięciutkim w. Pyszny ten chleb i zdrowy, bez tych różnych wstrętnych dodatków, co w kupnych. Właśnie biorę się za pieczenie drugiego bochenka. To pierwszy bezglutenowy chleb, który mi wyszedł.
A jakby tak upiec na tej samej zasadzie z mąki jaglanej i ugotowaną kaszą jaglaną?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.