Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. Domowy chleb z piekarnika – różne przepisy. Najzdrowszym pieczywem, jeśli chodzi o zawartość cennych składników, jest ciemny, mało atrakcyjny z wyglądu chleb z mąki żytniej, grubo mielonej, sporządzony na zakwasie.
Takiego chleba nie musimy zjeść dużo, żeby sie nasycić. Chce się więcej i więcej. Chleb litewski ze słodem. Po kilku próbach, mniej lub bardziej udanych – wybrałam ten najlepszy. Z czystym sumieniem polecam Wam ten przepis.
Dzięki EveryCakeYouBake :)! Od kilku mięsięcy sama piekę chleb -z róznymi wynikami. Zbierałam przepisy z kilku stron- różne to były chleby ,raz gnioty następny nadawał sie do jedzenia. Wszystko uważnie czytam- od podstaw. Zaczynam wiele rozumiec ,wczoraj upiekłam chleb z Pani przepisu z nastawieniem NIE Uda SIę.
Dodane przez sonius2w: Tylko o kuchni. Jak zobaczyłam tytuł Twojego postu to się ucieszyłam,bo myslałam ze znajdę przepis na dobry chleb. Przepis mam jeden prosty. Mam automat do pieczenia chleba. Zaraz go napiszę w moich przepisach.
Wsyp do automatu lub miksera 5g dowolnego rodzaju mąki, wsyp szczyptę soli i zioła (np. tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie). Postanowiłam przerobić mój sprawdzony przepis na najprostszy chleb i skorzystać z porad znalezionych w Internecie. Był zwarty, z chrupiącą skórką i mnóstwem ziarenek.
Wystarczy zawinąć kawałek ryby w folię razem z ulubionymi przyprawami. Miąższ przypominał mi trochę chleb na zakwasie, bo podobnie jak on, był zbity i wilgotny. Najlepsze przepisy na chleb. Jako że nie posiadam żadnego oryginalnego przepisu (choć pewnie jest ich wiele) – skorzystałam z kilku, które znalazłam w internecie. Prosty chleb na drożdżach.
Puszysty i lekki chleb kanapkowy. Coś dla miłośników żeberek: żeberka z piekarnika w czosnkowo pikantnym smaku. Przygotowuje się prosto i szybko ale niestety trochę trzeba.
Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez - minut (zwykle piekę minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej). Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Po minutach obniżamy temperaturę do 2st. C i pieczemy jeszcze przez ok. Make wsypujemy do miski wraz z ziarnami( mozna dac rozne rodzaje maki, razowa, przenna) Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drozdze,wlewamy to na make i delikatnie mieszamy, dosypujemy sol, wlewamy wode i wyrabiamy ciasto.
Ten chleb jest po prostu przepyszny! Po wyjęciu z piekarnika skórkę chleba smarujemy zimną wodą. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Nie przypuszczałam, że chleb bezglutenowy może być tak dobry i tak prosty w przygotowaniu! Możliwe ze wyrabianie za słabe, wyrabiałem mikserem najpierw mieszajac składniki w tym drożdze potem z resztą.
Składniki były wszystkie:). Tak samo jak prosty chleb razowy,który wyszedł dobry, tzn. Pomimo, iż często uskarżamy się na nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, należy przyznać, że chleb czosnkowy jest pyszny i bardzo zdrowy. Zapałałam ostatnio miłością namiętną do chleba pieczonego w garnku żeliwnym! Poniżej przedstawiam prosty lecz wspaniały przepis na chleb czosnkowy.
A raczej w naczyniu żaroodpornym, bo wspomnianego gara jeszcze się nie dorobiłam ;) Polecam tu do wglądu mój poprzedni wypiek w tym temacie: Najprostszy chleb z garnka. Można pod blachę z chlebem wsunąć drugą blachę i po wsunięciu chleba wlać na tą dolną małą filiżankę wody (uwaga na palce!), można też spryskiwaczem (takim jak do prasowania) rozpylić trochę wody w piekarniku (ale nie bezpośrednio na chleb). Ja co prawda mam piekarnik elektryczny, ale sporo czytelników pisało, że z gazowego piekarnika również wychodzą piękne wypieki. W żadnym automacie nie upiecze się nigdy tak chrupiącego chleba o elastycznym miąższu jak z piekarnika. Czasem się zdarza, że chleb rumieni się szybciej (nie pytajcie dlaczego, nie wiem), wówczas przykrywam go folią aluminiową by się nie spalił.
Dodatkowo z maszyny chleby zawsze mają taki sam kształt i dziurę od spodu. Te proporcje są na dwa bochenki. Warto od razu upiec dwa, bo pracy z tym tyle samo co z jednym, a bochenek na zapas się przyda. Taki rozmrożony chleb smakuje dokładnie tak samo, jak w chwili zamrażania.
Jeśli nie wyrośnie odpowiednio w czasie minut, można wstawić formy do piekarnika z włączoną żarówką. Dbaj również aby ciasto nie stało w przeciągu. Aby chleb się nie kruszył spryskaj ciasto wodą przed włożeniem do piekarnika.
Dodatkowo można nalać szklankę wody na dolną blachę piekarnika lub do innego naczynia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.