Zobaczcie w czym możecie upiec swój domowy bochenek. Zwykłe prostokątne formy metalowe często nazywane są keksówkami, chociaż te przeznaczone do pieczenia chleba są nieco szersze, czasem wyposażone w dodatkowe akcesoria w postaci na przykład podstawki, na której ustawia się upieczony chleb do wystygnięcia. Najlepiej użyć wody o temperaturze ok. Wymienione składniki pozwolą Wam upiec pierwszy chleb.
Oczywiście pozostaje wiele innych dodatków, ale o nich dowiecie się z przepisów, a jeśli o czymś istotnym zapomniałam dopiszcie w komentarzach.
Pamiętajcie, że chleb to po prostu mąka, woda, zakwas lub drożdże i sól! Zakwas możemy przygotować w domu, najlepiej na kilka dni przed wypiekiem chleba. Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie. Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter. Coś na odporność, poproszę!
Samodzielne pieczenie chleba ponownie staje się domową tradycją, wpisaną w styl życia rodziny. Ponieważ chcemy, by chleb nie tylko świetnie smakował, pięknie pachniał, ale też zachwycał wyglądem, warto się przyjrzeć garnkom i formom, w których można go upiec.
Takie pojemniki warto raz w tygodniu przecierać ściereczką nasączoną octem. Pamiętajmy również, że chleb wymaga również odpowiedniego poziomu wilgotności, w tym celu należy raz na – 2-dni włożyć do chlebaka połówkę jabłka. Chlebak zawsze doskonały.
W przypadku zużywania pieczywa na bieżąco, można je przechowywać w opakowaniu, w którym zostało zakupione. Tak zapakowane pieczywo ma bowiem za mało dostępu do powietrza i jego parowanie powoduje pleśnienie, które początkowo może być niewidoczne lub mylone z pyłem mącznym. Pamiętajmy, że gdy wilgoć jest wszechobecna, zawijanie chleba w folie spożywcze czy aluminiowe może pogorszyć sprawę. W takiej sytuacji najlepiej zainwestować w lniane woreczki, w które wkładamy bochenki. Taki woreczek „oddycha”, nie.
Najdłużej świeże będą bochenki z żytniej mąki, upieczone na zakwasie. Najszybciej wysycha pszenny, drożdżowy chleb. W czym i jak upiec chleb, czyli niezbędne akcesoria do wypieku pieczywa. Koszyk do wyrastania chleba – ciasto na chleb potrzebuje czasu, a najlepiej wyrasta w specjalnym koszyku o okrągłym lub podłużnym kształcie. Tymczasowym rozwiązaniem może być również durszlak oraz kamionkowa misa – makutra.
Szybkie i proste śniadanko min łatwe tanie. Trochę tłuste,ale baaaardzo smaczne :) min. Pieczenie chleba w zaciszu własnej kuchni staje się coraz bardziej modne.
Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że pieczenie chleba to tradycja rodzinnego domu. Wygląd chleba jest równie ważny. Polecam te babeczki na śniadanko np niedzielne:) Można użyć innych grzybków.
Wyśmienicie smakują moczone w keczupie lub innym sosie który. Zaczynam się zastanawiać nad zastąpieniem czymś pieczywa. Mimo iż, staram się kupować jak najbardziej zdrowy i dietetyczny chleb to jednak jak teraz to wszystko podsumowuje, okazuje się, że dosyć sporo go spożywam. Dobrze byłoby wymyślić coś co zastąpi mi chleb w diecie i zapewni lepszą jakość makroskładników. Aby zapobiec tworzeniu się pleśni w pojemniku na pieczywo (chlebaku), trzeba raz na tydzień (ewentualnie co dwa tygodnie) umyć go w wodzie z dodatkiem octu.
Ocet zabija zarodniki pleśni. Do rana wystygnie i będzie idealny na zdrowe, pyszne. Ma chrupiącą skórkę, pachnie zbożem, a jak smakuje z masłem!
Jaką mąkę wybrać, by się zdrowo odżywiać, z jakiej upiec wartościowy chleb? To pytanie zadaje sobie każda. Jak upiec chleb na zakwasie w domu?
Nasze babki dodałyby pewnie, że niezbędny jest również talent do wypieków i serce, które w domowy chleb włożyć trzeba silną ręką gospodyni. Albo gospodarza, wszak żyjemy w czasach, w których w kuchennych pieleszach coraz częściej. A w czym najlepiej piec domowy chleb? Forma, keksówka, a może chleb z garnka? Zawsze świetnie wyjdzie chleb z keksówki.
Jeśli zgłębimy temat, nauczymy się formować bochenki lub prowadzić samo ciasto podczas pierwszej fermentacji, to możemy upiec w chleb w garnku – najlepiej żeliwnym, żeby warunki przypominały piec chlebowy. Do przygotowania pieczywa w automacie najlepiej nadaje się mąka pszenna bądź pełnoziarnista. Przed upieczeniem możesz wybrać rodzaj wypieczenia skórki, rodzaj i wielkość chleba. Ich podstawą są drożdże, dzięki którym chleb rośnie.
Do chleba najlepsze są drożdże. W polskiej tradycji kromkę, która upadła na ziemię, trzeba ucałować. Samodzielny wypiek chleba – w czym upiec pyszny, chrupiący bochenek?
A zatem przejdźmy do przepisu. Pozwolicie, że w między czasie nakreślę Wam trochę o obrzędowości pieczenia chleba, narzędziach, właściwościach składników. Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb? Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb.
Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek. Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły. Nie je się tak tylko na połnocnej Sybierii, bo tam po prostu żadne zboze nie urośnie, ale nie wiem, czy jedzenie mięsa fok i tranu to właśnie dieta, o którą ci chodziło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.