środa, 23 października 2019

Swojski chleb z ziarnami

Każdy ma swój ulubiony przepis na coś. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są. Najlepszy swojski chleb, który jadłam to chleb według przepisu mojej chrzestnej.


Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Mam ten zaszczyt, że teraz posiadam go ja:-) To prawdziwy swojski chleb, taki jak kiedyś piekły go nasze prababcie. Jest pyszny z chrupiącą skórką, zawsze wychodzi, polecam! Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?


Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.

Dodane przez kibiw: Tylko o kuchni. Moim zdaniem chleb z mieszanki nie umywa się do tego na zakwasie samodzielnie wyrobiony co tak naprawdę jest bardzo proste:). Dzięki uprażonym ziarnom słonecznika i sezamu chleb uzyskuje lekko orzechowy smak. Siemię lniane wzbogaca smak chleba i nadaje mu kolor i dodatkowe wartości odżywcze. Od kilku dni zmagam się z chlebem na zakwasie, raz za twarda skórka, raz za suchy, raz za mokry, a tu nagle bochenek w sam raz!


Przygotowanie dania chleb domowy na zakwasie z ziarnami. ETAP I Do dużej miski wsypać szklankę mąki żytniej razowej lub chlebowej. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Piekłam ten chleb regularnie co 3-dni przez lata, zawsze z mąki tego samego producenta, wychodził pyszny, wszyscy się zajadali. Po dwóch latach stwierdziłam, że trochę mi się znudził i przerzuciłam się na chleb orkiszowy.


Po jakimś czasie wróciłam do tego. Mąka ta sama, piekarnik ten sam, a chleb nie wychodzi już tak pyszny. Dopracowywany przez jakiś czas, a od kilku miesięcy pieczony regularnie. Ten chleb na zakwasie jest naszym ulubionym.


Pieczony w całkiem sporej ilości bo wśród znajomych zawsze znajdują się tacy, którzy chętni są przygarnąć pyszny bochenek. Przepisy na domowy chleb swojski w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na domowy chleb swojski. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Ja uwielbiam go z masłem i moją konfiturą morelową!


Zrobienie tego chlebka z ziarnami jest wyjątkowo proste.

A potem, gdy ostygnie, wystarczy posmarować masełkiem i zajadać się ze smakiem. Co ważne, ten chlebek z ziarnami zachowuje świeżość i smak przez cały tydzień od upieczenia. Nie ma to jak swojski, domowy chleb, a jeszcze jak pachnie czarnuszką, to już w ogóle bajka. Zachęcam Was do upieczenia domowego chleba na zakwasie :) Jeśli nie macie jeszcze swojego zakwasu chlebowego a chcecie go wyhodować to pod tym linkiem znajdz. Swojski chleb pszenno-żytni na drożdżach z tego przepisu od lat jemy na co dzień - oprócz chrupiącej skórki i bajecznego aromatu samodzielnie wypiekanego chleba, zawiera dużo błonnika.


Ja piekłam jeden chleb po drugim. Przyjmuję zamówienia na swojski chleb na naturalnym żytnim zakwasie,który sama wypiekam. Zdrowy domowy chleb na zakwasie - Z DOSTAWĄ DO DOMU!


Odkryj tablicę Swojski chleb należącą do użytkownika milka1lewandowska. Dzięki temu chleb będzie bardziej przypominał pieczywo zakwasowe, niż te typowo drożdżowe. Po wyjęciu ciasta z lodówki i krótkim wyrobieniu, ma ono godzinę na wyrośnięcie w zwykłej temperaturze pokojowej, a potem zaparza się pod przykryciem podczas pieczenia. Kwestia zakalca to najprawdopodobniej za dużo płynu w cieście.


Chleb na zakwasie z ziarnami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty