wtorek, 1 października 2019

Przepis na ramen

Zupa ramen – rosół japoński. Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!


Daria Ładocha Rosół azjatycki. Azjatycki rosół z mnóstwem korzennych przypraw, z dodatkiem pulpecików i kapusty pak choi – doskonale smakuje i rozgrzewa! Należy zacząć od tego, że tradycyjna zupa przygotowywana jest na rosole gotowanym na wieprzowych kościach.

Przepis na ramen jest dość prosty. Do tego dodaje się makaron oraz składniki wedle uznania. Najważniejszym związkiem, który wywołuje odczuwanie smaku umami, jest kwas glutaminowy, z którym spotykamy się zwykle pod postacią jego soli- glutaminianu sodu. Na przestrzeni lat wykreowanych zostało wiele wariacji na temat ulubionej przez Japończyków zupy.


Jaki jest oryginalny przepis na ramen ? W zupie ramen najważniejszy jest wywar oraz makaron. Japończycy swoją wersję ramenu opierają raczej na wywarze warzywnym lub rybnym. Ramen z wołowiną przepis.

Jeżeli ktoś nie ma zacięcia do długiego czekania na rezultaty, proponujemy mniej skomplikowany, ale równie smaczny przepis, chociaż trzeba zacząć go przygotowywać kilka godzin przed planowanym podaniem. Kapusta pekińska, marchew, cebula i czosnek gotowane wywarze z makaronem. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY.


Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu ramen nie pochodzi wcale z Japonii, a z Chin. Do Kraju Kwitnącej wiśni przywędrował drogą morską w XIX wieku. Dodatek mięsa, które wcześniej nie gościło na stołach w państwie wyspiarskim, sprawił, że zupa ta wyjątkowo Japończykom zasmakowała. Moje najlepsze zupy to rowniez barszcz i ramen , ale rowniez tom kay, robie wielkie gary tonkotsu, barszczu czy tom kai i wlewam w sloiki.


Od nedawna robie frankensteina barszcz ramen : pyszny barszcz, jako ze lekko slodko-kwasny, pasuje idealnie z pieczonym mieskiem, jajkiem na polmiekko, i ziolami jak koperek i szczypiorek. Sekretem jest dodanie długo redukowanej cebuli z sosem sojowym i ryżowym winem, która dodaje koloru i lekkiej słodyczy tej rozgrzewającej zupie. Smakujemy nie tylko jedzenia! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Rosemary and Peach.


Dla jednych nowy burger i hipsterski przysmak, który niebawem zaleje duże miasta, dla innych rozbudowana wersja zupki chińskiej. Knajpek go serwujących przybywa znacznie wolniej niż foodtrucków z burgerami i trudno się dziwić. Choć kuchnię japońską kojarzymy najczęściej z sushi, w rzeczywistości Japończycy zajadają się głównie ramenem. Trzeba przyznać, że mają ku temu swoje powody – ramen, zwłaszcza gdy przepis na zupę opiera się na wołowinie z kością, to prawdziwy kulinarny majstersztyk.


Smak długo przygotowanego wywaru po prostu powala z nóg. No dobrze, rosół zawsze może być doskonalszy, ale powiedzmy sobie wprost: o posiłek bardziej kompletny niż taki ramen trzeba się bardzo mocno postarać. I na tym podobieństwa się kończą, ponieważ ramen to nie tylko bulion z makaronem, ale bulion z wieloma orientalnymi dodatkami.

Najczęściej są to azjatyckie nudle, mięso, jajka na twardo i warzywa. Umyj wołowinę i włóż ją do garnka, podobnie jak umyte i obrane warzywa: marchewkę i pietruszkę. Dodaj płaskie łyżki soli i łyżkę ziaren pieprzu. Gotuj wołową zupę pod przykryciem przez około godzin. Dla smakoszy pozostaje jednak wciąż przede wszystkim smaczną, pożywną, wieloskładnikową.


Sam fakt, że tutaj jest użyty makaron ryżowy oznacza, że nie jest to przepis na ramen. Do tego na wierzch ramenu daję się zazwyczaj wieprzowinę chashu, a nie smażonego kurczaka, ten cały seler to też jakaś polska wariacja. Reszta to kwestia dodatków, ale warto zaopatrzyć się w olej sezamowy, który podnosi poziom na zupełnie nową jakość. Całkowicie inną historią jest makaron – sama nazwa ramen to określenie makaronu pszennego alkalicznego.


Można go kupić w sklepach azjatyckich, ale nic się nie stanie jeśli podacie ramen ze zwykłym spaghetti. Kroimy grzyby, podsmażamy cząstki jarmużu, odcedzamy kukurydzę, gotujemy jajko na miękko i kroimy papryczkę na niewielkie plasterki. Tak naprawdę do naszego ramenu możemy wrzucić wszystko - od marchewki, przez tofu po pieczony boczek (w wersji dla mięsożerców - przepis na mięsny ramen poniżej). Grzybowy ramen – przepis: Włoszczyznę obieram, przekrawam na pół w długości lub na części. Zależy mi aby oddały jak najwięcej smaku do zupy.


Cebule obieram, przekrawam na pół i podsmażam na j patelni na czarno lub jak to mama robiła na palniku nad kuchenka. Musi być przypalona aż czarna. Warto jednak wybrać się z wizytą do sklepów z produktami kuchni świata, gdzie skompletujemy bazę na zupę. Egzotyczne przyprawy znajdziemy także na lokalnych bazarach.


Na blogu dziś ukłon w stronę wegetarian i przepis na ramen na bulionie bez mięsa. Proporcje na dwie duże miski zupy. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.


Ciebie newslettera przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty