Największa baza przepisów kulinarnych na sosy do mięs, makaronu, pizzy, sałatek, spaghetti. Sosy są cennym dodatkiem do wielu potraw, zarówno przystawek, drugich dań obiadowych, jak i deserów. Zastępują one brakujące składniki odżywcze, podnoszą smak i wygląd potraw oraz poprawiają ich konsystencję. W świecie kulinarnym mamy wiele rodzajów sosów: łagodne i pikantne, słodko-kwaśne, mięsne czy grzybowe.
Wszystkie dają duże pole do popisu i uruchamiają.
Zobacz także przepisy na dodatki. Sosy do doskonały dodatek do dań głównych lub podstawa do przygotowania smakowitego posiłku. Rozsmakuj się w sosach warzywnych, grzybowych i owocowych. Sprawdzone przepisy na Dipy znajdziesz na portalu przepisy. Znajdziesz tutaj setki przepisów na smakowite sosy!
Przepisy w kolekcji Sosy. Czas przygotowania: min.
Sosy do grilla BBQ to świetna alternatywa dla keczupu. Dzięki nim nawet zwykła karkówka nabierze niepowtarzalnego smaku. Idealny dla lubiących domowe przetwory. Najlepsze przepisy na sosy i dipy tylko na MniamMniam.
Szybkie, łatwe i sprawdzone przepisy kulinarne. Pieczone mięso czy pasztet najlepiej smakują, kiedy podamy do nich odpowiedni sos. Oto nasze propozycje na sosy do mięs! Karol Okrasa tym razem zaprasza widzów do szklarni pełnej ziół i pokazuje jak przygotować z nich świeże sosy. Taki ze świeżej bazylii, znany jako pesto, kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską.
Ale jeśli sięgniemy do starych przepisów kuchni polskiej to zobaczymy, że już w XVI wieku znajdziemy wiele receptur na sosy czy salsy, wówczas nazywane „szałsze” zrobione. Najsmaczniejsze przepisy kulinarne na: sosy. Wybieraj spośród najlepszych przepisów kulinarnych na sosy. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Sprawdź nasze propozycje na sosy do kanapek, sosy do ziemniaków czy pizzy.
Często to właśnie sos przesądza o kulinarnym sukcesie, dopełniając smak potrawy. Dodane przez monikasw: Tylko o kuchni. Sosy i dipy to popularne dodatki do dań głównych oraz przekąsek. Mają różne konsystencje i smaki – od pikantnych po słodkie. Dipy są bardzo gęste, sosy bywają rzadsze.
Wykorzystaj sprawdzone przepisy i porady, jak je przygotować. Czasem wystarczy jeden sos by dopełnić smak potrawy. Z kolei dip to rodzaj gęstego sosu, w którym można maczać warzywa lub nachos. Sosy do sałatek zupełnie odmieniają smak potrawy – mogą ją zepsuć lub wydobyć smak składników. Wypróbuj sprawdzone przepisy, które znalazły już wielu zwolenników.
Sosy to gęste dodatki płynne dodawane do potraw w celu wzmocnienia lub wzbogacenia smaku i aromatu jak również do wzbogacenia wyglądu czy uzupełnieniu zbyt suchych potraw. Sałatki to bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść. Tradycyjnie sosy przygotowywało się w celu polania nimi mięsa. Klasyczne sosy do makaronu to: carbonara, bolognese i neapolitański. Ale każdy z nich ma swoje wariacje.
Ich ostateczna forma zależy od tego z jakiego rejonu Włoch pochodzą a tak naprawdę od tego, kto je przygotowuje. Co kucharz, to inne spojrzenie na sosy do makaronu. Polsce utarło się, że carbornara, to sos na bazie śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.