Ricotta to wdzięczny ser do wypieków :) przekonałam się o tym przy Cieście Migdałowym z ricotta (dla mnie jest ono niczym sernik). Tutaj tez ricotta wypada rewelacyjnie - sernik przypomina mi w smaku paschę wielkanocną - ma taki naturalny, jakby waniliowo budyniowy aromat, przepysznyy. Wierzch posypany płatkami migdałowymi.
Prosty przepis, składniki wystarczy zmiksować. Jest bardzo smaczny, aromatyczny, delikatnie cytrynowy i waniliowy. Do tego jest wilgotny i smakuje fantastycznie.
Polewa z truskawek wygląda smakowicie i dzięki niej sernik nabiera. Dziś mam dla Was kolejny przepis tej autorki – przepis na sernik z ricotty. Ricotta to włoski bardzo delikatny serek produkowany z serwatki (jeśli nie znajdziecie go w sklepie, to myślę, że możecie zastąpić go serkiem typu Bieluch). Serek ricotta o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem.
Następnie dodajemy stopniowo płynną czekoladę oraz rozpuszczoną w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej żelatynę. Ubitą śmietankę łączymy z serkiem. Przepis na sernik z ricotty i mascarpone.
Włoski, pieczony sernik z serem ricotta i mascarpone na kruchym cieście. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy całą masę.
Przestudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem sernik można posypać cukrem pudrem lub przystroić karmelem. Lista przepisów na ricotta sernik z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
To mój ulubiony przepis na prosty sernik z serem ricotta, kremowym mascarpone i pysznymi borówkami. Szykujesz go w kilka minut. Nie potrzebujesz do niego używać miksera.
Jest to zdecydowanie najprostszy sernik z mascarpone i serem ricotta. Sernik z ricotty przepis. Jeśli lubisz serniki, to zapraszam po moje przepisy na proste serniki. Mimo, że nie lubię miodu zdecydowałam sie go zrobic, bo chciałam się przekonać czy sprawdzi sie w serniku serek ricotta i naprawde wyszło bombowo!
Troszke tu pomajstrowałam, bo dałam tylko łyzki miodu, mascarpone i spód z wafelków smietankowych z maślanymi ciasteczkami i naprawdę sernik był mniamnuśny. Przepyszny sernik z serka ricotta i mascarpone o cytrynowym smaku, na herbatnikowym spodzie. Bardzo delikatny i kremowy (ale nie mazisty, dlatego dobrze się kroi), wilgotny, nie za słodki, a nawet można powiedzieć, że lekko słony.
Upieklam dzisiaj sernik z sera ricotta , bo innego sera bialego w miare nadajacego sie na serniki we Wloszech nie ma (sernikow na philadelphii nie lubie i nie pieke). Oto pyszny sernik ricotta. Do wykonania ciasta z serkiem ricotta można użyć gotowego spodu lub wykonać tradycyjny, półkruchy spód.
Jednak latem mało kto ma ochotę uruchamiać piekarnik, aby przygotować taki deser.
Pyszny, aksamitny i kremowy sernik z dodatkiem serka ricotty. Ser ricotta nadaje sernikowi delikatności, a maliny wzbogacają jego smak. Nie miałam wiele składników do wyboru, a te, które dostałam były idealne, by przyrządzić szybki serowy deser. Uwielbiam mascarpone i ricottę więc kiedy zobaczyłam ten przepis na Kwest Smaku wiedziałam, że będzie to udany wypiek. Pyszny sernik z użyciem tych serów wzbogacony o migdały smakował wszystkim - sernik jest kremowy z mocno wyczuwalną wanilią.
Oczywiście, możecie go zrobić też z innego sera, ale jeśli będziecie mieli okazję, to skorzystajcie z ricotty, na zachętę dodam, że to sernik leciutki i wręcz odchudzadzający. Wyjmij bazę z lodówki lub zamrażarki i wylej na nią przygotowaną masę. Piecz sernik w 1stopniach przez około godzinę.
Po upływie tego czasu wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Tuż przed podaniem posmaruj wierzch sernika ulubionym dżemem. Jego plusem jest szybkość wykonania – polecam również go dobrze schłodzić przed podaniem.
Cały czas sernik szafranowy jest moim nr 1! Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. W żadnym wypadku nie przejdzie żaden suchy, kruszący się czy ciężki niczym głaz. Ten sernik z serem ricotta i malinami (chociaż można użyć dowolnych owoców jagodowych) spełnia wszelkie wyśrubowane normy domowych sernikożerców.
Wszystkie składniki na ciasto kruche wymieszać i zagnieść. Do serka ricotta dodać roztopioną margarynę, utarte z cukrem żółtka, aromat, budyń, sok z cytryny, owoce i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywno.
Na wysmarowaną tłuszczem tortownicę zetrzeć na tarce o dużych oczkach połowę ciasta. Pyszne, mięciutkie kotlety ziemniaczane z dodatkiem serka ricotta. Rewelacyjny pomysł na obiad bądź też ciepłą kolację. Ricotta ma zastosowanie wszechstronne, doskonale nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich.
Idealnie sprawdzi się jako nadzienie do wszelakich makaronów, tart oraz zapiekanek. Na Sycylii ricotta owcza jest stosowana do różnych wypieków, do farszu cannoli, a także do wspaniałej cassaty – podpowiada Boscolo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.