poniedziałek, 3 grudnia 2018

Naleśniki składniki

Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Te naleśniki owsiane to idealne zdrowe śniadanie, śniadanie, a nawet słodka kolacja.


To także bardzo dobre danie na posiłek po treningu. Pytanie o to jak zrobić naleśniki i jak zrobić najlepsze ciasto naleśnikowe pojawia się często w mojej korespondencji z czytelnikami. Ponadto zapraszam do odwiedzenia moich innych przepisów na naleśniki. Ponoć perfekcja nie istnieje, ale ten kto zawędrował kiedyś w weekendowy poranek do kuchni w piżamie i ciepłych skarpetach i skoro świt zabrał się za smażenie lekkich ja piórko naleśników na pewno wie, że o ideał można się otrzeć.


Póki nie zaczęłam prowadzić bloga byłam. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii naleśniki składniki. Całość dokładnie zmiksować i odstawić na około minut, by ciasto na naleśniki nieco odpoczęło. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko naoliwić.


Ten kto wie jak je przygotować, składniki dobiera na oko i wszystkie przygotowania zajmują jedynie kilka minut. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe.


Uwielbiam to ciasto naleśnikowe, ponieważ ma idealną konsystencję oraz najlepiej dobrane składniki. Jeśli tylko masz ochotę na odrobinę grubsze naleśniki to wystarczy, że wlejesz na patelnię więcej ciasta. Ten przepis na ciasto na naleśniki możesz zatem wykorzystać nawet do zrobienia. Jeśli kiedykolwiek próbowaliście robić naleśniki bezglutenowe, wiecie pewnie, że czasem to nierówna walka. Przeróżne mąki lubią sprawiać przeróżne problemy i do tej pory bardzo mało kombinacji było w stanie mnie zachwycić – poza tym przepisem.


Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gdy masa zetnie się, obróć naleśnika na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Wbrew pozorom usmażenie idealnie maślanych, pysznych naleśników wcale nie jest proste. Klucz tkwi w dobrej jakości składnikach i specjalnej patelni – z niskimi. Twaróg mielimy maszynką z drobnymi oczkami, dodajemy pozostałe składniki oraz dobrze wyrabiamy.


Na samym początku należy ubić jajka, dodając do nich odrobinę soli. Następnie należy dodać mąkę, wlać odmierzoną ilość wody i mleka. Czasami to co najprostsze okazuje się być trudne.


Tajemnica smacznych naleśników tkwi jedynie w proporcjach składników ! Zapraszam na przepis gdzie nie prawdą jest że pierwszy naleśnik nie wychodzi ! Przyznaję się, że naleśniki jakie smażyłam do tej pory nie były idealne, zwykle wychodziły za , ciężkie i niezbyt smaczne. Aż wreszcie spróbowałam nieco innej metody ich przygotowania. A mianowicie dodałam o połowę mniej mąki niż zazwyczaj i pozwoliłam ciast u naleśnikowe mu odpocząć. Może za mało rozgrzewam patelnię. Rzeczywiście najlepszy sposób, to patelnię smarować słoninką.


Ciasto na naleśniki niby prosty przepis, ale pierwszy naleśnik zawsze wędruje do śmietnika. Ja zawsze robię na wodzie naleśniki. U nas to święto jest mało popularne, ale np. Irlandii to już tradycja.


W tym dniu nikt nie liczy kalorii, liczy się jedynie to, aby móc delektować się do woli naleśnikami ze swoim ulubionym nadzieniem. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i miksujemy do połączenia się wszystkiego w jednolite ciasto. Możesz jednak podawać je tak, jak lubisz najbardziej. Choć naleśniki to jeden z najprostszych przepisów i danie, które znają chyba wszyscy, w każdym domu czy restauracji mogą smakować nieco inaczej. Wszystko przez to, że do bazowego ciasta można dodawać rozmaite składniki, takie jak np.


Placek byłby jednak niczym bez odpowiedniego nadzienia. Składniki zmieszać mikserem. Smażymy cienkie naleśniki.


Jeśli nie dysponujemy patelnią teflonową to należy na spodeczek nalać olej do smażenia i pędzelkiem albo gazikiem. Do miski wkruszamy twaróg, dodajemy śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy, mieszamy do połączenia się składników, tak aby nie było większych grudek twarogu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty