Pierwszy raz zrobiłam krupnik z kaszą jęczmienną perłową, zawsze ładowałam do niego pęczak. Najlepszym jednak pomysłem jest dodanie ogórków kiszonych. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Przepis na krupnik polecam na dni, kiedy mamy ochotę na coś sycące. Fakt, faktem, przepis na krupnik, zupę ma się rozumieć, mam od lat.
Co ciekawe to jedna z tych właśnie zup, która się u mnie w przygotowaniu niewiele się zmieniła na przestrzeni lat.
Dzisiejszy przepis na krupnik różni się od tego, który robiła moja mama kaszą i tym, że ja nie dodaję do zupy mięsa. Najczęściej przygotowywana na bazie kaszy jęczmiennej, rzadziej ryżu. Jeśli dodasz do niego suszone grzyby, zupa nabierze smakowitego, leśnego aromatu. Podajemy przepis na tradycyjny polski krupnik z kaszy jęczmiennej.
Zmniejsz płomień i gotuj około minut (jeśli pokażą się szumowiny wyjmij je łyżką cedzakową). Marchewki, pietruszki i seler obierz, wymyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do zupy (także umyty por w całości), posól i popieprz. Polecana jest w czasie problemów żołądkowych oraz przy przeziębieniu.
Ja proponuje kasze jaglaną (zdrowsza niz jęczmienna, i ten smak w krupniku) i koniecznie łyżka masła. Mój mąż nie garnie sie do gotowania ale jak robie krupnik stoi nade mną i sprawdza czy masełko trafiło do gara.
Zupa z kaszy jęczmiennej, ziemniaków i warzyw. Koniecznie z krupami, czyli kaszą jęczmienną. To tradycyjna zupa kuchni polskiej.
Zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale jednak sztuką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby była nie za gęsta, a idealna. Kroki wykonania: Kości myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu wywar. Kaszę kilkakrotnie płuczemy, dodajemy do wywaru.
Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Mięso i boczek pokroić w kostkę. Obsmażyć szybko, dodać wywar, gotować, aż mięso będzie miękkie. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w półplasterki.
Cebulę drobno posiekaj, przysmaż ją w garnku na maśle, garnek ściągnij z ognia. Do cebuli dodaj marchewkę i pietruszkę, mięso z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i kaszę jęczmienną. Jak przygotować krupnik z kaszą jęczmienną?
Wypróbuj koniecznie ten przepis już dziś! Opis przygotowania Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. l). Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu.
Oto przepis na krupnik w starym stylu, można rzec, że oto tradycyjny polski krupnik.
Proponuję przepis, gdzie podstawą jest mięso wołowe. Krupnik, czyli klasyka polskiej kuchni. Co do kaszy, sięgam po tradycyjną kaszę jęczmienną. Gdy cebula się podsmaży, ściągnij garnek z ognia.
Jeśli chodzi o rodzaj kaszy, to do krupniku używam kaszy pęczak lub jęczmiennej. Jest bardzo pozywny i smaczny. Polecam także krupnik na żołądkach Magdy Gessler. Tradycyjna zupa krupnik z dodatkiem suszonych grzybów. Już jeden kieliszek tego niezwykłego trunku może rozebrać do rosołu.
Słodki, mocno rozgrzewający, żółty, złocisty, pomarańczowy, a nawet barwy miedzianej, niezwykle rozgrzewający, nieco egzotyczny, przywodzący na myśl święta lub dalekie wyprawy - krupnik to wspaniały napitek. Nie może go zabraknąć zimą ni jesienią, dlatego warto już na wiosnę sporządzić nastaw. Oto pyszny przepis na mój wegański krupnik bez mięsa a do tego bezglutenowy. U mnie w przepisie na wegański krupnik bez mięsa pojawiają się takie składniki jak marchewka, pieczarki, ziemniaki, pietruszka oraz kasza jaglana, gryczana lub owsiana.
Opłukaną kaszę zalać zimnym bulionem i gotować około min na małym ogniu. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić na plasterki, usmażyć na maśle. Tak jak już Wam pisałam przy okazji przepisu na zupę z soczewicy, bardzo rzadko gotuję zupy na mięsie, które to zastępuję prażoną na oliwie cebulką.
Ale są wyjątki, takie jak rosół, gulasz czy chociażby własnie krupnik z kaszą pęczak, który gotuję na kurczaku lub żeberkach. Na naszym serwisie użytkownicy publikują interesujące przepisy na różne okazje - przepisy na obia zupy, dania mięsne, a także ciasta i desery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.