Oprócz nich, do sernika krakowskiego będzie pasować także kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa. W trakcie pieczenia sernik wyjmij i ułóż na nim kratkę z ciasta, a na koniec trzymaj przez chwilę w otwartym piekarniku, by sernik nie opadł. Przed zaserwowaniem udekoruj sernik krakowski białym lukrem albo posyp cukrem pudrem.
Ma coś z prostego sernika krakowskiego. Czujemy smak sera, który wystarczy, że będzie raz zmielony.
Zamiast różnych aromatycznych dodatków smakowych mamy w nim skórkę i sok z pomarańczy. Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Niemal w każdej polskiej książce kulinarnej znajdziemy przepis na sernik krakowski, który składał się z ciasta kruchego na spodzie i wierzchu oraz gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami (rodzynki sułtańskie i skórka pomarańczowa).
Przepis na sernik krakowski. Dotychczas nigdy nie robiłam krakowskiego, ale w tym roku rozważę, tylko z modyfikacjami – rodzynki w serniku bardzo lubię, ale gdybym wyczuła w nich rum, to chyba musiałabym wydłubywać, no i ze skórki pomarańczowej bym zrezygnowała, a zamiast tego. Solidny, twarogowy, z rodzynkami i kruchym ciastem.
Postanowiłam więc pójść na całość i zrobić najbardziej polski z polskich serników, jakie znam, czyli sernik krakowski.
Z kruchym spodem i kratką z kruchego ciasta na wierzchu. Nie za słodki, z rodzynkami, skórką pomarańczową oraz lukrem. Składniki: - kg zmielonego tłustego twarogu - 1g masła - 2g cukru z tego 50g do ubicia białek - 50g cukru waniloowego - jajek - g mąki ziemniaczanej (łyżki) lub budyń. Kremowy sernik o smaku pomarańczowym ze skórką pomarańczową.
Z dodatkiem rodzynek, na czekoladowym spodzie z dodatkiem aromatycznej przyprawy piernikowej (możemy ją pominąć jeśli sernik nie ma mieć świątecznego charakteru). Wierzch sernika wykończyłam puszystą pianką ze śmietany zmiksowanej z dżemem pomarańczowym. Kultowa audycja Lato z Radiem na zakończenie swojej letniej trasy odwiedzi dawną stolicę Polski - Kraków.
A co w Krakowie jest najlepszego? Oczywiście krakowski sernik. Tradycyjnie na kruchym spodzie z kratką z ciasta na wierzchu. Najlepszy, najukochańszy!
Niska temperatura gwarantuje, że sernik się nie przypali i nie wysuszy. Jeżeli ktoś nie lubi skórki pomarańczowej, można ją zastąpić rodzynkami. Do sernika polecam jasne rodzynki sułtańskie.
A ja zamiast smażonej skórki pomarańczowej wolę dodać do twarogu startą skórkę z cytryny. O niebo lepszy smak i zapach.
DRUKUJ PRZEPIS Drukuj ze zdjęciem Drukuj bez zdjęcia. Twoje polecenie, a nie pani G. Lekki i puszysty sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. Cukier ze skórką pomarańczową.
Sezon na pomarańcze to świetna okazja do zrobienia zapasów skórki pomarańczowej. Sprawdź inne przepisy na sernik. Sernik pyszny aczkolwiek ciężki - tradycyjny. Uwierzcie, nie ma nic lepszego niż kawałek sernika pachnący pomarańczą.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Lukier: Sok z cytryny umieszczamy w miseczce, stopniowo dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy łyżką, aby powstał błyszczący lukier. Następnie ozdabiamy wierzch ciasta i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Jeden ze smaczniejszych i bardziej popularnych serników to sernik krakowski, nie może go zabraknąć również w te święta. Jeśli jeszcze nie robiliście to wrzucam przepis.
Poziom trudności średni. Czas przygotowania 40min. Urokliwa kratka z ciasta kruchego jest jego nieodzownym elementem.
To nie jest sernik z gatunku tych puszystych, które są ostatnio bardzo popularne. Przetrzeć ser przez sito, w misce ubić mikserem masło. Dodać ser, proszek budyniowy, śmietanę i cukier puder. Ubić lekko widelcem - ze szczyptą soli - jajka i żółtka.
Wlać do masy serowej, ucierać przez kwadrans. Wsypać rodzynki, obrane z łupiny i posiekane migdały, smażoną skórkę pomarańczową. Dzisiaj więc sernik krakowski, w końcu to już pięć lat odkąd jestem Krakuską;) U nas oczywiście wersja bez rodzynek, za to ze skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.