Przy użyciu miksera lub blendera miksujemy wszystkie składniki. Podane proporcje mąki do mleka są orientacyjne. Jeśli zależy nam na grubszych naleśnikach to dodajemy więcej mąki, jeśli chcemy uzyskać cieniutkie placki to ciasto powinno być bardzo rzadkie, wtedy dodajemy więcej mleka. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za bardzo nie przejmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie cackać – naleśniki wybaczają błędy ;) i zwykle są dopiero bazą do przygotowania całego dania. Naleśniki to danie łatwe do przyrządzenia i lubiane niemal przez wszystkich.
Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne.
Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Wspaniały dodatek do deserów, lodów, naleśników, racuchów itp. Oznacza to że ścisłe zachowanie proporcji składników nie jest konieczne, dzięki temu sami możemy poeksperymentować i cieszyć się dużą różnorodnością wspaniałych naleśników.
Farsz dodawany do naleśników zależy tylko od naszej wyobraźni. Możemy przyrządzić na słodko z serem lub dodając krem czekoladowy, bądź z owocami. Do usmażenia moich naleśników (sztuk) potrzebujemy zaledwie łyżeczki.
Tę łyżeczkę wlewamy do ciasta a patelnię smarujemy olejem (odrobiną) tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika.
Z poniższych proporcji otrzymamy ok. Mąkę należy przesiać przez sito, dodać jajka, sól, cuki Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kuchnia alisz. Mnie również te naleśniki nie wychodzą.
Masa wyszła bardzo lejąca a naleśników nie dało się przewrócić na drugą stronę bez zniszczenia. Dodam, że mam dobrą teflonową patelnię i dozuję odpowiednią ilość oleju. Ciasto na naleśniki - Przepisy. Składniki wszystkie na raz zmiksować. Patelnię rozgrzać mocno, dodać KROPLĘ(!) oleju - jeżeli patelnia będzie wystarczająco dobrze rozgrzana, olej rozmnoży się i dobrze rozejdzie się po patelni.
Znalazłam idealne proporcje, którymi chętnie się z Wami podzielę. Naleśniki z mąki orkiszowej są fantastyczne, dużą bogatsze w smaku, łatwiej się smażą i nadają się do przygotowywania naleśników zarówno na słodko, jak i słono czy wytrawnych. Proste, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim niezwykle smaczne. Poznajcie sekret prawdziwych naleśników.
W dużym garnku zmiksuj ze sobą wszystkie składniki. Zbawieniem był dla mnie pomysł z dodawaniem do ciasta oleju. Znacznie upraszcza to całą procedurę – po prostu maksymalnie rozgrzewam patelnię i nie muszę się martwić – żaden się nie przyklei.
W przypadku naleśników na słono możesz wlać szklankę piwa!
Niektórzy myślą, że naleśniki należy smażyć wyłącznie na specjalnych patelniach. Oczywiście patelnie do naleśników są znacznie wygodniejsze, ponieważ mają niskie ranty, jednak naleśniki możesz usmażyć na dowolnej patelki klasycznej. Do najpopularniejszych należy zmielone siemię lniane, zmielone płatki owsiane, zmielone płatki ryżowe, a nawet puree z banana. Jednak ja do swoich naleśników zawsze używam zmielonych płatków owsianych w proporcji miarki mąki na jedną miarkę płatków owsianych – placki są elastyczne, miękkie i zawsze się udają. Z podajnej proporcji wychodzi mi ok.
Gdy chcę zwiększyć ilość naleśników to podwajam ilość wszystkich produktów OPRÓCZ oleju. Jednak sekret smacznych naleśników tkwi w odpowiednich proporcjach. Przedstawiamy przepis na idealne naleśniki. Podpowiadamy, jakie wybrać ciasto, gdy robimy naleśniki wytrawne - na przykład.
Najważniejsza to dodanie do naleśników czegoś gazowanego. Druga to obowiązkowe odpoczywanie ciasta. Ja dodałabym jeszcze dobrą patelnię – najlepiej specjalną, płaską do naleśników – sama przekonałam się, że wszelkie placki wychodzą z niej dużo lepsze.
Dzięki tym prostym sztuczkom naleśniki wychodzą idealne. Propozycja na zdrowe sobotnie drugie śniadanie pasty do naleśników. Jeden przypomina nieco kakaowy, płynny marcepan. Drugi ma w sobie coś z nugatu albo nadzienia do pralinek. Popularność naleśników wynika oczywiście z ich prostoty.
Zobacz odpowiedź na pytanie: W jakich proporcjach dodać składniki do naleśników dla jednej osoby (około naleśniki)? Olecam do ciasta dodać chociaż pół łyżeczki kurkumy. Kurkuma jest bardzo zdrowa no i kolor naleśników ładniejszy. Musiałam dodać więcej wodyniż szklanka, ciasto było zbyt gęste. Naleśniki bez jajek Z całą przyjemnością zapraszam was na przepis na naleśniki bez jajek.
Osobiście u mnie w domu naleśniki bez jajek były zawsze podstawowym ciastem naleśnikowym i jakoś nikt nie zmuszał się do ich dodawania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.