czwartek, 13 września 2018

Co zrobić żeby gofry nie przywierały do gofrownicy

Co zrobic, gdy gofry przyklejają się do gofrownicy? Gofrownica jest nagrzana, lekko smaruję olejem i wylewam ciasto, piekę około minut, bo gofrownica jest dośc słaba. Dodane przez magdakw: Tylko o kuchni. Te tanie z marketow są do bani, robia gabczaste i miękkie gofry. Robiliście kiedyś gofry bez gofrownicy?


Dużo zależy od gofrownicy – jeżeli ma teflonową powłokę lub wykonana jest z nieprzywierającego materiału, ciasto fantastycznie się wypiecze i będzie chrupiące. Jednak po to jest światełko, aby nie otwierać gofrownicy przed czasem. Jeśli gofry zawsze ci przywierają do gofrownicy to podniesienie wieczka spowoduje, że połowa gofra pozostanie na górnej części gofrownicy zaś druga połowa na dolnej.


Jeśli nawet gofry nie przywierają to po otwarciu gofrownicy zbyt wcześnie będą oklapnięte i. Dlaczego gofry są miękkie i gumowe? Gofry z gofrownicy i gofry z patelni. Podstawowy przepis na chrupiące gofry. Słyszałam o jakimś środku przeciwko przywieraniu, ale nie wiem, gdzie mogę go szukać.


Nienatłuszczałam gofrownicy - nie dawałam oleju. Chrupiące gofry o delikatnym smaku - idealne na ciepłe śniadanie. Z porcji wychodzi 8-gofrów min łatwe tanie. Wczoraj zakupiliśmy sobie gofrownicę i postanowiłam na dzisiejsze śniadanie przyrządzić pyszne, kolorowe gofry.


Komu nie kojarzą się z wakacyjnym wyjazdem? Na szczęście przygotowanie ich w domu, w nieco zdrowszej wersji, okazuje się bardzo proste. Możesz je zrobić praktycznie z każdej mąki a dzięki ubiciu piany z białek nie potrzebujesz dodawać do ciasta proszku do pieczenia. Wnętrze gofrownicy nawilż dokładnie olejem (dzięki temu gofry nie będą się zbytnio do niej przyklejać). Do wyboru mamy gofry biszkoptowe, drożdżowe, belgijskie, amerykańskie, smakowe i wytrawne, ale najpopularniejsze to tradycyjne z bitą śmietaną i owocami.


Oczywiście najlepsze i najzdrowsze są te przygotowane w domu. Jak obchodzony był kiedyś? W jaki sposób można je przyrządzić? Czy konieczna jest gofrownica? Podpowiadamy, jak zrobić gofry bez gofrownicy.


Domowe gofry chodziły za mną już kilka lat, ale zawsze miałam jakąś wymówkę żeby nie kupić gofrownicy. Na szczęście lub nieszczęście akurat przed świętami popsuł mi się opiekacz do kanapek i chcąc nie chcąc kupìłam urządzenie wielofunkcyjne z wymiennymi wkładkami gdzie m. Z żółtek, margaryny, cynamonu, mąki zmieszanej z proszku do pieczenia, cukru i mleka zrobić ciasto. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta. Jabłko utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy, delikatnie wymieszać.


Ogólna zasada jest taka, że ciasto przypominające to na placki czy naleśniki ma być karbowane. Ciasto wlewać porcjami do gofrownicy. Jeżeli nie mamy w domu gofrownicy, to nic nie szkodzi. Zamknij pokrywę i poczekaj chwilę, aż wafel będzie gotowy.


Staraj się nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia. Jeśli jednak po otwarciu okaże się, że wafle są zbyt jasne – przykryj je ponownie bardzo dokładnie i piecz do uzyskania złocistego koloru. W pierwszej części wpisu kilka słów o tym, jak zrobić idealne gofry na mące bez glutenu.


A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru). Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie pieczenia gofrów, co sprawia, że pokryte są chrupiącą, słodką warstwą. Omlet z gofrownicy to prawdziwa petarda, jest niesamowity! Do masy jajecznej standardowo dodajemy sól i pieprz oraz odrobinę mleka.


Mieszamy z dodatkami i wylewamy na rozgrzaną oraz posmarowaną obficie tłuszczem gofrownicę. Masę nakładamy tylko do rantu gofrownicy, a mimo to w niewiarygodny sposób urośnie. Co do gofrownicy, to naczytałam się tutaj w komentarzach bardzo dużo.


Sama mam zwykłego noname coś ze smile w nazwie, 700. I jest ok, włączam ją przed zrobieniem ciasta, po każdym gofrze, jeszcze chwilę zamykam pustą, smaruję olejem, nie nalewam za dużo cista, bo by się wylało i gofry też są super. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić.


Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty