czwartek, 6 września 2018

Czy można smażyć naleśniki na maśle

Jak zrobić dobre naleśniki z dżemem smażone na maśle, chrupiące i pyszne! Porady jak smażyć, żeby nie przypalić naleśników na patelni. Smażenie na maśle, przygotowanie naleśników z konfiturami lub dżemem. Naleśniki zawsze smażę na maśle.


Kawałek zmrożonego masła nabijam na widelec i smaruję nim rozgrzaną patelnię.

Kiedyś używałam do tego słoniny, ale naleśniki smażone na maśle są o wiele smaczniejsze. Trzeba tylko uważać, żeby nie przypalać masła, a jednocześnie dobrze przysmażać naleśniki. Czy mogę usmazyć naleśniki na masle? D Dzisiaj oleju nie mam, ale mam za to masło. Czy jeżeli postanowiłbym je już upiec an tym maśle to jak mam je piec żeby się nie.


Można je jeść na słodko i na słono, na śniadanie, na obiad i na kolację, nadają się na każdą okazję, można je podać nawet na przyjęciu domowym i wszyscy będą zadowoleni. Moje Dziecię na szczęście uwielbia, a ja uwielbiam je smażyć #128578; Zawszę robię ich więcej, bo nigdy nie wiadomo ile człowiek ich na raz zje! Te są cudowne puszyste z maślanym posmakiem.

Można je smażyć na oleju, można na smalcu, można też na maśle. Ale jeśli nie chcemy, żeby ociekały tłuszczem, po prostu go nie używajmy. Nadaje się jedynie do smażenia jajecznicy, ponieważ czas ich przygotowania, ze względu na szybkość ścięcia białka jajka, jest dosyć niski.


Jeżeli jednak chcemy wykorzystywać masło do smażenia powinniśmy je najpierw sklarować. W tym celu musimy podgrzać masło, oczyścić i zostawić czysty tłuszcz. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).


Gdy tylko pani Gospodarna skończyła smażyć naleśniki, jej starszy syn zjadł s sztuk, a młodszy m sztuk. Zostało tylko naleśników. Ile naleśników usmażyła pani Gospodarna? Czy umiesz smażyć naleśniki? Czy naleśniki można smażyć na maśle?


Częstą praktyką jest smarowanie patelni kawałkiem słoniny – tak robiły nasze mamy i babcie. A jeśli nie chcesz smażyć ich na żadnym tłuszczu, wystarczy, że do ciasta dodasz ok. A może by tak dla odmiany przygotować crepes, czyli cienkie naleśniki francuskie? Ten przysmak znany jest na całym świecie, szczególnie w wersji crêpes suzette, czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego.


W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach.

Można też smażyć na sklarowanym maśle oraz smalcu, ale należy pamiętać, że zawierają one dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie są polecane w zbyt dużych ilościach z punktu widzenia zdrowotnego. Zwykłe masło nadaje się jedynie do usmażenia jajecznicy, która nie wymaga długiego smażenia i bardzo wysokiej temperatury. Dodane przez Gutka w: Tylko o kuchni.


Prosty PRZEPIS NA NALEŚNIKI. Z czym można zrobić naleśniki? Bardzo ciekawie smakują też jajka sadzone na maśle orzechowym oraz naleśniki z jego dodatkiem (ale smażymy je na oleju rzepakowym lub bez tłuszczu, na teflonowej patelni). Takie naleśniki, smarowane nutellą… są naprawdę niezłe!


Czy taki produkt nadaje się jeszcze do spożycia? Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim, na płaskim talerzu lub deseczce. W przypadku stosowania tzw. W takim przypadku do ciasta dodaj określoną w przepisie ilość oliwy czy oleju. Zawiera kwas masłowy korzystnie wpływający na jelita.


Masło klarowane jest także źródłem witamin: A, E, K. Ma wysoką temperaturę dymienia (ok. 2st. Celsjusza). Możemy na nim smażyć naleśniki, różne placuszki, ryby.


Ciekawe porady nie tylko naszych użytkowników. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Jest warzywem uniwersalnymożna spożywać go na surowo, zapiekać czy gotować na jego bazie zupy. Bombą witaminową jest sok z buraka, który dostarcza. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na naleśniki na maśle.


Julia Child jadła chyba sole meuniere - świeżej soli chyba nie dostaniesz, ale dorsz też będzie dobry. Można wymoczyć w mleku (ja nie moczę), obsuszyć na ręczniku papierowym, posolić, popieprzyć, lekko obtoczyć w mące, dać na patelnię z rozgrzanym masłem (klarowane lepsze, musi go być sporo), usmażyć na złoto z obu stron. Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.


Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty