To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Najlepiej kroić kiedy już całkowicie ostygnie. Białka rozdzielić od żółtek.
Przejdź na stronę główną Interii. Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu.
Szybki i prosty min łatwe tanie. Chyba nic nie smakuje lepiej w pochmurny poranek niż ciepły, domowy chleb. Już jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży.
Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb bez zakwasu i bez drożdży. Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb. Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do miski wrzucamy składniki mąki,otręby,proszek do pieczenia,cukier,sodę i sól.
Następnie dodajemy jajko i mleko. Wrzucamy do tego starty żółty ser,zioła i słonecznik. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Bez zakwasu, w zwykłym piekarniku. Banalnie prosty, wystarczy pomieszać składniki i dobrze ugnieść, by bochenek był zwarty po upieczeniu.
Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu. Jak na razie na blogu pojawiają się przepisy z użyciem drożdży.
Nie mam jeszcze odwagi, żeby sięgnąć po zakwas, choć coraz bardziej zaczynam się przekonywać do tego, że on wcale taki straszny nie jest. Najłatwiejszy i najbardziej znany sposób na pieczenie chleba to ten z drożdżami, bo ciasto rośnie łatwo. Jednak ze stratą cukru rodzimego, który jest w mące. Drożdże żywią się tym cukrem i wytwarzają gazy, które to ciasto spulchniają. Są jeszcze inne metody na ciasto między innymi takie z sodą.
Sztuka dobrego wykonania chleba polega na odpowiednim spulchnieniu i upieczeniu.
Każdy ma swój ulubiony przepis na coś. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są.
Nie kupiłam na weekend chleba z myślą, że w niedziele upiekę. I tak wchodzę w niedzielę do kuchni, patrzę, a tu nie ma drożdży. Do sklepu mi się iść za bardzo nie chciało, więc zaczęłam się zastanawiać, czy da się zrobić chleb bez drożdży i bez zakwasu? Kombinowanie w domu z zakwasem raczej mi nie wychodziło, zaczęłam więc szukać w necie przepisów na chleb, który nie ma ani drożdży, ani zakwasu ani też mąki. Do jego przygotowania potrzeba białej mąki ryżowej, mąki z tapioki, cukru, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, soli, siemienia lnianego i maślanki.
Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.
Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Chleb, tak różny od każdego bochenka, jaki jadłam w życiu.
Być może odmieni też Wasze życie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.