poniedziałek, 10 września 2018

Przepis na chleb bez zakwasu i drożdży

To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Najlepiej kroić kiedy już całkowicie ostygnie. Białka rozdzielić od żółtek.


Przejdź na stronę główną Interii. Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu.

Szybki i prosty min łatwe tanie. Chyba nic nie smakuje lepiej w pochmurny poranek niż ciepły, domowy chleb. Już jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży.


Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb bez zakwasu i bez drożdży. Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb. Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.


Do miski wrzucamy składniki mąki,otręby,proszek do pieczenia,cukier,sodę i sól.

Następnie dodajemy jajko i mleko. Wrzucamy do tego starty żółty ser,zioła i słonecznik. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Chleb pszenny bez zakwasu i drożdży. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Bez zakwasu, w zwykłym piekarniku. Banalnie prosty, wystarczy pomieszać składniki i dobrze ugnieść, by bochenek był zwarty po upieczeniu.


Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu. Jak na razie na blogu pojawiają się przepisy z użyciem drożdży.


Nie mam jeszcze odwagi, żeby sięgnąć po zakwas, choć coraz bardziej zaczynam się przekonywać do tego, że on wcale taki straszny nie jest. Najłatwiejszy i najbardziej znany sposób na pieczenie chleba to ten z drożdżami, bo ciasto rośnie łatwo. Jednak ze stratą cukru rodzimego, który jest w mące. Drożdże żywią się tym cukrem i wytwarzają gazy, które to ciasto spulchniają. Są jeszcze inne metody na ciasto między innymi takie z sodą.


Sztuka dobrego wykonania chleba polega na odpowiednim spulchnieniu i upieczeniu.

Każdy ma swój ulubiony przepis na coś. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są.


Nie kupiłam na weekend chleba z myślą, że w niedziele upiekę. I tak wchodzę w niedzielę do kuchni, patrzę, a tu nie ma drożdży. Do sklepu mi się iść za bardzo nie chciało, więc zaczęłam się zastanawiać, czy da się zrobić chleb bez drożdży i bez zakwasu? Kombinowanie w domu z zakwasem raczej mi nie wychodziło, zaczęłam więc szukać w necie przepisów na chleb, który nie ma ani drożdży, ani zakwasu ani też mąki. Do jego przygotowania potrzeba białej mąki ryżowej, mąki z tapioki, cukru, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, soli, siemienia lnianego i maślanki.


Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Chleb, tak różny od każdego bochenka, jaki jadłam w życiu.


Być może odmieni też Wasze życie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty