wtorek, 7 maja 2019

Sos carbonara przepis

Klasyka włoskiej kuchni. Nie zawiera śmietanki kremówki jak podają liczne wariacje tego przepisu. Sos stanowią same jajka, które dodajemy na sam koniec przygotowywania potrawy.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Znalazłem ten przepis i oczywiście po zapoznaniu się z nim przestudiowałem komentarze.

I powiem Wam jedno, carbonara czy nie carbonara, danie pyszne. I jeszcze te Wasze smaczki: czosnek, cebulka, gałka muszkatołowa, brokuł. Na koniec dla tych co się boją cholesterolu.


Makaron z sosem carbonara to przepyszne, proste w przygotowaniu i niezawodne danie. Bekon śmietana, jaja i cebule tworzą połączenie rozkosznego smak i aromatu. Czy wiesz, że Włosi nigdy nie dodają śmietany do sosu carbonara?


Twój przepis jest prawdziwy oryginalny jak we Włoszech.

Miałam to szczęście że dostałam przepis na włoską carbonarę od Włocha , gdzie mieszkałam dłuższy czas. W tym przepisie też jest że dodaje się całe jajka a nie tylko żółtka , jak napisane to jest w jednym z komentarzy. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię?


Spaghetti carbonara to danie dla ciebie! Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti! Kulinaria, Przepisy kulinarne, Przepisy na Makarony. Oto jej niepowtarzalny przepis. Znalazłam sposób na jego szybkie przygotowanie a przede wszystkim trochę lżejsze- można z tym sosem podawać każdy inny makaron nie tylko ten typu spaghetti.


Gdy sos jest za gesty to dolewam trochę wody spod gotowania makaronu, która wcześniej odlewam sobie do filiżanki. Ten pochodzący z Rzymu pyszny sos, przez zawartość w swoim składzie mięsa nie jest daniem, które mogą przyrządzać wegetarianie. Dla tych jednak, którzy nie wyznają tego rodzaju zasad w kuchni, taka potrawa na obiad to prawdziwy rarytas!


Carbonara to ulubiony sos moje męża. Jeśli chcesz urozmaicić danie, zrób dodatkowo sałatkę z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Do dekoracji użyj świeżych listków bazylii.

Danie najlepiej smakuje gorące, serwowane tuż po przygotowaniu. Wypróbuj nasz przepis na smaczny makaron carbonara z brokułami i szparagami. Makaron carbonara z boczkiem - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Każdy z nas jadł już kiedyś spaghetti bolognese.


Jest ono bardzo popularne i najczęściej przez nas jadane. Ale zapominamy, że istnieje też i inny równie wyśmienity sos. Mowa oczywiście o robionym na bazie jajek i śmietany sosie carbonara.


Przepisy na carbonarę różnią się od siebie, zresztą podobnie jest z sosem bolognese. Sos połącz z 2ml wody i śmietanką, dodaj boczek, zagotuj mieszając. Gorący makaron połącz z sosem. Składa się z bekonu, parmezanu oraz jajek. Podaj zaraz po przygotowaniu.


Sos carbonara podaje się najczęściej z makaronem spaghetti. Jedna z teorii głosi, że potrawa ta pochodzi z okresu II wojny światowej, gdy w Rzymie stacjonowali amerykańscy żołnierze. Oto prawdziwa włoska carbonara!


Przepis wg Magdy Gessler bazuje na sosie z żółtek i śmietanki, z dodatkiem chrupiącego boczku plus oczywiście aromatyczny parmezan. Całość kremowa, chrupiąca i wyrazista w smaku dzięki dodatku sera. Jest najpyszniej jak się da, a że jest także kalorycznie.


Cóż, nie można mieć wszystkiego. Dania główne Przepis na: Prosty makaron carbonara - z boczkiem i śmietaną. Cały czas delikatnie mieszamy kilka minut uważając, żeby sos nie ściął się (bo wtedy powstanie jajecznica zamiast carbonary ;)) Mieszamy do momentu, aż żółtka nie będą już surowe. Następnie przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smażymy aż cebula się zeszkli - nie może się przyrumienić albo spalić.


Do miski wrzucamy starty parmezan, śmietankę. Lubię, gdy powstały sos jest gładki niczym sos alfredo, oczywiście to kwestia gustu. Podam wam mój przepis, jeden z tych, jakie robimy na co dzień.


Pytałam czy chcesz dzisiaj przepis na wegański sos carbonara czy wegański sos bolognese?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty