poniedziałek, 20 maja 2019

Pieczone gofry

Pieczone gofry z piekarnika praaszczi Mam dziś dla Was propozycje gofrów, ale w nowym wydaniu! A jak, w piekarniku #128578; Inny sposób, ale efekt bardzo podobny. Trochę mi zajęło uzyskanie dobrego przepisu na gofry. Wyszedł przepis praktycznie idealny: gofry oprócz tego, że są pyszne to jeszcze mają zmniejszoną ilość tłuszczu.


Oczywiście nie jest to danie dietetyczne, a deser kalorie musi mieć, ale mniej tłuszczu zawsze jest OK. Dlaczego przepis na gofry pieczone?

Przyznam, że miałam sporo wątpliwości, bo przecież powszechna opinia mówi, że “te trzy w jednym to zło”, że tosty blade, gofry do niczego, i ogólnie tylko na dnie szafy dobrze się prezentują. Postanowiłam zaryzykować. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam.


Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry.

Jeśli lubicie gofry, na pewno zasmakują Wam gofry pieczone. Gofry kojarzą mi się z latem i wycieczkami nad morze. Nad morzem zostałyśmy wychowane, więc jest to smak nam dobrze znany i lubiany. Gofry wychodzą idealne :) Zawsze wychodziły mi gumowate, niesmaczne dlatego przez długi czas nie robiłam gofrów.


Dzisiaj spróbowaliśmy znowu i bingo. Robiłam z mąki pszennej tortowej 4(szklanki) do tego dodałam mąkę krupczatkę (szklanki) - bo niestety nie miałam więcej pszennej tortowej, ale i tak wyszły idealnie. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry.


Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Im słabsza moc gofrownicy tym dłużej trzeba na nie zaczekać. Oprócz tego, że dobrze przy pieczone gofry są smaczniejsze, bo mają chrupiącą skórkę, to dodatkowo takie dużo łatwiej wyciągnąć z gofrownicy.


Po chwili dolewamy olej i miksujemy jeszcze chwilkę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do ciasta na gofry i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Zazwyczaj piekę gofry na średniej mocy aby na pewno były upieczone w środku.


Dodajemy jajko, masło, mleko. Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy ok 6-min.

Całość miksujemy na niskich obrotach, żeby nie było grudek. Nalewamy ciasto Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga tart factory. Piekarnik nagrzać do 2stopni i piec około minut. Po tym czasie wyjąć z pieca, wyłożyć gofry na papier do pieczenia i zapiekać jeszcze około minut.


W ten sposób zarumienią się i będą chrupiące. Bitą śmietanę przygotować według przepisu na opakowaniu. Na każdy gofr nakładać dowolną ilość śmietany. Już niedługo święto wszystkich łasuchów – tłusty czwartek. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry pieczone w piekarniku.


Dzięki niemu przygotujecie chrupiące gofry z miękkim środkiem, nawet jeśli posiadacie gofrownicę o niskiej mocy. Woda sprawia, że gofry wychodzą bardziej. Miałam nie pokazywać przepisu na gofry ziemniaczane, ale doszłam do wniosku, że może ktoś go nie zna.


Gofry ziemniaczane robię wtedy, gdy mam ochotę na placki ziemniaczane chrupiące i pyszne ale o niskiej zawartości tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty