Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy. Obie pomarańcze wyparzamy i ocieramy z nich skórkę. Po otarciu skórki i obraniu pomarańcze filetujemy (wycinamy z nich segmenty, bez błonek). Po wyfiletowaniu z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok.
Z pozostałej pomarańczy wyciśnij sok. Na drugą rozgrzaną patelnię wsyp cukier, po chwili dodaj masło i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.
Na patelnię dodaj połowę soku z pomarańczy i gotuj, aż płyn zgęstnieje. Do sosu dodaj złożone na cztery części naleśniki i podsmaż je z obu stron. Podsmażone naleśniki wyłóż na. Fileciki wyjmij z syropu.
Na patelni skarmelizuj łyżki cukru z masłem, rozprowadź syropem z filecików oraz sokiem wyciśniętym z resztek miąższu pomarańczy. Dodaj skórkę pomarańczową i na wolnym ogniu podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem usmaż złote naleśniki.
Naleśniki z pomarańczami Autor: najsmaczniejsze.
Ich sława bierze się nie tylko z płomieni na patelni, ale z niebiańskiego smaku! Najlepsze naleśniki wychodzą z ciasta zrobionego na oko,za gęste ciasto. Dodane przez smakoszkammm w: Tylko o kuchni.
Morskim Okiem w schronisku przepyszne naleśniki z bitą śmietaną. Nieraz już udowodniłam na blogu, że mamy wielką słabość do naleśników. Nie wiem czy w ogóle istnieje ktoś, kto nie lubi naleśników? To jest coś takiego, co idealnie pasuje na śniadanie, na obiad i na kolację.
Robi się je banalnie prosto, szybko, a smak najczęściej jest na tyle uzależniający, że z chęcią się do nich powraca. Długi weekend minął, więc i słońce wróciło, z czego bardzo się cieszę :) Jednak gdyby zdarzyło się tak, że zabraknie Wam pięknego, majowego słoneczka, to polecam przepis na naleśniki z pomarańczami. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na naleśniki z pomarańczami pyszne 25.
Wystarczy niecałe minut oraz niezbędne składniki (m.in. mąka tortowa, mleko, jajko, pomarańcze, cukier i masło), aby ta niezwykle smaczna potrawa pojawiła się na Twoim stole. To chyba najbardziej znane naleśniki na świecie. Z przygotowanego ciasta smażymy złote naleśniki.
Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki i białych błonek, wyjmujemy pestki. Jedną pomarańczę kroimy na kawałki, pół drugiej pomarańczy miksujemy, a pozostałą część zostawiamy do dekoracji. Dziś zapraszam na lekkie, orzeźwiające śniadanie idealne na leniwy, wolny dzień.
I choć zazwyczaj ciasto naleśnikowe robi się na oko, to spróbujcie je zrobić zachowując te proporcje!
Jako wielbicielka pysznych śniadań, zapraszam Was na naleśniki z nadzieniem z białego sera i pomarańczami w gęstym słodkim sosie! Jak, już kiedyś Wam pisałam, uwielbiam naleśniki. Każdy, kto lubi korzenne przyprawy, naleśniki i pomarańcze będzie zachwycony. Dodajemy też otartą skórkę z pomarańczy i cytryny.
Patelnię stawiamy znowu na średni ogień, by stopić ponownie karmel i by połączyć go z sokiem oraz skórką. Na samym końcu dodajemy masło, mieszamy sos i redukujemy, by był gęstszy. Podgrzewamy całość polewając co chwilę.
Dziś mam dla Was przepis na takie z serem i pomarańczami – idealne na słodki obiad albo np. Odstawiamy na pół godzinki. Po tym czasie smażymy cieniutkie nalesniki. Jak urozmaicić zwykłe naleśniki z serem?
Wystarczy do ciasta naleśnikowego wsypać trochę skórki pomarańczowej, a do nadzienia małe plasterki pomarańczy przesmażone w słodkim syropie, … i mamy coś nowego i pysznego. Przed podaniem udekorować jeszcze tylko odrobiną słodkiej czekolady i nasze naleśniki stają się wykwintnym daniem, w sam raz na walentynkową kolację, deser. Pod koniec dodajemy cynamon. Do przygotowanego sosu wkładamy naleśniki, oblewamy z każdej strony.
Gotowe naleśniki wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi truskawkami, sosem oraz miętą. Usmaż cienkie naleśniki. Pomarańcz kroimy w plasterki, ja użyłem tylko plasterki, a z reszty pomarańczy wycisnąłem sok na patelnie dosypałem łyżkę cukru, gdy powstał syrop dodałem plasterki owoców.
Przepis z książki Smaki kuchni francuskiej. Książka od mojego brata. Zamiłowanie do Francji jeszcze z liceum. Uwielbienie do naleśników chyba od zawsze.
Po obraniu pomarańczy wycinamy z nich segmenty. Z pomarańczy której pozostała wyciskamy sok. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.
Na patelni z gotowym karmelem kładziemy naleśniki delikatnie je podsmażamy z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.