Robiłam go z mąki orkiszowej i gryczanej ,wydaje mi się ,że był poprostu za gesty za dużo nasion a za mało wody. Pieke chleb od kilku lat ale zawsze z zakwasu ,tym razem go nie miałam dlatego chciałam sprubować z drożdżami. Myśle ,że trzymałam się przepisu ale niestety.
To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb !
Z każdym dniem zakwas dojrzewa coraz bardziej. V dnia pęcherzyki powinny być już widoczne, ale głównie widać będzie zmianę jego koloru. Po kilku dniach od nastawienia zakwasu żytniego na bazie mąki żytniej razowej – zakwas zmieni się z koloru szarego w zdecydowanie bardziej jasnobrązowy – taki jak na zdjęciu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty chleb żytni bez zakwasu.
Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej).
Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta. Prawdziwy chleb z mąki żytniej jasnej będzie miał kolor szaro-brązowy, ponieważ taką barwą charakteryzuje się właśnie ta mąka. Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien. A po więcej wskazówek o wypieku domowego chleba na zakwasie zapraszam tu. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cudowny, pachnący zakwasem chlebek żytni, bez dodatku drożdży, oraz innych mąk.
Chleb pieczony na mące żytniej Zobacz więcej. Warto też poeksperymentować z różnymi rodzajami mąki. Dobrze pasują wszelkiego rodzaju pestki (np. dynia, słonecznik), lub płatki owsiane. Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się.
Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Chleb z ziaren i orzechów, bez mąki, bez zakwasu, bez drożdży. Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski.
Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu. Do miski wsypujemy obie mąki i łyżeczkę soli.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie,dodajemy do mąki,wyrabiamy ciasto tak długo aż stanie się elastyczne jak plastelina. Zajmuje mi to jakieś minut choć we wszystkich mądrych książkach piszą,aby ciasto na chleb wyrabiać nawet i minut. Ja w przypadku tego chleba nie widzę takiej potrzeby. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Jak na razie na blogu pojawiają się przepisy z użyciem drożdży.
Nie mam jeszcze odwagi, żeby sięgnąć po zakwas, choć coraz bardziej zaczynam się przekonywać do tego, że on wcale taki straszny nie jest. Jeden z bardzo znanych niemieckich chlebów. Chleb żytni mieszany na zakwasie, pieczony w keksówce.
Chleb ma twardą, mocno chrupiącą, ciemną skórkę i jest wyrazisty, lekko wytrawny w smaku. Dzięki dużej zawartości mąki żytniej i zakwasu utrzymuje długo świeżość. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie piękny chleb. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Lista przepisów na chleb na mące żytniej bez zakwasu z polskich blogów kulinarnych.
Chce się więcej i więcej. Chleb na mące żytniej bez zakwasu przepis - Durszlak. Na drugi dzień, gdy upłynie wymagany czas, do zaczynu dodać dag drożdży. Po 3-im dokarmianiu piekę już chleb odejmując część zakwasu. Jest taka zasada, że im więcej zakwasu w słoiku, tym jest on bardziej głodny (duży zje więcej) więc najlepiej zakwas pracuje, jeśli jest go mało i dokarmiamy go większą porcją mąki i wody.
Do zakwasu dodaj 1ml przegotowanej wody i łyżeczki soli. Później wsyp 5g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Podziel je na dwie części. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Włoż masę do dwóch, podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia.
Potrzebuję przepis na dobry chleb ŻYTNI bez dodatku pszennej mąki która zawiera gluten. Niestety mam chore jelita dość poważnie nie mogę spożywać glutenu i mogę tylko chleb żytni na zakwasie naturalnym. Co do zakwasu żytniego – nie ma sensu nastawiać go od nowa, skoro masz zakwas pszenny. Dwie łyżki tak przygotowanego zakwasu dodaję do 1g mąki żytniej i 1ml wody, mieszam te składniki i odstawiam na ok. Ciężko dostać taki w miejscu w którym mieszkam.
Możesz również subskrybować wpis bez zostawiania komentarza. Chleb bez zakwasu i bez drożdży Ciasto Przekrojony chleb, w środku jest puszysty i miękki. Najlepiej kroić kiedy już całkowicie ostygnie. Białka rozdzielić od żółtek. Piekłam chleb jak w przepisie wyżej, sprawdzałam wykałaczką i nie było ciasta na patyczku.
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Po wyjęciu z piekarnika zostawiłam chleb do wystudzenia i kroilam po godzinach, po rozłożeniu okazało się, że na nożu zostaje ciasto i chleb jest lepki. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.
Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.