wtorek, 29 stycznia 2019

Naleśniki francuskie przepis

Przepisów na dobre naleśniki nigdy dość ;-). To jest przepis od Julii Chil który chwaliliście na facebooku. Klasyczne, francuskie, cieniutkie, proste w wykonaniu. Słynne na całym świecie, cienkie naleśniki jak chusteczka. Crêpes czyli naleśniki francuskie.


Pachnie nimi Paryż, a kupić można je w małych, przydrożnych budkach, lokalnych kawiarniach oraz niedużych naleśnikarniach. Nie ma chyba kuchni, która nie szczyciłaby się smacznymi naleśnikami, czy to słodkimi, czy wytrawnymi. Zobaczcie, jak je zrobić, a potem przygotujcie sobie śniadanie po francusku! Crepes, czyli cienkie francuskie naleśniki Czym właściwie crepes różnią się od naszych tradycyjnych polskich naleśników?


Ciasto do naleśników francuskich ma nieco inny skład. Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami - poznaj najlepszy przepis. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.


Choć do przyrządzenia tych pysznych francuskich naleśników z cytrynową nutą potrzebujesz około trzech godzin, to muszę Cię zapewnić, że naprawdę warto. Jeśli pierwszy naleśnik jest za ciężki, do reszty ciasta domieszać trochę wody, dodając po łyżce. Usmażony naleśnik powinien mieć nie więcej niż mm grubości. Usmażyć naleśnik na próbę, aby sprawdzić konsystencję ciasta, ilość mieszczącą się na patelni oraz jej rozgrzanie.


Posmarować dno patelni słoniną lub olejem. W książce Sekrety francuskiej kuchareczki natknęłam się na przepis na francuskie naleśniki. Podobno – jedyne prawdziwe. Nigdy nie zapomnę tego smaku. Nikt tak nie robi naleśników jak Francuzi.


Pomyślałam, że nie mam nic do stracenia, i wzięłam się do roboty. Trzymałam się przepisu w stu. Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne.


Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Różnią się jedynie składem. Do standardowej listy składników należy bowiem dodać olej lub masło. Ciasto ma wówczas nieco inną konsystencję, ale zachowuje lekkość i doskonały smak.


Naleśniki francuskie przepis

Prawdziwe naleśniki po francusku zrobione są dodatkowo z mieszanki mąki pszennej i pełnoziarnistej. Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej. Na patelni roztapiamy masło i smażymy naleśniki z obu stron - na złoto.


Możemy podawać w tej formie, lub z owocami i cukrem pudrem. Bardzo popularne we Francji są naleśniki dodatkowo polewane sosem z karmelizowanych owoców - np. Jeśli lubimy bardziej słodsze wersje, to naleśniki można podsmażyć na karmelu.


Co więcej, naleśniki są daniem, które smakuje chyba każdemu. Dodatkowo są łatwe w przyrządzeniu i przyjazne domowemu budżetowi. Prawdopodobnie pod koniec XVIII wieku do ciasta zaczęto dodawać drożdży lub sody, a później proszku do pieczenia.


Możecie je podawać oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Bardzo smaczne i puszyste naleśniki, które można przygotowac z dżemem lub nutellą. Wbrew obiegowej opinii, francuskie naleśniki nie muszą być wcale cienkie jak papier.


Danie dobre na każdą okazję! We Francji naleśniki podaje się zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Z uwagi na fakt, że ich przygotowanie nie jest czasochłonne, cieszą się sporym powodzeniem.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kwestia smaku naleśniki francuskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty