poniedziałek, 21 stycznia 2019

Naleśniki blog

Od słodkich naleśników z dżemem lub serem po krokiety z mięsem. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubiał. Choć pierwsze podejście do smażenia skutkuje różnymi efektami, nie warto się zniechęcać.


W odróżnieniu od moich dość cienkich naleśników, te są bardziej mięsite i grubsze. Dla niektórych dodatkową zaletą będzie też to, że zawierają bardzo mało tłuszczu (tylko łyżka oleju).

Próbowałam wiele przepisów,ale ten jest najlepszy. Ciasto super,zero problemów ze smażeniem. Olej na patelni rozprowadzałam papierowym ręcznikiem kuchennym, naleśniki szybko się piekły i nie przywierały.


Niestety naleśniki zawsze płatały mi figle – przywierały do patelni i były zbyt grube, by je móc ładnie zwinąć w rulonik. Któregoś razu przed kolejną próbą trafiłam na filmik Tomka Lacha z zajadam. To danie niezwykłe i super uniwersalne, ponieważ naleśniki możesz jeść zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy też kolację.


Naleśniki to danie, które pojawia się w menu prawie w każdym domu.

W wersji na słodko naleśniki będą cudowne na śniadanie i kolację. Dzień dobry, Mam dla Was prawdziwą kulinarną petardę w postaci wytrawnego chlebka do odrywania. Nie tylko rewelacyjnie wygląda, ale i smakuje wyśmienicie. Książka była przeznaczona dla uczniów szkół gastronomicznych i jest w niej wszystko: od rozbiórki mięsa, przez robienie wyrobów garmażeryjnych, przez zupy, kluchy i mięsa, aż po. Ulubiony przepis czytelników!


Przepis na te naleśniki mam z książki pt. Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.


Pamiętam, gdy smażyłam, jako dziecko pierwszy raz w życiu naleśniki pod nieobecność moich rodziców. Miały one być niespodzianką, która ni jak nie chciała wyjść. Nie przepadam za naleśnikami, mąż z kolei uwielbia je. Jak ma ochotę na naleśniki, kupuje je w zaprzyjaźnionym sklepie. Są bardzo smaczne (nawet ja czasami się skuszę), ale niestety bardzo drogie.


Dzisiaj przez przypadek wpadłam na ten przepis i postanowiłam zrobić mu niespodziankę. Ja masło zastąpiłam olejem, a cukier erytrolem, ale szczerze mówiąc moje naleśniki Crepes Suzette nie odbiegają bardzo od tych oryginalnych.

Spróbuj i się przekonaj! Oczywiście, jeśli nie jesteś na żadnej diecie, zamień olej na masło, a erytrol na cukier i zrób zwykłe, cienkie naleśniki. A może by tak dla odmiany przygotować crepes, czyli cienkie naleśniki francuskie?


Ten przysmak znany jest na całym świecie, szczególnie w wersji crêpes suzette, czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach. Naleśniczki budyniowe pachnące wanilią polecają się na leniwe śniadanie #128578; Proszek budyniowy zapewnia im większą sztywność, więc mimo dość rzadkiego ciasta (może być ono nawet jeszcze odrobinę rzadsze) naleśniki nie rozrywają się podczas smażenia i obracania. Na patelni rwą się, mają problem odejść.


Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki. Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów. Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej.


Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Właśnie dlatego w ostatnim miesiącu te naleśniki w wersji mini, smażone na malutkiej patelni, zdominowały moje obiady. NALEŚNIKI RUSKIE (porcje) naleśników (przepis podstawowy - klik!), 500g ziemniaków, 250g półtłustego twarogu, spora cebula, sól i pieprz, olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze ciepłe ugnieść tłuczkiem na puree. Cebulę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.


Boże narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim wiele pytań dotyczących świątecznych przepisów : ) Dostaję od Was dużo próśb o recepturę na idealne ciasto naleśnikowe, także w wersji wytrawnej, która sprawdzi się np. Użycie odpowiedniej mąki i innych zdrowych produktów do ich przygotowania składników sprawi, że staną się one pełnowartościową propozycją na śniadanie, obiad lub podwieczorek. Takie naleśniki to kolejny dowód na to, że zdrowe zdrowa dieta i słodkie smaki mogą iść ze sobą w parze! Tak przygotowane ciasto na naleśniki sprawia, że naleśniki są elastyczne i miękkie, dzięki czemu łatwo je zwijać lub składać.


Zawsze odstawiajcie swoje ciasto na naleśniki na pół godziny, aby naleśniki były idealne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty