środa, 9 stycznia 2019

Leczo do słoików

Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Leczo, czyli papryka duszona z cebulą i pomidorami, ma w Polsce wiele odmian.


Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p.

Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać. Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np.


Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące przekładamy do słoików. Niezbyt mocno zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem około minut. Dokręcamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia w wodzie.


Leczo z cukini do słoików - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.

W zimie wystarczy podsmażyć na tłuszczu cebulę z kiełbasą lub wędzonką, dodać leczo ze słoika, zagotować i jeść ze smakiem! Sprawdź nasze doskonałe przepisy na leczo do słoików! Wszystko wkładmay do dużego garnka, podlewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy do miękkości. W zimę wyjmujemy słoiki, dokładamy kiełbaskę lub mięso doprawiamy do smaku koncentratem i przyprawami - leczo gotowe.


Porady Lecza nie odwracamy do góry dnem. Idealne danie na kawałek lata w środku zimy. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kuchenny bałagan. Część ugotowanego lecza można na gorąco przełożyć do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub zamrozić w pojemnikach. Leczo nałożyć do wyparzonych słoików, włożyć do nagrzanego do 1st.


Jak przygotować leczo bez octu na zimę do słoików? Leczo bez octu przygotowane na zimę nie drażni wrażliwego żołądka, może być podawane starszym dzieciom. Warzywa konserwują olej i dodatki: czosnek, sól, pieprz, ostra papryka, liście selera. Dno garnka wyścielamy wtedy złożoną. Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia.


Następnego dnia pasteryzowałam je przez ok. Po otwarciu słoika do takiego lecza dodaję zawsze pokrojone w plasterki odtłuszczone parówki i podaję z ugotowanym na sypko ryżem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.


Paprykę oczyścić, pokroić w paski, cebulkę w plastry.

Dusić na wolnym ogniu około minut, następnie dodać sól i cukier, zagotować i dusić dalsze minuty. W rondlu na oleju zeszklić cebulkę, dodać pomidory i paprykę. Ostatnio robiłam leczo z cukini, w prawdzie na obia ale z pewnością jako przetwory na zimę też sprawdziłoby się. Takie do słoików ważne żeby było bez kiełbasy oczywiście, z samym przecierem pomidorowym, lub nawet bez , wystarczy jako baza na obiad zimowy, dodasz podsmażone pieczarki, czy.


Re: czy ktoś robi leczo do słoików ? Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Na dwie bardzo duże cukinie należy dodać około kg.


Brzegi słoika wycieram, słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Pozostawiam tak do ostygnięcia. Wyciągać, pozostawić do wystudzenia.


Trzymać w suchym, najlepiej zacienionym, chłodnym miejscu. Najlepsze są pomidory lima, ale dobre są też malinowe - są bardzo słodkie, jednak puszczają dużo soku, leczo musi się później długo redukować. Jeśli chcemy przyspieszyć proces można dodać sam miąższ, bez gniazd nasiennych.


Kolorowe leczo do słoików. Warto poświęcić teraz trochę czasu na przygotowanie takiego pysznego leczo, aby zim. Jest ono bardzo łatwe i dosyć szybkie do zrobienia. Jeśli robisz wersję z mięsem to podsmaż lekko kiełbasę na patelni, a jeśli pierś to pokrój ją w kawałki i duś na patelni aż się ugotuje. Jeśli leczo wędruje do słoików to lepiej zrobić wersję bezmięsną.


Dodaj przyprawy do smaku. Zobacz filPierogi z kapustą i grzybami. Spokojnie nada się do tego duża przerośnięta cukinia - ładnie zmięknie kiedy będzie nasolona. Kamilo - możesz nie mieć obaw, jeszcze mi się nie zdarzyło, aby to leczo się zepsuło. Pamiętaj tylko, aby wkładać gorące leczo od razu do słoików i dobrze zakręć wieczka.


Naprawdę nie trzeba nic więcej! Powodzenia i pozdrawiam! Pod wpływem temperatury słoiki powinny się zawekować. Leczo grzybowe nakładać do słoików, pasteryzować minut.


Grzyby świeże zostały oczyszczone, opłukane, i ugotowane Pyszne leczo grzybowe zrobione, doprawione, zostanie przełożone do słoików Podobne przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty