środa, 14 czerwca 2017

Jak zrobić najlepszą pizze

Jak zrobić ciasto na pizze. To najlepszy przepis, aby zrobić cienkie lub grube ciasto na pizze. Tego, jak zrobić ciasto na pizze nauczyłam się wiele lat temu. Często zadajecie mi różne pytania w komentarzach i mailach. Miałem przyjemność pracować w ich restauracjach.


Przepis na najlepszą domową pizzę według mojego męża.

Upływ czasu nie jest dla niego tak istotny, jak skupianie się na detalach, na tym co robi… W kuchni w żadnym wypadku nie można do niego mówić! Zawsze może zrobić Tobie pizze a sobie wersje bez „glutka”. Mam jeszcze jedno pytania, czy jezeli chcem zostawić ciasto na następny dzień to robię cały przepis, włącznie z wyrastaniem ciasta, czy tylko zagniatam składniki i wkładam do lodówki i ono wyrośnie sobie w lodówce. Jutro chciałabym zrobić pizze na obia ale dzisiaj chciałabym już sobie wieczorem zrobić ciasto żebym po powrocie.


Co zrobić aby pizza była chrupiąca od spodu? Rozwizaniem jest kamień do pizzy. Z wyglądu przypomina wielki marmurowy kafelek i wkłada się do piekarnika, aby się nagrzał.


Potem tylko wsuwasz pizze na niego, jak w prawdziwej pizzeri!

Ja polecam kamień dostępny w Almie. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu.


Zobacz poradnik jak zrobić pizze jak z pizzerii w serwisie Spryciarze. Zawsze zastanawiałam się jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę. Próbowałam wielu różnych przepisów na ciasto na pizzę, ale nigdy nie były one takie jak w pizzerii we Włoszech. Czasem zbyt wyrośnięte, czasem zbyt gumowate czy zbyt ciężkie. Aż trafiłam na przepis z kanału „Kocham gotować”.


Lista przepisów na praktyczne porady: jak zrobić najlepszą pizzę – pizza, ciasto, sos, dodatki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! W ramach przypływu dobroci postanowiłam podrzucić Ci mój rewelacyjny przepis na najlepszą pizzę na puszystym cieście. Chociaż kusi dodać „nie rób tego w domu”, bo nie lubię konkurencji #128521; Kiedy pisałam tekst o tym, jak skutecznie schudnąć bez diety, wspominałam o pizzy.


Można ją jeść podczas odchudzania, chociaż to zdecydowanie nie jest dietetyczna wersja. Pokaże on zawodnikom, jak przyrządza dwa ze swoich popisowych dań. Następnie pod jego czujnym okiem kucharze amatorzy odtworzą przepisy, sprawdzając.


Tak, to możliwe :) Pizza z patelni ma zarówno spore grono wielbicieli, jak i jej przeciwników.

Oczywiście, każdy ma prawo do swojej opinii i niech tak zostanie :) Z mojej strony, mogę Was zapewnić, że pizza przygotowana na patelni smakuje wybornie, nie odbiega od tradycyjnej pizzy z pieca, czy piekarnika. Do tej pory zawsze wydawało mi się, że samodzielne przygotowywanie pizzy w domu jest bardzo skomplikowane. Ale z tego artykułu wynika, że wcale nie. Gdzie w Warszawie zjemy najlepszą pizze? Jakie są najlepsze pizzerie w mieście, a także jak samemu wykonać idealny placek?


Wszystkie informacje znajdziesz w tym artykule. W domu jak najbardziej można zrobić dobrą pizzę, kontrolując kalorie, jakość składników i całą resztę. Pizza wcale nie musi być niezdrowa, posypana toną sera i polana dodatkowo chochlą oliwy. Wystarczy dobry sos i dobre ciasto. Historia pizzy - kto ją wymyślił, kto robi najlepszą pizzę i inne ciekawostki.


Autor Zdjęcia: thinkstockphotos. Pizza to wynalazek Greków, a nie Włochów. Jednak to ci ostatni doprowadzili sztukę jej pieczenia do perfekcji.


Naleśnikowa pizza - jak zrobić pizzę z naleśników. Wiele osób uważa, że nie da się zrobić pizzy lepszej, niż w pizzerii. Jak przekonasz się za chwilę, pizzę na idealnie cienkim cieście możesz wykonać we własnym domu. Podany niżej przepis pozwoli ci uzyskać ciasto o idealnej konsystencji – cienkie, chrupiące, a jednocześnie odpowiednio miękkie.


Dodatki to kwestia gustu. Powinno to trwać do dwóch godzin, zależnie od tego jak mamy ciepło. Ciasto powinno podwoić objętość.


Długie wyrastanie: wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć folią spożywczą, w której zrobić kilka dziurek lub wilgotną szmatką i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez - minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.


Połączone składniki wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty