Gofry piec przez około - minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać tłuszcz i jaja, wymieszać, dolać mleko i zmiksować.
Wlać do nagrzanej gofrownicy, piec aż nabiorą złotego koloru.
W większym naczyniu zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (np. blenderem). Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około - minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Dodane przez magdakw: Tylko o kuchni.
Te tanie z marketow są do bani, robia gabczaste i miękkie gofry. Uwalniająca się para i ciepło sprawia, że ochładzasz ciasto i przywiera do gofrownicy. Z jakimi dodatkami najlepiej serwować?
Ciasto na gofry chrupiące.
Następnie posmaruj je odrobiną oleju. Robisz to jednak tylko przy pierwszym pieczeniu gofrów. Do kolejnych sztuk nie natłuszczasz już gofrownicy. Bardzo ważne jest, by nie otwierać za często gofrownicy podczas pieczenia gofrów.
Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Przyczyną jest niestety zbyt mała moc gofrownicy, dlatego przy zakupie urządzenia zwróćcie uwagę na ten parametr! Co zrobic, gdy gofry przyklejają się do gofrownicy?
Gofrownica jest nagrzana, lekko smaruję olejem i wylewam ciasto, piekę około minut, bo gofrownica jest dośc słaba. Dzisiaj przepis na gofry, który wyjdą w każdym tego typu. Apetyt na gofry dopada mnie często późnym wieczorem, wtedy z szafki wyciągam gofrownicę i piekę chociażby z połowy porcji, tylko dla nas, na zabicie łakomstwa. Przepisu nie znam, ciotka nie żyje.
To nie było typowe ciasto gofrowe, raczej kruche. Wymieszaj dokładnie mleko, żółtka i stopione masło. Może z Waszą pomocą uda mi się w te święta odtworzyć mazurki cioci?
Białka ubij na miękką pianę, a następnie dodaj je do ciasta.
Nalej porcję ciasta do rozgrzanej gofrownicy i piecz, aż gofry będą gotowe. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Dolewamy mleko, olej i żółtka. Do drugiej miseczki wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników.
Omlet z gofrownicy to prawdziwa petarda, jest niesamowity! Po ubiciu dodajemy do poprzednio zmiksowanych składników. Do masy jajecznej standardowo dodajemy sól i pieprz oraz odrobinę mleka. Mieszamy z dodatkami i wylewamy na rozgrzaną oraz posmarowaną obficie tłuszczem gofrownicę. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje.
To czy gofry będę przywierać do gofrownicy czy nie uzależnione jest od ilości oleju w cieście. Masę nakładamy tylko do rantu gofrownicy, a mimo to w niewiarygodny sposób urośnie. Natłuszczałam gofrownicę - dawałam olej do ciasta.
Jeśli gofry zawsze ci przywierają do gofrownicy to oznacza, że musisz zwiększyć ilość oleju. Preparat zapobiegający przywieraniu” jest już w cieście. Nienatłuszczałam gofrownicy - dawałam olej do ciasta.
Mleko, jajko, żółtka, cukier wanilinowy, olej, proszek do pieczenia i cukier - połącz i dodawaj stopniowo mąkę, aż uzyskasz konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Miksuj stopniowo dodając mąkę. Do miski wlej mleko, dodaj jajka.
Zmiksuj do połączenia się składników. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją oliwą. Wlej przestudzone masło. Chochelką nalewaj porcje ciasta i zapiekaj aż się przyrumienią.
Do przyrządzenia gofrów, zamiast gofrownicy, możemy użyć tostera lub opiekacza do kanapek. Ostrożnie wyjmij gofry z gofrownicy. Wsyp proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.