środa, 15 lipca 2020

Wypiek chleba na drożdżach

Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). Chleby na drożdżach, Szybkie wypieki. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym.


Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?

Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Poniższy przepis zawiera kompletny sposób przygotowania chleba na drożdżach. Jako że używam drożdży świeżych, a nie suchych, zaczynam od rozrobienia drożdży w kubku wody.

Mam taki kubek akurat na 3ml, więc wlewam do niego letniej wody do połowy, wrzucam rozkruszone drożdże i cukier, mieszam porządnie, dolewam wody do pełna i całość przelewam do miski. Dziekuje za ten przepis Wyszla cudowna, jak na zdjeciu i zniknela w mgnieniu oka. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.


Jeśli nie mamy ochoty bawić się w domowe zakwasy (choć warto), to wykorzystajmy do wypieku drożdże – świeże lub sypkie. Taką metodą najlepiej przygotować delikatny chleb pszenny. Jeżeli robimy ze świeżych drożdży. Czy zostawiamy taką ilosć drożdży w rozczynie i do takiego rozczynu dodajemy resztę składników chleba? Czy zmieniamy ilość drożdży w rozczynie na te 14g i reszte składników rozczynu też zmniejszamy?


Do wypieku chleba niezbędne są drożdże lub zakwas. Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno drożdże świeże, jak i suszone (instant), które są o wiele wygodniejsze w przechowywaniu. Z tych pierwszych konieczne jest przygotowanie zaczynu, co trwa kilkanaście minut.


Kilka wskazówek, jak zrobić idealny chleb na drożdżach. Niestety często zdarza się, że z. Do upieczenia chleba potrzeba nam tylko mąki, wody, drożdży i soli. Po pierwsze i najważniejsze, chleby pieczone na drożdżach nie wymagają dodawania horrendalnych ilości drożdży.


Takie chleby tylko tracą na smaku.

Na 6g mąki wystarczające jest g drożdży. Natomiast w przypadku zakwasu musimy planować wypiek z czterodniowym wyprzedzeniem, aby zakwas był dojrzały i gotowy do wypieku. Przykładowy rozczyn zawiera 25g drożdży.


Jak widać pieczenie chleba na zakwasie jest bardziej czasochłonne dlatego wiele piekarni decyduje się na stosowanie drożdży lub ewentualnie wypiek na zakwasie z dodatkiem drożdży. Najłatwiejszy pszenny chleb na drożdżach. Wiem, pszenne pieczywo nie jest najzdrowsze, jednak moim zdaniem od niego najprościej zacząć naukę wypieku chleba.


Poza tym myślę, że zdrowiej jest jeść taki, niż sklepowy, nafaszerowany spulchniaczami i konserwantami. No i jest zdecydowanie smaczniejszy. Wczoraj zachciało mi się domowego pieczywa. Poszperałam w sieci i znalazłam prosty przepis na chleb.


Przepis na Prosty chleb na drożdżach. Na domowe potrzeby chleb przygotowuje się w piekarniku lub maszynie do pieczenia. Wypiek chleba w domu to alternatywa dla pieczywa faszerowanego chemią. Jeśli zależy nam na czasie, możemy zrobić chleb drożdżowy, jeśli nie jesteśmy ograniczeni czasowo, wykorzystajmy przepis na chrupiący chleb na zakwasie. Pieczenie chleba wymaga poświęcenia czasu i uwagi.


Spróbuj upiec chleb na mące żytniej do chleba, nie na mieszance. Ciasto w maszynie ma być miękkie ale zwarte, nieklejące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty